390
Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της αποστολής του ΟΑΣΕ, με τους ισχυρισμούς περί νοθείας ο πρόεδρος Τραμπ «έδωσε την εντύπωση ότι αρνείται να αποδεχθεί μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας» | Reuters

ΟAΣΕ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί Τραμπ για εκλογική απάτη

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2020, 12:32
Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της αποστολής του ΟΑΣΕ, με τους ισχυρισμούς περί νοθείας ο πρόεδρος Τραμπ «έδωσε την εντύπωση ότι αρνείται να αποδεχθεί μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας»
|Reuters

ΟAΣΕ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί Τραμπ για εκλογική απάτη

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2020, 12:32

Οι ισχυρισμοί του Τραμπ περί νοθείας και απάτης στις αμερικανικές εκλογές είναι αβάσιμοι, τονίζει η διεθνής αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OAΣΕ).

Η αποστολή του ΟΑΣΕ χαρακτήρισε τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας «ανταγωνιστική και με καλή διαχείριση», παρά τις «διοικητικές προκλήσεις» εξαιτίας της πανδημίας. Μάλιστα ο ΟΑΣΕ αναφέρει ότι οι επίμαχες δηλώσεις Τραμπ για ελλείμματα στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ ήταν αβάσιμες και συνέβαλαν στη διάβρωση της εμπιστοσύνης στη δημοκρατία. Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της αποστολής, ο πρόεδρος Τραμπ «έδωσε την εντύπωση ότι αρνείται να αποδεχθεί μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».

Η αποστολή του ΟΑΣΕ, με 102 εκλογικούς παρατηρητές από 39 χώρες, θα παραμείνει στις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων

Το εκλογικό επιτελείο του Τραμπ έφθασε στο σημείο να διαδίδει φήμες περί «διασκορπισμένων ψηφοδελτίων», κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε αντιληπτό από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ σε κομβικής σημασίας για το εκλογικό αποτέλεσμα πολιτείες, όπως η Πενσιλβάνια.

Η πρέσβης Ούρσουλα Γκατσέκ, εκ των εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ, δήλωσε στην Deutsche Welle ειδικά για την Πενσιλβάνια: «Δεν συνάντησα ούτε ένα αντίστοιχο περιστατικό στην Πενσιλβάνια. Υπήρξε μόνο η περίπτωση ενός ταχυδρόμου, ο οποίος ενώ ήταν καθοδόν προς τα σπίτια ψηφοφόρων, πέταξε έναν ταχυδρομικό σάκο που περιείχε ψηφοδέλτια. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι δεν έχουμε βρει στοιχεία που να πιστοποιούν συστημικές παραβάσεις κατά τη συλλογή και καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε η πρέσβης Γκατσέκ, κατάφερε ακόμη και την τελευταία στιγμή να πλήξει την αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και να σπείρει αμφιβολίες στους πολίτες για την ίδια την εκλογική διαδικασία.

Αν και, όπως είπε, θα ήταν τραβηγμένο να πούμε ότι ο Τραμπ έβλαψε την αμερικανική δημοκρατία με τη στάση του στις εκλογές, είναι γεγονός ότι υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία.

«Αυτό είναι γεγονός. Εχει καταγραφεί. Και μία από τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Ας ελπίσουμε ότι η δουλειά που κάναμε εδώ, βασισμένη σε γεγονότα, θα χρησιμεύσει ως ένα βαθμό στο να καθησυχάσει τους πολίτες για το πώς διεξήχθησαν οι εκλογές και για το ότι δεν βρήκαμε ενδείξεις συστημικών ατασθαλιών», πρόσθεσε Ούρσουλα Γκατσέκ, για να καταλήξει σχετικά με το ενδεχόμενο να κριθεί το αποτέλεσμα στα δικαστήρια:

«Δεν έχω ιδέα. Οσο τραβήξει η διαδικασία, εμείς θα την παρακολουθούμε μέχρι τέλους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...