699
O Πάνος Καμμένος στη συνάντησή του στο Πεντάγωνο με τον αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις (με την πλάτη, δεύτερος από δεξιά) | Τwitter

Ο «υπουργός Εξωτερικών» Καμμένος δοκιμάζει την υπομονή του Μαξίμου

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2018, 15:27
O Πάνος Καμμένος στη συνάντησή του στο Πεντάγωνο με τον αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις (με την πλάτη, δεύτερος από δεξιά)
|Τwitter

Ο «υπουργός Εξωτερικών» Καμμένος δοκιμάζει την υπομονή του Μαξίμου

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2018, 15:27

Νέο επεισόδιο στο κυβερνητικό σίριαλ του παραλόγου με τη Συμφωνία των Πρεσπών; Ή μία ακόμη στημένη αντιπαράθεση για τα μάτια των μίντια;

Ό,τι και αν ισχύει, η εικόνα του κυβερνητικού δίπολου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ παραπέμπει σε έναν ανταγωνισμό «καπελώματος» με πρωταγωνιστές τον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Κοτζιά και τον Αλέξη Τσίπρα σε ρόλο ισορροπιστή.

Παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζονται από γνώστες του κυβερνητικού ρεπορτάζ για το πόσο πραγματική είναι η νέα αυτή ρήξη, η εμφάνιση υπερυπουργού – τοποτηρητή που επέλεξε να κάνει στo Aμερικανικό Πεντάγωνο ο κ. Καμμένος (δείτε το σχετικό βίντεο κάτω) είναι σίγουρο πως δεν άρεσε καθόλου στο Μαξίμου. Και αυτό γιατί από κομιστής της προσφοράς για τη δημιουργία νέων βάσεων, ο υπουργός Αμυνας διεκδίκησε ευρύτερο ρόλο.

Το φυτίλι άναψε όταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ενέταξε στο «Υankees come back» προσκλητήριό του (για τις νέες βάσεις στην Ελλάδα, που κάποτε για κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι μισητές «βάσεις του θανάτου)» ένα Plan B για το θέμα της ΠΓΔΜ.

«Η ελληνική πλευρά έδειξε την καλή της θέληση στη Συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι πολίτες της γείτονος δεν στήριξαν τη συμφωνία και όλα δείχνουν πως δεν θα τα καταφέρει ούτε στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, εκτίμησε και στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε προς εξέταση εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως υποστήριξε θα υπηρετεί τους γεωπολιτικούς σκοπούς της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς όμως να δίνει το όνομα Μακεδονία στη γείτονα.

Πιο συγκεκριμένα το plan B του Πάνου Καμμένου έχει στη βάση του την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος, ΠΓΔΜ, Αλβανίας και Βουλγαρίας (και σε μεταγενέστερο επίπεδο τη Σερβία), με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η αντίδραση του Μαξίμου, όμως,  ήταν κοφτή και σαφέστατη:

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία», σχολίασε λακωνικά το Μεγάρο Μαξίμου για την «πρωτοβουλία» Καμμένου.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος σε δηλώσεις του στο News 247, επεσήμανε με νόημα πως οι εν λόγω προτάσεις Καμμένου«δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών».

Προς το παρόν πάντως προτίμησε να μην επαναλάβει την αυστηρή δήλωση Κοτζιά ότι εξωτερική πολιτική κάνει το ΥΠΕΞ και όχι το υπουργείο Άμυνας.

Ο υπουργός των Εξωτερικών είχε τότε ρίξει το γάντι στον αρχηγό των ΑΝΕΛ και κυβερνητικό εταίρο, λέγοντας πως αν ο (σκυλο)καβγάς αυτός πάρει άλλα χαρακτηριστικά, «εδώ είμαστε να το δούμε». «Όποιος θέλει, όποιος έχει άλλη γνώμη θέτει ένα θέμα στην ψηφοφορία και ψηφίζουμε… και εκεί ανακαλύπτουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς», είχε διαμηνύσει σε όχι και τόσο φιλικό τόνο ο κ. Κοτζιάς μιλώντας στην ΕΡΤ1.

ΝΔ: Εξαγωγή σχιζοφρένειας

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εξάγουν τώρα πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένειας, ήταν το δηκτικό σχόλιο από τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, για την ηγεμονική εμφάνιση Καμμένου στις ΗΠΑ.

«Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις ΗΠΑ μια… δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε αν όσα είπε ο υπουργός Άμυνας στην Ουάσιγκτον βρίσκουν σύμφωνο τον ευρισκόμενο στην Ελούντα κ. Τσίπρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε για τον κυβερνητικό εταίρο:

«Όσο για τον κ. Καμμένο, αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πράξει το αυτονόητο για να μην δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα. Να αποσύρει άμεσα την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση».

Λάδι στη φωτιά έριξε με δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ  Θεόδωρος Τοσουνίδης, λέγοντας ότι υπό συγκεκριμένους όρους ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος θα μπορούσε να στηρίξει πρόταση μομφής της ΝΔ  κατά της κυβέρνησης.

Οι ΑΝΕΛ έχουν πει ξεκάθαρα ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ και στο πλαίσιο αυτό, αν η ΝΔ δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να δώσει το όνομα Μακεδονία (αν και όταν γίνει κυβέρνηση), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα μπορούσαν να συνταχθούν μαζί της σε μία ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...