1276
|

Οι 5 σημαντικότεροι σταθμοί στη ζωή ενός ενήλικα και οι τρόποι για να σταθείς μπροστά τους

Advertorial 3 Νοεμβρίου 2021, 16:17

Οι 5 σημαντικότεροι σταθμοί στη ζωή ενός ενήλικα και οι τρόποι για να σταθείς μπροστά τους

Avatar Advertorial 3 Νοεμβρίου 2021, 16:17

Η ενηλικίωση ενός ανθρώπου είναι από μόνη της ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή του (ίσως από τους σημαντικότερους). Και ο καθένας μας, ως ενήλικας, σίγουρα έχει να αντιμετωπίσει πολλές νέες προκλήσεις, κάποιες από τις οποίες, πιθανότατα, ούτε είχε σκεφτεί τα χρόνια που ήταν παιδί ή έφηβος. Ποιοι είναι, όμως, εκείνοι οι σταθμοί που σηματοδοτούν την ενήλικη ζωή σου και με ποιον τρόπο πρέπει να σταθείς μπροστά τους; Περιγράφουμε πέντε από αυτούς και δίνουμε τις συμβουλές εκείνες που θα θέλαμε να ακούσουμε και οι ίδιοι.

1. Το ξεκίνημα των σπουδών ή η πρώτη σου απόφαση για το επαγγελματικό σου μέλλον

Είναι σίγουρα ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή σου, η στιγμή που ολοκληρώνεις το σχολείο και βρίσκεσαι μπροστά σε ένα σταυροδρόμι στο οποίο πρέπει να λάβεις αποφάσεις σχετικά με το επαγγελματικό σου μέλλον. Είτε έχεις επιλέξει μία σχολή σε κάποιο πανεπιστήμιο, είτε κάποιο κολέγιο ή εργαστήριο σπουδών για να αποκτήσεις γνώσεις και εμπειρία πάνω στον κλάδο που σε ενδιαφέρει, είτε απλά ξεκινάς να εξασκείς την τέχνη ή το αντικείμενο που θέλεις να αποτελέσει την εργασία σου, το σίγουρο είναι ότι η ζωή σου συνεχίζεται πολύ διαφορετικά από την “ανεμελιά” που είχε, σε πολλές περιπτώσεις, η παιδική σου ηλικία. Είναι η εποχή που πρέπει να πάρεις εσύ τις αποφάσεις για το μέλλον σου και για εκείνο που θα αποτελέσει τη νέα καθημερινότητά σου. Μην πανικοβάλλεσαι όμως. Μπορεί οι σπουδές ή οι γνώσεις που αποκτάς πάνω σε κάτι που σε ενδιαφέρει να βάζουν ένα σημαντικό θεμέλιο για το μέλλον σου, αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα στα 18 σου να λάβεις μία απόφαση που θα σε ακολουθεί σε όλη σου τη ζωή. Σκέψου το καλύτερο για εσένα εκείνη τη στιγμή, ξεκίνα να δουλεύεις πάνω σε αυτό και άφησε τη ζωή να κυλήσει. Είναι πολύ πιθανό να έρθουν μόνες τους αλλαγές που αφορούν τον επαγγελματικό σου προσανατολισμό, ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς οι εποχές αλλάζουν, εσύ εξελίσσεσαι ή κάποιες διαφορετικές συγκυρίες έρχονται στη ζωή σου.

2. Η πρώτη σου δουλειά

Μπορεί οι σπουδές ή μία απόφαση για το επαγγελματικό σου μέλλον να αποτελούν σημαντικό σταθμό στη ζωή σου, τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με την πρώτη σου δουλειά. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την πρώτη μέρα που έφυγε από το σπίτι, με αρκετό άγχος αλλά και ενθουσιασμό για μία νέα εμπειρία στη ζωή του, την πρώτη μέρα στο εργασιακό του περιβάλλον; Ή και την πρώτη φορά που έφτασαν στα χέρια του τα δικά του χρήματα; Μία δουλειά σε κάνει περισσότερο υπεύθυνο και σίγουρα αλλάζει μία για πάντα τη θεώρησή σου στα πράγματα. Είναι μία μεγάλη αλλαγή, που όμως και αυτή δεν πρέπει να σε αγχώνει, αλλά να σε γεμίζει δημιουργικότητα. Η συμβουλή μας: Μην σταματάς να διεκδικείς το καλύτερο για εσένα. Ακόμη και αν η πρώτη σου δουλειά δεν είναι ακριβώς αυτό που είχες ονειρευτεί, με πίστη στον εαυτό σου μπορείς να διεκδικήσεις αυτό που πιστεύεις ότι σου αξίζει.

3. Ένα δικό σου σπίτι

Η στιγμή που το μπρελόκ σου αποκτά ένα (ή περισσότερα) νέα κλειδιά από το δικό σου σπίτι είναι ακόμη ένας σημαντικός σταθμός στην ενήλικη ζωή σου. Εδώ πια τα πράγματα σοβαρεύουν. Είτε επιλέξεις να μείνεις μόνος σου είτε με κάποιον σύντροφο ή φίλο, εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι τα πράγματα είναι πλέον για εσένα διαφορετικά από την εποχή που έμενες στο σπίτι των γονιών σου. Πλέον, έξοδα, δαπάνες και υποχρεώσεις είναι κάτι που πρέπει να καλύπτεις εσύ, ενώ η καθημερινότητά σου πρέπει να περιλαμβάνει και την προσωπική σου φροντίδα αλλά και αυτή του σπιτιού σου σε κάθε λεπτομέρεια. Ποια είναι, όμως, η κατάλληλη στιγμή για να φύγεις από την ασφάλεια του πατρικού σου; Μην το σκέφτεσαι πολύ, όταν έρθει αυτή η ώρα ή όταν αισθανθείς την ανάγκη να το κάνεις, είναι κάτι που πιθανότατα θα έρθει αρκετά φυσικά.

4. Η δημιουργία οικογένειας

Αυτός και αν είναι ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή κάποιου. Η δημιουργία της δικής του οικογένειας, κάτι που σηματοδοτείται από το να βρει τον/την ιδανικό/ή σύντροφο μαζί και ενδεχομένως και από το να αποκτήσει τους δικούς του απογόνους. Είτε είναι κάτι που έχεις προγραμματίσει, είτε κάτι που ήρθε στη ζωή σου ξαφνικά, σίγουρα θα σε γεμίσει χαρά και θα αποτελέσει ένα ξεκίνημα το οποίο θα αλλάξει όλη σου την οπτική. Πώς θα το ευχαριστηθείς στο έπακρο; Απόλαυσε κάθε μέρα που περνάς με τους αγαπημένους σου, “χτίσε” μία σχέση μαζί τους και προχώρα μπροστά, ζώντας με ένταση την κάθε στιγμή της νέας σου περιόδου.

5. Η ώρα της σύνταξης

Μία στιγμή που πάντα φαίνεται μακρινή, τι γίνεται όμως όταν φτάσει η ώρα; Μπορεί το να πάρει κάποιος σύνταξη να ισοδυναμεί με ξεκούραση, όμως υπάρχουν και οι δυσκολίες. Πολλοί είναι εκείνοι που αισθάνονται ιδιαίτερα έντονη αυτή την αλλαγή στη ζωή τους, καθώς η δουλειά αναμφίβολα γεμίζει την καθημερινότητα του καθενός. Η λύση είναι, φυσικά, να εστιάσεις στα καλά και να δεις τον ελεύθερο χρόνο που έρχεται στη ζωή σου σαν ένα δώρο. Περισσότερος χρόνος με τα παιδιά και τα εγγόνια σου, καιρός για πολυήμερα ή μακρινά ταξίδια χωρίς το άγχος της άδειας ή των υποχρεώσεων στο γραφείο, ώρα για ένα νέο χόμπι; Δεν είναι τυχαίο το ότι κάποιοι λένε ότι η ζωή τους ξαναξεκίνησε μετά τη σύνταξη – και αυτό είναι κάτι τρομερά αισιόδοξο.

Υποστήριξε οικονομικά τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής σου

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να στέκεσαι μπροστά σε καθέναν από τους σταθμούς της ζωής σου; Οι συμβουλές που παραθέσαμε είναι σίγουρα σημαντικές, σε κάποιες περιπτώσεις όμως χρειάζεσαι και την οικονομική εκείνη στήριξη για να υποστηρίξεις κάθε απόφαση ή αλλαγή στη ζωή σου. Στην περίπτωση ενός νέου σπιτιού, για παράδειγμα, το οποίο θα μπορεί να στεγάσει τη δική σου οικογένεια, ίσως χρειαστείς βοήθεια, πέρα από το κεφάλαιο που έχεις ήδη διαθέσιμο από τις προσωπικές σου οικονομίες. Ένα στεγαστικό δάνειο με σταθερή δόση για πάντα αποτελεί μία πραγματική ευκαιρία για να αποκτήσεις το δικό σου σπίτι, υπολογίζοντας με ακρίβεια τα οικονομικά σου για όλη τη διάρκεια του δανείου.

Αν θέλεις να έχεις τη σιγουριά μίας σταθερής και προκαθορισμένης δόσης, επιλέγεις στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο που μπορεί να ισχύει για όλη τη διάρκεια του στεγαστικού, ωστόσο μπορείς ακόμη και να επιλέξεις σταθερό επιτόκιο για την αρχή και, στη συνέχεια, κυμαινόμενο επιτόκιο που αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα. Στην περίπτωση του σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια του δανείου (έως και 30 χρόνια), αν επιθυμείς να αποπληρώνεις μερικά ή ολικά το ποσό της οφειλής σου δεν θα έχεις καμία οικονομική επιβάρυνση όσον αφορά την αποπληρωμή σου.

Επιπρόσθετα, σε όλη τη διάρκεια του στεγαστικού δανείου, η τράπεζα δίνει τη δυνατότητα προσωρινά να μειώνεται ή να αυξάνεται η δόση αν αντιμετωπίσεις προσωρινές αλλαγές στα οικονομικά σου. Έτσι, αν σου τύχει κάποιο απρόοπτο έξοδο, μπορείς να ζητήσεις να παραλείψεις (για ένα μήνα κάθε χρόνο) την καταβολή της δόσης του δανείου, ενώ, αν έχεις οικονομικές δυσκολίες για συνεχόμενους μήνες, μπορείς να μειώσεις τη δόση του δανείου έως 50% για διάστημα έως 6 μήνες κάθε χρόνο. Εάν οι οικονομικές δυσκολίες σου παρατείνονται, μπορεί να μειωθεί η δόση του δανείου σε μόνιμη βάση, αυξάνοντας τη διάρκειά του. Εάν πάλι αυξηθούν τα εισοδήματά σου, μπορείς να αυξήσεις τη δόση του δανείου έως και στο διπλάσιο, για διάστημα έως 6 μήνες κάθε χρόνο.

Για να λάβεις οικονομική προέγκριση χρειάζονται μόλις τρεις ημέρες, ενώ δεν χρειάζεται να επισκεφθείς το κατάστημα, καθώς μπορείς απλά μέσω του e-banking να μεταβείς ηλεκτρονικά στην υπηρεσία v-banking και να συνομιλήσεις διαδικτυακά μέσω βιντεοκλήσης με ένα εξειδικευμένο στέλεχος της τράπεζας που θα σε καθοδηγήσει για όλα τα απαιτούμενα βήματα, θα σου λύσει όλες τις απορίες και θα ανταλλάξετε αρχεία και έγγραφα online.  Για την πλήρη ενημέρωσή σου έχεις στη διάθεσή σου το Europhone Banking στην Ειδική Γραμμή Εξυπηρέτησης για Στεγαστικά Δάνεια της Eurobank στο 2109555888.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...