469
H Μέρκελ ανακοινώνοντας τα μέτρα | REUTERS/Christian Mang/Pool

Οι αποφάσεις Μέρκελ για τα προνόμια στους εμβολιασμένους

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2021, 07:30
H Μέρκελ ανακοινώνοντας τα μέτρα
|REUTERS/Christian Mang/Pool

Οι αποφάσεις Μέρκελ για τα προνόμια στους εμβολιασμένους

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2021, 07:30

Κατάργηση των δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό, συνεκτίμηση του αριθμού των κρουσμάτων με το ποσοστό των εμβολιασμένων και τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και πρόσβαση σε κλειστούς χώρους μόνο για τους εμβολιασμένους, τους αναρρώσαντες και πολίτες εφοδιασμένους με αρνητικό τεστ –που θα πληρώνουν από την τσέπη τους– προβλέπει σχέδιο που υπέβαλε η καγκελαρία στη διάσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων την Τρίτη.

Το σχέδιο είχαν αποκαλύψει νωρίτερα η εφημερίδα Bild και το δίκτυο RND, γράφοντας ότι επρόκειτο να συζητηθεί στο πλαίσιο της κρίσιμης συνεδρίασης της καγκελαρίου με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, με αντικείμενο ακριβώς την πολιτική κατά της πανδημίας τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με αυτό, η καγκελαρία προωθεί τον περιορισμό της παροχής δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό μόνο σε όσους δεν μπορούν, για ιατρικούς λόγους, να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, εγκύους και ανηλίκους.

Οντως, το βράδυ η Μέρκελ ανακοίνωσε τα μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ για να απολαύσουν ένα δείπνο στους εσωτερικούς χώρους ενός εστιατορίου, να πάνε στο γυμναστήριο ή στο σινεμά.

«Αν μπορείς να εμβολιαστείς και επιλέγεις να μην το κάνεις, τότε θα πρέπει να πληρώσεις μόνος σου για το τεστ», συμπλήρωσε η καγκελάριος.

«Πρέπει να προωθήσουμε τον εμβολιασμό. Αποτελεί προστασία για όλους μας», τόνισε η καγκελάριος μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων και ανέφερε ότι κάποιες χώρες έχουν σημειώσει σε αυτό μεγαλύτερη πρόοδο από ό,τι η Γερμανία.

Λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα, σημείωσε η Μέρκελ, απαιτούνται ευρύτερα βασικά μέτρα. Οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων παραμένουν σε ισχύ, ενώ από «το αργότερο» ως τις 23 Αυγούστου, η είσοδος σε νοσοκομεία, γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, χώρους αθλητισμού, εστίασης και εκδηλώσεων θα επιτρέπεται μόνο σε άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, έχουν αναρρώσει από τη νόσο ή προσκομίζουν αρνητικό τεστ.

Οπως διευκρίνισε η Μέρκελ, τα κρατίδια μπορούν να αναστέλλουν αυτόν τον κανόνα μόνο εφόσον ο δείκτης των νέων κρουσμάτων πέφτει κάτω από το 35. Σήμερα ο δείκτης-σημείο αναφοράς για τα μέτρα που λαμβάνονται στη Γερμανία βρίσκεται στο 23, ενώ πριν από μία εβδομάδα ήταν 17,9.

Δεδομένου ότι κάθε πολίτης μπορεί αυτή τη στιγμή να εμβολιαστεί κατά της Covid-19, από τις 11 Οκτωβρίου καταργείται και η δωρεάν διάθεση τεστ στους πολίτες, με εξαίρεση όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, για τις εγκύους και τους ανηλίκους. «Ελπίζουμε ότι οι εμβολιασμοί θα αυξηθούν και πάλι, ειδικά μετά τις διακοπές», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, αναφερόμενη στην κάμψη που σημειώνεται αυτό το διάστημα.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε σε ό,τι αφορά την πανδημία», παραδέχτηκε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να παραταθεί έως το τέλος του έτους. Παράταση αποφασίστηκε και για την παροχή κρατικής βοήθειας σε ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών οι οποίες πλήττονται.

Κατά την ίδια τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε ακόμη η προσπάθεια ανοικοδόμησης στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες τον περασμένο μήνα και αποφασίστηκε να διατεθούν μακροπρόθεσμα για τον σκοπό αυτό περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News