330
Η στιγμή της αλήθειας. Ο πύραυλος SpaceX απογειώνεται από τη βάση στο Κέιπ Κανάβεραλ | Reuters

Οι Αμερικανοί επέστρεψαν (μόνοι τους) στο Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2020, 23:51
Η στιγμή της αλήθειας. Ο πύραυλος SpaceX απογειώνεται από τη βάση στο Κέιπ Κανάβεραλ
|Reuters

Οι Αμερικανοί επέστρεψαν (μόνοι τους) στο Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2020, 23:51

Αυτή τη φορά ο καιρός δεν τους τα χάλασε. Η εκτόξευση, που είχε αναβληθεί την τελευταία στιγμή την περασμένη Τετάρτη λόγω του φόβου κεραυνών (εδώ), έγινε κανονικά και σε πανηγυρικό τόνο, το Σάββατο, υπό τις επευφημίες εκατοντάδων που είχαν σπεύσει να παρακολουθήσουν το δρώμενο στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Οι αμερικανοί αστροναύτες Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ εκτοξεύθηκαν από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα επιβαίνοντες σε πύραυλο της SpaceX, της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας στην οποία εμπιστεύθηκε η ΝASA μία τόσο πολύτιμη αποστολή.

Είναι η πρώτη φορά από το 2011 που η εκτόξευση επανδρωμένης διαστημικής αποστολής πραγματοποιείται από το αμερικανικό έδαφος. Τόσα χρόνια και μετά τον τερματισμό του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων, οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε απόλυτη εξάρτηση από τη Ρωσία και οι αμερικανοί αστροναύτες ταξίδευαν στον Διαστημικό Σταθμό από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο που έφθασε χιλιόμετρα μακριά στις ακτές της Φλόριντα, ένας πύραυλος Falcon 9 της εταιρείας SpaceX του Ελον Μασκ απογειώθηκε στις 15.22 τοπική ώρα (22.22 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα λεπτά της πτήσης εκτυλίχθηκαν χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με την απευθείας αναμετάδοση της αποστολής της NASA. Παρόντες στην εκτόξευση ήταν τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος είναι και αρμόδιος για τη NASA.

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο έπειτα από πτήση δύο λεπτών, καθώς ο πύραυλος πετούσε με ταχύτητα 4000χλμ/ώρα, ενώ ο δεύτερος όροφος εξακολουθούσε να προωθεί την κάψουλα Crew Dragon προς τον προορισμό της, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το εντυπωσιακό -και καινοτόμο- είναι ότι σε αντίθεση με τις έως τώρα αποστολές, ο πύραυλος Falcon 9 που μετέφερε το διαστημικό σκάφος, δεν έπεσε στη θάλασσα μετά την αποκόλλησή του, αλλά επέστρεψε σε μια πλατφόρμα για να επαναχρησιμοποιηθεί στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...