661
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (δεξιά) και ο ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα απευθύνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ από τη Σύνοδο στο Βουκουρέστι | REUTERS/Stoyan Nenov

Ο Ζελένσκι ζήτησε γεννήτριες και φαίνεται ότι θα τις πάρει

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 21:24
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (δεξιά) και ο ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα απευθύνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ από τη Σύνοδο στο Βουκουρέστι
|REUTERS/Stoyan Nenov

Ο Ζελένσκι ζήτησε γεννήτριες και φαίνεται ότι θα τις πάρει

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 21:24

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδό τους στο Βουκουρέστι, αποφάσισαν ότι η υποστήριξή τους στην Ουκρανία είναι και θα είναι άνευ όρων. Υποσχέθηκαν να αυξηθεί η υποστήριξή τους στην κυβέρνηση του Κιέβου, πέρα από οπλικά συστήματα: θα τη βοηθήσουν, είπαν, να επισκευάσει τις ενεργειακές υποδομές της, ύστερα από τα πλήγματα που προξένησαν οι ρωσικές επιθέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο και στέρησαν το φως και τη θέρμανση από εκατομμύρια Ουκρανούς.

Αυτό το τελευταίο στοιχείο είναι και το βασικότερο σημείο των δηλώσεών τους, αφού φαίνεται ότι ελήφθη σοβαρά υπ’ όψιν το μήνυμα που νωρίτερα είχε στείλει στους ΝΑΤΟϊκούς η κυβέρνηση Ζελένσκι μέσω του ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος επίσης παρευρέθη στη Σύνοδο.

Είχε δηλώσει ο Κουλέμπα: «Χρειαζόμαστε αντιαεροπορικά συστήματα IRIS, Hawks Patriots, αλλά χρειαζόμαστε και γεννήτριες. Μόνο έτσι μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις ενεργειακές υποδομές και να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες μας. Αν έχουμε αντιαεροπορικά συστήματα, μπορούμε να προστατεύσουμε τις υποδομές από τα επόμενα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα. Εν ολίγοις: Patriots και μετασχηματιστές είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία». Ολα δείχνουν ότι τα αιτήματα του Κιέβου έγιναν αποδεκτά από τη Σύνοδο, οπότε αναμένεται ο εφοδιασμός της Ουκρανίας και με γεννήτριες ηλεκτροπαραγωγής.

Η αναμνηστική φωτογραφία από τις εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των ΝΑΤΟϊκών χωρών στο Βουκουρέστι, στις 29 Νοεμβρίου | REUTERS/Stoyan Nenov
Τι αναφέρει η κοινή δήλωση

«Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ καταδικάζουν τη σκληρότητα της Ρωσίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι οι βίαιες απελάσεις, τα βασανιστήρια και η βάρβαρη μεταχείριση γυναικών, παιδιών και ατόμων σε ευάλωτες καταστάσεις. Οσοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις, πρέπει να λογοδοτήσουν», τονίζουν στη δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των ΝΑΤΟϊκών χωρών που έλαβαν μέρος στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.

Καταδικάζουν επίσης όλους εκείνους, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, που διευκολύνουν ενεργά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών δηλώνουν ότι στέκονται αλληλέγγυοι προς την Πολωνία μετά το περιστατικό της 15ης Νοεμβρίου, που οδήγησε στην τραγική απώλεια ζωών, ως αποτέλεσμα των πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Επιπλέον, τονίζουν: «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις της Ρωσίας, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τον Χάρτη του ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα και τις κοινές μας αξίες έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο διάστημα χρειαστεί».

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τονίζουν ακόμα ότι παραμένουν αποφασισμένοι να υποστηρίξουν τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες της Ουκρανίας στο μονοπάτι της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης και των μεταρρυθμίσεων, ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να εξασφαλίσει το ελεύθερο και δημοκρατικό της μέλλον, να εκσυγχρονίσει τον αμυντικό της τομέα, να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη διαλειτουργικότητα και να αποτρέψει τη μελλοντική επιθετικότητα. «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την Ουκρανία, καθώς προωθεί τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες», αναφέρεται στη δήλωση.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, στις 30 Νοεμβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. «Στεκόμαστε σταθερά πίσω από τη δέσμευσή μας στην πολιτική Ανοιχτών Θυρών της Συμμαχίας. Επαναβεβαιώνουμε τις αποφάσεις που λάβαμε στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 και όλες τις επακόλουθες αποφάσεις σχετικά με τη Γεωργία και την Ουκρανία», επισημαίνουν οι Σύμμαχοι. Στη δήλωση υπάρχει αναφορά και στην Τουρκία: «Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία στο πένθος για την απώλεια ζωών μετά τις πρόσφατες φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις».

Τέλος, επισημαίνεται ότι το ΝΑΤΟ παραμένει δεσμευμένο να προετοιμαστεί, να αποτρέψει και να αμυνθεί από εχθρικές επιθέσεις σε ζωτικής σημασίας υποδομές των Συμμάχων. «Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των Συμμάχων θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και αποφασιστική απάντηση. Στεκόμαστε μαζί, με ενότητα και αλληλεγγύη, και επιβεβαιώνουμε τον διαρκή διατλαντικό δεσμό μεταξύ των εθνών μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα σε ολόκληρο τον ευρωατλαντικό χώρο», καταλήγει η δήλωση του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...