347
Περίπου 50 αρκούδες περιπλανώνται στα βουνά που χωρίζουν τη Γαλλία και την Ισπανία, κυρίως στην περιοχή της Aριέζ | shutterstock

Οι αρκούδες των Πυρηναίων, ακόμη ένας πονοκέφαλος για τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2019, 20:29
Περίπου 50 αρκούδες περιπλανώνται στα βουνά που χωρίζουν τη Γαλλία και την Ισπανία, κυρίως στην περιοχή της Aριέζ
|shutterstock

Οι αρκούδες των Πυρηναίων, ακόμη ένας πονοκέφαλος για τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2019, 20:29

Όλα τα ‘χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε.

Μετά τα «Κίτρινα Γιλέκα», ένας νέος πονοκέφαλος προστέθηκε για τον Εμανουέλ Μακρόν: οι αρκούδες των Πυρηναίων.

Περίπου 100 δήμαρχοι και άλλοι αξιωματούχοι από ισάριθμες πόλεις της γαλλικής πλευράς των Πυρηναίων κατέβηκαν την Τρίτη στους δρόμους της Τουλούζ και διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία των αρκούδων στα χωριά και στις πόλεις τους.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι απαίτησαν την απομάκρυνση όλων των αρκούδων, λέγοντας ότι η παρουσία τους εκεί βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο την ησυχία και την ζωή των ντόπιων, αλλά κυρίως την πανίδα της περιοχής, ειδικά τα πρόβατα.

«Δεν υπάρχει πλέον τόπος για τις αρκούδες (στα Πυρηναία)» δήλωσε ο Ανρί Ναϊρού, επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Aριέζ, μετά τη συνάντηση των δημάρχων στην Τουλούζη, σύμφωνα με το AFP.

«Θα έχουμε προβλήματα και φοβούμαι το χειρότερο» πρόσθεσε.

Όλα ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, όταν σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα της περιοχής η γαλλική κυβέρνηση άρχισε να απελευθερώνει αρκούδες από τη Σλοβενία, οι οποίες έγιναν ο εφιάλτης των βοσκών και των αμνοεριφίων.

Πλέον, περίπου 50 αρκούδες περιπλανώνται στα βουνά που χωρίζουν τη Γαλλία και την Ισπανία, κυρίως στην περιοχή της Aριέζ με τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές να αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα ζώα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατήρησης ενός ήδη εύθραυστου οικοσυστήματος.

Αλλά οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι και αγρότες λένε ότι οι αρκούδες επιτίθενται ολοένα και περισσότερο στα κοπάδια τους και ότι η αποζημίωση από το κράτος μετά τα περιστατικά αυτά είναι ανεπαρκής.

«Ζητούμε την απομάκρυνση των αρκούδων από τα Πυρηναία. Αυτή είναι η δική μας κραυγή προς το κράτος! Ακούστε μας εκεί στο Παρίσι!» δήλωσε ο Φιλίπ Λακούμπ, επικεφαλής του Αγροτικού Επιμελητηρίου της Αριέζ.

Οι Αρχές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής για το 2019 έχουν κατατεθεί 214 αιτήματα αποζημίωσης, σε σχέση με 167 το 2018 και μόλις 53 το 2015.

Περίπου 640 πρόβατα έχουν σκοτωθεί εφέτος, κυρίως ύστερα από πτώση από βράχους ενώ προσπαθούν να διαφύγουν από τις αρκούδες.

Πριν λίγο καιρό, σε ένα και μόνο περιστατικό, 209 πρόβατα έχασαν τη ζωή τους, καθώς έπεσαν από γκρεμό ύψους 200 μέτρων στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από μια αρκούδα.

Τα πρόβατα ανήκαν σε έναν κτηνοτρόφο από την Αριέζ, ο οποίος είδε ολόκληρο το κοπάδι του να οδηγείται στον θάνατο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...