1603
Τα μέτρα εξειδικεύτηκαν από τους τρεις αρμόδιους υπουργούς, Κυριάκο Πιερρακάκη, Βασίλη Κικίλια και Αδωνη Γεωργιάδης | Intime /Creative Protagon

ΟΔΗΓΟΣ: Πού και πότε είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, πώς ελέγχεται

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2021, 17:00
Τα μέτρα εξειδικεύτηκαν από τους τρεις αρμόδιους υπουργούς, Κυριάκο Πιερρακάκη, Βασίλη Κικίλια και Αδωνη Γεωργιάδης
|Intime /Creative Protagon

ΟΔΗΓΟΣ: Πού και πότε είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, πώς ελέγχεται

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2021, 17:00

Τα μέτρα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (εδώ), εξειδίκευσαν το μεσημέρι της Τρίτης οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί.

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας 9.330.000 δόσεις εμβολίων για τον κορονοϊό. Και μπορεί το πρόγραμμα να έχει καλή ροή, όμως παράλληλα με αυτό, τη Δευτέρα ξεπεράσαμε μετά από πολύ καιρό τις 100 εισαγωγές Covid στα νοσοκομεία της χώρας.

«Αρα αυτή η προσπάθεια, με βάση το διάγγελμα του Πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, πρέπει να ενδυναμωθεί και να θωρακιστεί περαιτέρω», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Σε συνέχεια της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι πλέον καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού, υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού, των ιδιωτικών και Δημόσιων Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και Φροντίδας ΑΜΕΑ.

Οι μονάδες όπου ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός
  • Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης
  • Στεγών Υποστηριζόμενης διαβίωσης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες
  • Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
  • Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων
  • Θεραπευτηρίων Χρονίως Πασχόντων
  • Κλειστών δομών των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας
  • Ιδρυμάτων Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων
  • Οικοτροφείων
  • Ειδικών Ιδρυμάτων
  • Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
  • Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας
  • Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία.

Ειδικότερα, έως τις 16 Αυγούστου, το σύνολο του προσωπικού των εν λόγω μονάδων θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολιασμού. Η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών.

Επιπλέον, από σήμερα κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις παραπάνω Μονάδες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος.

Σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων σε ό,τι έχει να κάνει με τις δομές, επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσομένων τυχόν ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Εμβολιασμός υγειονομικών

Παράλληλα, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού, υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού, των ιδιωτικών και Δημόσιων Δομών Υγείας, διαγνωστικών Κέντρων, Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ.λπ.

Ειδικότερα, έως την 1η Σεπτεμβρίου το σύνολο του προσωπικού των εν λόγω μονάδων θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Θα ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και δομές Υγείας, να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου, σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Συστήνονται δε Υγειονομικές Επιτροπές ανά Υγειονομική Περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα απαλλαγής από τον εμβολιασμό με βάση εκτίμηση λόγων υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει αυστηρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Θέλω να συστήσω ως υπουργός Υγείας στον χρόνο αυτό που δίνεται για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και τις δομές Υγείας να σπεύσουν όλοι, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και λοιπό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, να εμβολιαστούν», είπε ο κ. Κικίλιας ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Ακολούθως έλαβε τον λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξειδίκευσε τα μέτρα για τους χώρους ψυχαγωγίας.

«Οταν προ δύο εβδομάδων με τον κύριο Γεραπετρίτη είχαμε κάνει τις ανακοινώσεις για τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων εστιάσεως και διασκεδάσεως, είχαμε προκρίνει τη λειτουργία και την επιλογή μικτών και αμιγών χώρων, τότε ο μέσος όρος κρουσμάτων ημερησίως πλησίαζε τα 500 με πτωτικές τάσεις. Δυστυχώς, τη ζωή δεν την παίρνεις όπως θα ήθελες να είναι, αλλά όπως έρχεται. Στο ενδιάμεσο αυτό διάνυσμα των δύο εβδομάδων η εικόνα της πανδημίας άλλαξε και τα ημερήσια κρούσματα διαρκώς αυξάνονται», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης

Ετσι, αναφορικά με τους χώρους ψυχαγωγίας και τα κέντρα διασκέδασης, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι έως τις 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.

Από τις 16 Ιουλίου και ως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγώς για εμβολιασμένους και θα μπορούν να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους.

Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης, επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη 85% της ωφέλιμης επιφάνειας με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.

Ολα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται είτε οικειοθελώς αμιγείς χώροι, είτε μικτοί. Ο,τι είναι υπαίθριο μπορεί να έχει μικτή λειτουργία, ό,τι είναι κλειστό έχει υποχρεωτικά αμιγή λειτουργία.

«Εχουμε φτιάξει και τα σχετικά σήματα, τα οποία θα μπορεί η κάθε επιχείρηση, σύμφωνα και με όσα θα σας πει σε λίγο ο κύριος Πιερρακάκης, να τα φορτώνει και να το χρησιμοποιεί από το gov.gr», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Για τα πανηγύρια, καταργείται ο όρος της συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα του κορονοϊού, ιδίως σε σχέση με τη λειτουργία υπαίθριων αγορών και μόνο την καθήμενη διασκέδαση.

Αγώνες

Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς και θα μπορούν να προσέρχονται αποκλειστικά και μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν ανοσία. Η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80% επί του συνόλου. Το 5% από αυτή τη χωρητικότητα μπορεί να είναι ανήλικοι, οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ, με ανώτατο όριο προσέλευσης 25.000 θεατές για τα υπαίθρια γήπεδα και 8.000 θεατές για τα κλειστά γήπεδα.

Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να μπαίνουν και οι ανήλικοι, αυτοί δηλαδή που είναι σε όριο ηλικίας κάτω από εκεί που έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμό με self test και δήλωση γονέα ότι έχουν κάνει το self test. Οσοι είναι σε ηλικία που μπορούν να εμβολιαστούν, υπάγονται στους γενικούς κανόνες του εμβολιασμού.

Αίτημα εργοδοτών να πληροφορούνται για το εμβόλιο

Σε όλο το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση για το αν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Μάλιστα, ένα από τα τρία σηματάκια που θα μπορούν να τα κατεβάσουν οι επιχειρηματίες από το gov.gr, (το ένα είναι για τους αμιγείς χώρους, το άλλο για τους μεικτούς εφόσον είναι υπαίθριοι), θα μπορεί να πληροφορεί ο επιχειρηματίας τους πελάτες του για το αν και όλο το προσωπικό του είναι εμβολιασμένο ή όχι.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο καθένας μας να αποφασίζει και να κρίνει εάν θέλει να εισέλθει σε έναν κλειστό χώρο ή όχι και θα γνωρίζει ακριβώς και το μέγεθος του κινδύνου τον οποίο αναλαμβάνει.

Στρατός

Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις που έχουν στο παρελθόν εμβολιαστεί και όσοι εξακολουθούν να υπηρετούν τη θητεία τους ή στο εξής θα προσέρχονται και θα εμβολιάζονται, θα λαμβάνουν πέντε ημέρες άδεια.

Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, είναι εθελοντικός με κίνητρο τις πέντε ημέρες άδεια.

Πρόστιμα και κυρώσεις για τα καταστήματα

Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στις 2.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.

Για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επόμενη μέρα για 7 ημέρες.

Στην περίπτωση που έχουμε υποτροπή και έχουμε δεύτερη παράβαση, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη ημέρα και για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας, προβλέπεται προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Για τη θεμελίωση δεύτερης ή τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιασδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται σε όλα τα μέτρα, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η πορεία της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο θα τηρήσουμε τα μέτρα και πώς θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία στην πατρίδα μας. Η πρόσκληση στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και η πρόσκληση για την τήρηση των μέτρων δεν αποτελεί ζήτημα κυβερνητικής απόφασης ή κυβερνητικής πολιτικής, αλλά αποτελεί μονόδρομο εθνικής ομόνοιας και συσπείρωσης σε έναν κοινό στόχο για την προστασία του κοινού μας συμφέροντος», είπε ολοκληρώνοντας ο υπουργός Ανάπτυξης.

Η ψηφιακή εφαρμογή από το covidfree.gov.gr

Στη συνέχεια, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στην εφαρμογή με την οποία θα κάνουν έλεγχο τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στους πελάτες τους.

Οπως είπε, η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στο covidfree.gov.gr για κάθε κινητό τηλέφωνο, για κάθε τάμπλετ και ονομάζεται Covid Free GR.

«Μπορεί κανείς να την κατεβάσει είτε για κινητά android είτε για κινητά της Apple από τα σχετικά app stores, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να πάει στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Εκεί θα αναρτηθούν εντός της ημέρας  και όσα ανέφερε ο κύριος Γεωργιάδης», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Η εφαρμογή αυτή επαληθεύει τόσο το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, όσο και το Ελληνικό.

Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό, μπορεί να το κάνει και χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο, εφόσον κανείς το έχει κατεβάσει, ενώ το Ελληνικό απαιτεί Internet. «Απλώς να αναφέρω ότι η εφαρμογή δεν κρατάει, δεν αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα, ούτε και ιστορικό των επαληθεύσεων», έσπευσε να διευκρινίζει ο υπουργός.

Τα επίπεδα της επαλήθευσης είναι τρία:

  • Πράσινο, εφόσον έχει κανείς εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο,
  • Κίτρινο εφόσον υπάρχει πιστοποιητικό αρνητικού τεστ rapid ή PCR,
  • Κόκκινο εφόσον είναι λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Υπάρχει χρονική ισχύς φυσικά σε όλα αυτά.

  • Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό είναι οι 14 ημέρες μετά την ημερομηνία της τελευταίας δόσης, ώστε να είναι πλήρης ο εμβολιασμός.
  • Στη νόσηση είναι οι έξι μήνες.
  • Σε ό,τι αφορά τα τεστ, για το μεν rapid οι 48 ώρες από τη συλλογή του δείγματος, για το δε PCR οι 72 ώρες.

«Προφανώς σε ό,τι αφορά τους αμιγείς χώρους που ανέφεραν οι δύο Υπουργοί, αναφερόμαστε στο πράσινο, δηλαδή σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό ή τη νόσηση», ξεκαθάρισε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η εφαρμογή είναι εξαιρετικά απλή. «Αρκεί κανείς να την κατεβάσει, με το που την ανοίγει αναφέρει τη σάρωση QR και αρκεί κανείς να περάσει το κινητό του πάνω από ένα πιστοποιητικό είτε σε χαρτί, είτε σε ψηφιακή μορφή και να μπορέσει αμέσως να έχει το αποτέλεσμα που θέλει», κατέληξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...