670
|

Oι Αμερικανοί λένε talk is cheap στον Ερντογάν για τους S-400: Δεν είναι συμβατοί με το ΝΑΤΟ, ξεφορτωθείτε τους!

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 13:20

Oι Αμερικανοί λένε talk is cheap στον Ερντογάν για τους S-400: Δεν είναι συμβατοί με το ΝΑΤΟ, ξεφορτωθείτε τους!

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 13:20

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκοψε κάθε συζήτηση για το θέμα των ρωσικών S-400 στην Τουρκία και ξεκαθάρισε μια και καλή ότι από αμερικανικής πλευράς δεν υφίσταται κανένας αστερίσκος για τη διατήρησή τους στο τουρκικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τους στη βάση του Ιντσιρλίκ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Νεντ Πράις, κατέστησε σαφές ότι το καθεστώς Ερντογάν οφείλει και πρέπει να ξεφορτωθεί το ρωσικό σύστημα που δεν είναι συμβατό με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως χώρας-μέλους της Συμμαχίας.

Παράλληλα, διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις διαρροές που σκόπιμα άφησε να αιωρούνται η Αγκυρα περί υποχώρησης της Ουάσινγκτον και αποδοχής της τουρκικής πρότασης να μεταφερθούν οι S-400 στη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ,

«Οι ρωσικοί S-400 –και να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με αυτό– δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ. Είναι ασυνεπείς με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Προτρέπουμε την Τουρκία και συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Τουρκία να μη διατηρήσει αυτό το σύστημα. Στην πραγματικότητα, η κατοχή αυτού του συστήματος από την Τουρκία πυροδότησε κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA.

»Ταυτόχρονα, η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς η Τουρκία να αναγνωρίσει την ασυμβατότητα του συστήματος S-400 με το καθεστώς του – με το καθεστώς της, ως συμμάχου του ΝΑΤΟ», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οπως είπε, πρόκειται για θέση την οποία μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, στις συνομιλίες που είχε με αξιωματούχους του τουρκικού καθεστώτος τις τελευταίες ημέρες και θα επαναλάβει και ο ίδιος πρόεδρος Μπάιντεν στην επικείμενη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Μπλίνκεν [στους Τούρκους]. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, φυσικά, θα έχει την ευκαιρία να δει τους τούρκους ομολόγους του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες. Δεν θα ήθελα να προηγηθώ αυτής της συνομιλίας, αλλά η αντίθεσή μας στο σύστημα S-400 και η βαθιά μας πεποίθηση ότι είναι ασυμβίβαστο με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ, είναι κάτι που έχουμε επανειλημμένα καταστήσει σαφές στους Τούρκους», τόνισε ο κ. Πράις.

Ακουλουθεί το απόσπασμα από την ενημέρωση:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζω τη θέση σας για τους S-400. Υπήρξε ποτέ κάποια συγκεκριμένη πρόταση για να αναπτυχθούν (οι S-400) στο Incirlik, από την πλευρά των ΗΠΑ ή από την τουρκική πλευρά προς τις ΗΠΑ;

Πράις: Οι ρωσικοί S-400 –και να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με αυτό– δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ. Είναι ασυνεπείς με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Προτρέπουμε την Τουρκία, και συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Τουρκία, να μη διατηρήσει αυτό το σύστημα. Στην πραγματικότητα, η κατοχή αυτού του συστήματος από την Τουρκία πυροδότησε κυρώσεις CAATSA βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς η Τουρκία να αναγνωρίσει την ασυμβατότητα του συστήματος S-400 με το καθεστώς του – με το καθεστώς της ως συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Μπλίνκεν (εννοεί στους Τούρκους). Ο πρόεδρος Μπάιντεν, φυσικά, θα έχει την ευκαιρία να δει τους τούρκους ομολόγους του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες. Δεν θα ήθελα να ξεπεράσω αυτήν τη συνομιλία, αλλά η αντίθεσή μας στο σύστημα S-400 και η βαθιά μας πεποίθηση ότι είναι ασυμβίβαστη με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ είναι κάτι που έχουμε επανειλημμένα καταστήσει σαφές στους Τούρκους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Χρειάζεστε ακόμη μια προσωρινή λύση; Αυτό έγινε ποτέ από αυτή τη διοίκηση – γιατί αυτή ήταν μια ιδέα από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά από αυτή τη διοίκηση μεταφέρθηκε ποτέ ως προσωρινή λύση;

Πράις: Δεν θα μπορούσα να μιλήσω για το τι μπορεί να έχει πράξει η προηγούμενη διοίκηση. Και δεν θα ήθελα να μιλήσω για οποιεσδήποτε ιδιωτικές διπλωματικές συζητήσεις, αλλά επιτρέψτε μου να πω απλώς ότι ποτέ δεν προσφέραμε καμία ένδειξη ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε την κατοχή από την Τουρκία του συστήματος S-400. Και πάλι, αυτό δεν συμβιβάζεται με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...