447
Αν ολοκληρωθεί το deal τα τέρματα ποδοσφαίρου θα μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο του Γουέμπλεϊ μόνο για τους αγώνες της Εθνικής Αγγλίας και το τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας | Reuters/Andrew Couldridge/File Phot

Oι Αγγλοι είπαν «ναι» στα 600 εκατ. λίρες του Σαχίντ Καν για το Γουέμπλεϊ

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2018, 11:49
Αν ολοκληρωθεί το deal τα τέρματα ποδοσφαίρου θα μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο του Γουέμπλεϊ μόνο για τους αγώνες της Εθνικής Αγγλίας και το τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας
|Reuters/Andrew Couldridge/File Phot

Oι Αγγλοι είπαν «ναι» στα 600 εκατ. λίρες του Σαχίντ Καν για το Γουέμπλεϊ

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2018, 11:49

Πωλείται το Γουέμπλεϊ; Πωλείται. Μακριά από συναισθηματισμούς και επικλήσεις του ιστορικού χαρακτήρα του γηπέδου.

Όπως επιβεβαίωσαν σε δημοσίευμά τους οι έγκυροι Financial Times, η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου (Football Association / FA) ήρθε σε συμφωνία για την πώληση του εμβληματικού γηπέδου στον αμερικανο-πακιστανό δισεκατομμυριούχο Σαλίντ Καν (φωτογραφία κάτω), έναντι 600 εκατ. στερλινών.

Ο ιδιοκτήτης της Φούλαμ (ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ) και των Jacksonville Jaguars (ομάδας του αμερικανικού ποδοσφαίου / NFL) βρίσκεται σε συζητήσεις με την FA για το «Σπίτι του Ποδοσφαίρου» από τον περασμένο Απρίλιο.

Πηγές κοντά στη συμφωνία, τις οποίες επικαλούνται οι FT, ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες οι δύο πλευρές κατέληξαν στο περίγραμμα της συμφωνίας. Οι όροι, ωστόσο, απομένει να εγκριθούν από το 10μελές συμβούλιο της FA στην κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης, ενώ θα ακολουθήσει και η συνεδρίαση της ολομέλειας της FA που αριθμεί 127 μέλη.

Μόνο η ανακατασκευή του ιστορικού γηπέδου κόστισε 850.000.000 ευρώ και θα αποπληρωθεί από την FA στα τέλη του 2024

Ενώ  ο διευθύνων σύμβουλος της FA Μάρτιν Γκλεν και ο πρόεδρος Γκρεγκ Κλαρκ επιζητούν να περάσει ομοφώνως η έγκριση του deal, έκδηλη είναι η ανησυχία για το πώς θα συμπεριφερθούν οι εκπρόσωποι του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη μετατροπή του ιστορικού Γουέμπλεϊ σε γήπεδο NFL (ήδη τα τελευταία χρόνια το γήπεδο έχει φιλοξενήσεις πολλούς αγώνες επίδειξης μεταξύ ομάδων του αμερικανικού ποδοσφαίρου / δείτε φωτογραφίες κάτω).

Όλα μεταξύ της διαπραγματευτικής ομάδας και του κ. Καν είναι θετικά, η τελική απόφαση όμως, εναπόκειται σε αυτούς που ίσως προτάξουν το συναίσθημα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, σχολίαζαν πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες.

Απομένει επίσης να διευκρινιστούν σημαντικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα οι χορηγοί με τους οποίους θα μπορεί συνάπτει συμφωνίες ο νέος ιδιοκτήτης, η διατήρηση του φυσικού χλοοτάπητα του γηπέδου (και της ποιότητάς του)  και ορισμένοι περιορισμοί όσον αφορά τη χρήση του γηπέδου.

Αν πάλι ο Σαχίντ Καν αποφασίσει να ξαναπουλήσει το Γουέμπλεϊ και το αντίτιμο είναι μεγαλύτερο από αυτό που το αγόρασε, προβλέπεται ότι η FA θα λάβει μερίδιο του κέρδους από την πώληση.

Στο πλαίσιο τέλος της συμφωνίας, θα διασφαλίζεται ότι το Γουέμπλεϊ θα παραμείνει η έδρα της Εθνικής Αγγλίας σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, ενώ θα συνεχίσει να φιλοξενεί παραδοσιακά  τον ιστορικό θεσμό του Κυπέλλου Αγγλίας.

Αντίστοιχα όμως, η Ομοσπονδία υποχρεούται να εκκενώσει όλους τους χώρους του γηπέδου μέσα στους επόμενους μήνες, όταν και οι Jacksonville Jaguars θα δώσουν τους πρώτους επίσημους αγώνες τους για τη σεζόν.

Ήδη η διοργανώτρια αρχή του NFL έχει συμφωνήσει στη διεξαγωγή δύο αγώνων τον χρόνο στο Γουέμπλεϊ, ο Καν όμως οραματίζεται να φέρει τους Jaguars για μόνιμη εγκατάσταση στο Λονδίνο!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...