573
To Μανχάταν όπως φαίνεται από το Linden Hill Cemetery του Κουίνς. Η φυλετικά ποικιλόμορφη Νέα Υόρκη είναι στη δίνη του πανδημικού κυκλώνα, και οι ακροδεξιοί πανηγυρίζουν και ονειρεύονται | REUTERS/Brendan Mcdermid

Οι αμερικανοί νεοναζί συνωμοτούν στη σκιά του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 13:30
To Μανχάταν όπως φαίνεται από το Linden Hill Cemetery του Κουίνς. Η φυλετικά ποικιλόμορφη Νέα Υόρκη είναι στη δίνη του πανδημικού κυκλώνα, και οι ακροδεξιοί πανηγυρίζουν και ονειρεύονται
|REUTERS/Brendan Mcdermid

Οι αμερικανοί νεοναζί συνωμοτούν στη σκιά του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 13:30

Υπάρχουν άνθρωποι που χαίρονται με την πανδημία του φονικού κορονοϊού; Αν κρίνει κανείς από ορισμένα δημοσιεύματα, φαίνεται ότι υπάρχουν. Επειδή βλέπουν στην εξαπλούμενη υγειονομική κρίση, με τις καταστρεπτικές συνέπειες στην οικονομία και στον κοινωνικό ιστό, τη δυνατότητα να υποσκάψει την πίστη των πολιτών στη δυτική δημοκρατία.

Τουλάχιστον αυτά ισχυρίζεται ο Guardian αναφερόμενος στο αμερικανικό ακροδεξιό περιθώριο – για την ακρίβεια, σε κάποιες σέχτες του, νεοναζιστικού προφίλ. Γράφει, λοιπόν, ότι παρά το ασήμαντο πολιτικό ανάστημά τους,  στις ΗΠΑ λειτουργούν ομάδες που επιχειρούν να «ενσπείρουν το χάος» ώστε να «επιταχύνουν την κατάρρευση της κοινωνίας». Πού αποβλέπουν; Στην «οικοδόμηση μιας ρατσιστικής κοινωνίας» στα ερείπια της καπιταλιστικής.

Οι Βρετανοί γράφουν ότι αυτοί οι αμερικανοί νεοναζί διαπράττουν πράξεις βίας «σύμφωνα με παρατηρητές των ακροδεξιών ομάδων», ωστόσο επικαλούνται και έρευνες του FBI οι οποίες έγιναν πρόσφατα, «τον περασμένο μήνα». Τα στοιχεία τους αφορούν «εξτρεμιστικές ομάδες που παροτρύνουν τα μέλη τους να διαδώσουν σκόπιμα τον ιό στους εβραίους και στους αστυνομικούς».

Αυτοί οι τύποι ζουν με τη «μεγάλη προσδοκία της κοινωνικής αναταραχής», πάντα με αφορμή τον κορονοϊό. Επιχειρούν και στρατολόγηση νέων μελών μέσω σόσιαλ μίντια και πλατφορμών, τονίζει ο Guardian.

«Εκεί ομάδες νεοναζιστών χαιρετίζουν την πανδημία ως απειλή για τη φιλελεύθερη δημοκρατία, τη θεωρούν ευκαιρία για ανάπτυξη του κινήματός τους μέσω της βίας». Οι ακροδεξιοί αυτού του φυράματος δεν αμφισβητούν το γεγονός της πανδημίας, τη θεωρούν πραγματική, αλλά «αναπτύσσουν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την προέλευσή της». Βέβαια, «επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση των φιλελεύθερων καθεστώτων, τα οποία και περιφρονούν». Οι «συμβουλές τους» στο ιντερνετικό κοινό τους περιλαμβάνουν και «επιθέσεις σε ομοσπονδιακές και στρατιωτικές υποδομές».

Διαδήλωση αμερικανών ακροδεξιών: κυριαρχούν οι σημαίες της Dixieland, δηλαδή του Νότου του αμερικανικού Εμφυλίου, ενώ ένας κρατάει σημαία με τη γερμανική σβάστικα, από το τσαλάκωμα της οποίας εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο καλά διπλωμένη την είχε, κρυμμένη πιθανώς μέσα σε ένα μικρό πακέτο… (Wikipedia)

Μαζί με τις μαξιμαλιστικές στον παραλογισμό τους στοχεύσεις, οι νεοναζιστές εξαπολύουν και την προπαγάνδα τους. Επιδιώκουν να αποθαρρυνθούν οι πολίτες σε τέτοιον βαθμό, ώστε «να χάσουν κάθε ελπίδα στις κανονικές πολιτικές διαδικασίες». Διακινούν το σύνθημα «η Αμερική είναι νεκρή», ενδεικτικό ενός συγκεχυμένου, θολού κράματος «μηδενισμού, ρατσισμού και λατρείας της βίας». Πρόκειται για υποκουλτούρα που «υποστηρίζει ανοιχτά την τρομοκρατία». Πολλοί από τους… μύστες της,  «συνελήφθησαν τους τελευταίους μήνες, με κατηγορίες που κυμαίνονται από βανδαλισμούς συναγωγών μέχρι συνωμοσίες για δολοφονίες».

Οι αμερικανοί νεοναζιστές δηλώνουν ότι «η σύγχρονη κοινωνία δεν είναι βιώσιμη» και χρησιμοποιούν την πανδημία για να υπογραμμίσουν την κατάρρευσή της. Οι ίδιοι ζουν τη φαντασίωση ότι είναι «η επαναστατική πρωτοπορία» που θα διαχειριστεί την κατάσταση της «επόμενης ημέρας»…

Τρομοκρατική απόπειρα σε νοσοκομείο

Θέλοντας να υπογραμμίσει τον φανατισμό τους, o Guardian δίνει και την πληροφορία ότι κάποιος από το Μιζούρι «σχεδίαζε βομβιστική επίθεση σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό», αλλά δεν τα κατάφερε: «Σκοτώθηκε από πράκτορες του FBI τον περασμένο μήνα». Η έρευνα του FBI αποκάλυψε ότι αυτός ο τύπος είχε επαφές με δύο νεοναζιστικές γκρούπες οι οποίες «παραμένουν δυνητικά επικίνδυνες, ωστόσο ένα κύμα πρόσφατων συλλήψεων τις έχει αποδυναμώσει». Ετσι, γράφει, προκρίνουν ως κατάλληλη ενέργεια τους βομβιστές αυτοκτονίας.

Στο τέλος του κειμένου του ο Guardian σημειώνει, πάντως, ότι «το FBI αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί την ύπαρξη οποιασδήποτε έρευνας εις βάρος ατόμων ή ομάδων με νεοναζιστικές ιδέες». Η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ περιορίστηκε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που καθησυχάζει τους Αμερικανούς: «Σε όλη την τρέχουσα περίοδο έκτακτης ανάγκης, συνεχίζουμε σταθερά να εκτελούμε την αποστολή μας, να προστατεύουμε τον αμερικανικό λαό, να υποστηρίζουμε το Σύνταγμα. Ενεργούμε με γνώμονα την εθνική ασφάλεια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...