526
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είδε το δημιούργημά του να γιγαντώνεται αλλά και να προκαλεί εντάσεις. Οι αλλαγές που προωθεί έγιναν με γνώμονα ότι «το μέλλον είναι η ιδιωτικότητα» | REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Ο Ζάκερμπεργκ «αλλάζει το παιχνίδι» του Facebook

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 19:42
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είδε το δημιούργημά του να γιγαντώνεται αλλά και να προκαλεί εντάσεις. Οι αλλαγές που προωθεί έγιναν με γνώμονα ότι «το μέλλον είναι η ιδιωτικότητα»
| REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Ο Ζάκερμπεργκ «αλλάζει το παιχνίδι» του Facebook

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 19:42

«Το μέλλον είναι η ιδιωτικότητα». Με γνώμονα αυτή τη φράση, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της κολοσσιαίας αλλά και αμφιλεγόμενης τελευταία εταιρείας, ανακοίνωσε στο F8, το ετήσιο συνέδριο του Facebook που απευθύνεται στους προγραμματιστές της φίρμας, τις τέσσερις σημαντικές αλλαγές που θα εφαρμόσει σταδιακά στην πιο δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πρώτη αλλαγή θα είναι το γεγονός ότι η καρτέλα των Groups θα βρίσκεται στο κέντρο της επανασχεδιασμένης menu bar, όταν ο χρήστης θα πατά εκεί, θα βλέπει μια ξεχωριστή ροή νέων αναρτήσεων από τα Groups που συμμετέχει και προτάσεις για Groups που ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντά τους.

Οι αλλαγές αυτές θα εφαρμοστούν άμεσα σε Android και iOS αλλά και στην έκδοση του Facebook για υπολογιστές. Επιπλέον θα δίνεται στους χρήστες να κάνουν αναρτήσεις στα Group, απευθείας από το προφίλ τους.

Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με μία νέα ενότητα η οποία θα ονομάζεται Meet New Friends. Μέσω αυτής οι χρήστες θα έρχονται σε επαφή με νέα άτομα, με τα οποία θα μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα. Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα δίνει ακόμα μεγαλύτερη προτεραιότητα στο να βρίσκουν οι χρήστες τις εκδηλώσεις στην περιοχή τους, οι οποίες είναι πιθανό να τους ενδιαφέρουν.

Τρίτον, το Facebook ετοιμάζει μία νέα εφαρμογή που θα ονομάζεται «Secret Crush», υιοθετώντας τη φιλοσοφία του Tinder. Ο χρήστης θα μπορεί να δημιουργήσει μια ιδιωτική λίστα όπου θα δηλώσει το ερωτικό ενδιαφέρον του για έως εννιά φίλους του. Αυτή τη λίστα θα μπορεί να τη βλέπει αποκλειστικά ο ίδιος, εκτός κάποιο από τα άτομα που περιλαμβάνονται σε αυτή τον προσθέσει και στη δική του λίστα. Τότε θα υπάρξει match και ένα κρυφό παράθυρο μεταξύ τους επικοινωνίας θα δημιουργείται στο Messenger.

Τέλος, θα υπάρξει νέα εμφάνιση και επανασχεδιασμός στην έκδοση του Messenger για υπολογιστές. Φαίνεται πως η εφαρμογή συνομιλίας στα desktop θα θυμίζει αρκετά το Skype και θα προσφέρει τις περισσότερες λειτουργίες της mobile έκδοσης, όπως ομαδικές video κλήσεις.

Ο Ζάκερμπεργκ επεσήμανε ότι όλες αυτές οι αλλαγές θα απαιτήσουν αρκετό χρόνο προκειμένου να υλοποιηθούν.

«Στάχτη στα μάτια»…

Με γνώμονα λοιπόν πως «το μέλλον είναι η ιδιωτικότητα», ο Ζάκερμπεργκ υποστήριξε ότι το επόμενο κεφάλαιο του Facebook θα έχει σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της πλατφόρμας.

«Στάχτη στα μάτια των αδαών» και απεγνωσμένη επιχείρηση κατευνασμού της οργής της κοινής γνώμης μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica με την διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook ανά τον κόσμο, σπεύδουν να προσθέσουν οι πιο καχύποπτοι.

Οπως και να’ χει, ο επικεφαλής του Facebook έκανε λόγο για έξι αρχές οι οποίες αφορούν:

  1. Τη δυνατότητα να μπορεί ένας χρήστης να επικοινωνεί χωρίς κάποιος να τον «παρακολουθεί» (private interactions)
  2. Την κρυπτογράφηση των δεδομένων σε όλο το φάσμα της εμπειρίας που έχει κανείς μέσα στο Facebook
  3. Τη δυνατότητα διαγραφής δεδομένων που έχει δημοσιεύσει ένας χρήστης (reduced permanence)
  4. Την ασφάλεια, έτσι ώστε όλοι οι χρήστες να αισθάνονται ότι είναι ασφαλείς
  5. Τη δυνατότητα διαλειτουργικότητας μεταξύ των εφαρμογών που έχει το Facebook, στις οποίες περιλαμβάνονται πέραν του ίδιου του Facebook, το Instragram, το Messenger και το WhatsApp
  6. Την ασφαλή αποθήκευση δεδομένων, τα οποία δεν θα μπορεί να «υποκλέψει» κανείς, συμπεριλαμβανομένων κρατικών αρχών αλλά και του ίδιου του Facebook.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...