505
Οι χώροι στα σχολεία απολυμαίνονται και είναι έτοιμα να υποδεχθούν και πάλι τους μαθητές | Intime

Οδηγία ΕΟΔΥ: Δεν θα κλείνει το σχολείο, ακόμη και αν υπάρχει κρούσμα κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2020, 13:06
Οι χώροι στα σχολεία απολυμαίνονται και είναι έτοιμα να υποδεχθούν και πάλι τους μαθητές
|Intime

Οδηγία ΕΟΔΥ: Δεν θα κλείνει το σχολείο, ακόμη και αν υπάρχει κρούσμα κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2020, 13:06

Δεν προβλέπεται κλείσιμο του σχολείου στην περίπτωση που κάποιος μαθητής νοσήσει από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ. Οι συμμαθητές του νοσούντος, οι οποίοι είναι στο ίδιο τμήμα, προβλέπεται να απομακρύνονται από το σχολείο για 10 ημέρες. Εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέφουν.

Τι προβλέπεται

Υπεύθυνος στην εκπαιδευτική μονάδα

Σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα ορίζονται ένας υπεύθυνος και ένας αναπληρωτής για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων Covid-19. Ο υπεύθυνος είναι επιφορτισμένος με την ενημέρωση του προσωπικού σχετικά με την αναγνώριση και διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων Covid-19.

Σε περίπτωση που μαθητής εμφανίσει συμπτώματα

Αν μαθητής εκδηλώσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη Covid-19, θα φοράει μάσκα και θα οδηγείται σε ειδικό καλά αεριζόμενο χώρο απομόνωσης, που έχει ήδη προβλεφθεί σε κάθε σχολείο.

Ακολούθως θα ειδοποιείται ο γονέας/κηδεμόνας για να παραλάβει τον μαθητή (προτείνεται με μάσκα) και θα ζητείται άμεσα ιατρική αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον ο μαθητής εμφανίζει συμπτώματα, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα το μοριακό διαγνωστικό τεστ.

Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής παραμένει στο σπίτι του με μάσκα, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, σε απόσταση από τους συγκατοίκους του (οδηγίες στην ιστοσελίδα ΕΟΔΥ, www.eody.gov.gr).

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος

Σε περίπτωση που το μοριακό διαγνωστικό τεστ βγει θετικό, θα ενημερώνονται άμεσα ο υπεύθυνος της εκπαιδευτικής μονάδας και ο ΕΟΔΥ, ο οποίος θα ζητάει από τον υπεύθυνο του σχολείου να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση των πιθανών επαφών του κρούσματος (εκπαιδευτικοί/μαθητές στην ίδια τάξη, συμμαθητές σε εργαστήριο, διάβασμα στο αναγνωστήριο/βιβλιοθήκη κ.λπ.).

Επίσης, θα γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων όπου κινήθηκε το κρούσμα.

Ο μαθητής θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του, καθώς επίσης και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι συμμαθητές του τμήματος θα απομακρύνονται από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέφουν έπειτα από 10 ημέρες.

Αν το τεστ βγει αρνητικό

Σε περίπτωση που το τεστ βγει αρνητικό, ο μαθητής θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του.

Συρροή κρουσμάτων με λοίμωξη COVID-19

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ως συρροή κρουσμάτων ορίζεται η εμφάνιση τουλάχιστον δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 μεταξύ μαθητών ή και εκπαιδευτικών σε συγκεκριμένο τμήμα μέσα σε διάστημα 14 ημερών.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα διακόπτεται η λειτουργία του τμήματος για 10 ημέρες.

Θα γίνονται ενδελεχής καθαρισμός και απολύμανση των χώρων όπου κινήθηκαν τα κρούσματα και θα ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση επαφών.

Οι μαθητές (ή το προσωπικό) που νόσησαν θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο τριών ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι συμμαθητές του τμήματος θα απομακρύνονται από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα θα επιστρέφουν ύστερα από 10 ημέρες.

Σε περίπτωση εμφάνισης τριών ή περισσοτέρων σποραδικών κρουσμάτων στην εκπαιδευτική μονάδα σε διάστημα 14 ημερών, θα ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...