411
| ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Οι Αμερικανοί παρακάμπτουν τα Στενά»: Συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια παραμονές της νέας MDCA

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2021, 14:59
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Οι Αμερικανοί παρακάμπτουν τα Στενά»: Συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια παραμονές της νέας MDCA

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2021, 14:59

Συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είχε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει του κρίσιμου ταξιδιού του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, για την υπογραφή της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement / MDCA).

Οπως είχε επιβεβαιώσει για τη νέα MDCA ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, από αμερικανικής πλευράς «έχει υποβληθεί αίτημα η νέα MDCA να είναι πενταετούς διάρκειας, κάτι που αντιμετωπίζεται βεβαίως θετικά από την Αθήνα.

Με τη συμφωνία οι ΗΠΑ ουσιαστικά παρακάμπτουν τα Στενά του Βοσπόρου, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην ενίσχυση και αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται -τόνισε- για συμφωνία που ενισχύει το στρατιωτικό αλλά και το στρατηγικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη χώρα μας. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό -σημείωσε ο κ. Οικονόμου- το γεγονός ότι η MDCA περιλαμβάνει την Αλεξανδρούπολη, κοντά στα χερσαία μας σύνορα στον Εβρο, με την αυξημένη σημασία που έχει ήδη αποκτήσει ως τόπος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ως ενεργειακό κέντρο, και πλέον ως τόπος που θα επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να μεταφέρουν στα Βαλκάνια υλικό παρακάμπτοντας τα Στενά.

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, «η αξιοποίηση αντιστοίχου χώρου στα νησιά, πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες και της χώρας μας, αλλά και των ΗΠΑ σε ό,τι άφορα την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ερωτηθείς εξάλλου για την αποστροφή του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί μονομερούς ανακήρυξης ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γιάννης Οικονόμου σχολίασε ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία, σε πείσμα του διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας προσπαθεί να δημιουργήσει τέτοιου είδους καταστάσεις, όπως με το απολύτως παράνομο και ανυπόστατο σύμφωνο που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση Σάρατζ στην Τρίπολη.

Και στο πλαίσιο αυτό, διεμήνυσε, η χώρα μας μένει σταθερά σε αυτά που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και ενισχύοντας την αποτρεπτική της ικανότητα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να υπερασπιστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Οσον αφορά τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εσχάτως εναντίον της Ελλάδας για την πολιτική της στο Μεταναστευτικό (περί pushbacks και εγκατάλειψης προσφύγων-μεταναστών στη θάλασσα) και αποτέλεσαν μέχρι και αντικείμενο αντιπολιτευτικής κριτικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε λέγοντας:

«Οταν ακολουθείς μια καλά οργανωμένη πολιτική, μπορείς να έχεις και αποτελέσματα, η χώρα δεν έχει σχέση με το 2015. Προφανώς από αυτή την κατάσταση αρκετοί είναι δυσαρεστημένοι, αυτοί που εμπορεύονται ανθρώπινα όνειρα και ζωές και διακινούν ανθρώπους στο Αιγαίο, ή άλλοι που έχουν αντιμέτωπη τη νόμιμη, καλά οργανωμένη και αποτελεσματική αντίδραση της συντεταγμένης Πολιτείας και δεν βλέπουν να υλοποιούνται τα σχέδιά τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...