477
| Nick Paleologos / SOOC

Ο Χρυσοχοΐδης επανέρχεται για το Πολυτεχνείο: Επιστρέψαμε στη λογική

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2020, 11:38
| Nick Paleologos / SOOC

Ο Χρυσοχοΐδης επανέρχεται για το Πολυτεχνείο: Επιστρέψαμε στη λογική

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2020, 11:38

Ως μια συζήτηση «τρικυμία σε ποτήρι» περιέγραψε την όλη προβληματική που αναπτύχθηκε την τελευταία εβδομάδα για την απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο και τα όσα συνέβησαν με το ΚΚΕ, πρωτίστως και με το ΜέΡΑ25 και τον ΣΥΡΙΖΑ δευτερευόντως, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος με άρθρο του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» κάνει λόγο για «επαναφορά στη λογική».

«Μπροστά στην τραγωδία της πανδημίας, η συζήτηση για τις συγκρούσεις στο Πολυτεχνείο είναι “τρικυμία στο ποτήρι”», έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, για να συμπληρώσει: «Η κοινωνία και η κυβέρνηση το γνωρίζουν. Φέρονται ανάλογα και συνεχίζουν. Προσωπικά στρέφω το βλέμμα στις νοσηλεύτριες της Κρήτης που πάνε Θεσσαλονίκη, στις νοσηλεύτριες των Ιωαννίνων που ακολουθούν. Εκεί χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Εκεί δικαιώνονται το θάρρος, η αυταπάρνηση, η αλληλεγγύη, άρα και το Πολυτεχνείο».

Στο ίδιο άρθρο, ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχτηκε μεν λάθη της ΕΛ.ΑΣ. –«ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Αστυνομία είναι αλάνθαστες, θα ήταν αλαζονικό και εξίσου ανεδαφικό να το ισχυριστεί κανείς», έγραψε–, ωστόσο επέμεινε ότι «στην Αστυνομία έχουν γίνει τεράστια βήματα εκσυγχρονισμού, δημοκρατικού ελέγχου και επιχειρησιακής προσαρμογής σε ήπια αστυνόμευση».

Ο ίδιος, πάντως, καυτηρίασε το γεγονός ότι έως τώρα, το πολιτικό σύστημα αδιαφορεί για την ανομία και την παρανομία.

«Το πολιτικό σύστημα ανέχθηκε για χρόνια, σχεδόν σαν ουδέτερος παρατηρητής, ακραίες μειοψηφίες που παρανομούν. Αυτή η παθογενής ισορροπία που δημιούργησε άβατα και άσυλα θεωρήθηκε ως βιώσιμη συνύπαρξη. Κραυγαλέα παραδείγματα: τα Εξάρχεια και οι καταλήψεις κτιρίων, το πανεπιστημιακό άσυλο, το μπλοκάρισμα της πόλης από μικρές ομάδες διαδηλωτών, οι εθιμικές συμπλοκές και καταστροφές στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Δεν υπάρχει όχι ομοθυμία, αλλά ούτε καν εξίσου έντονη προθυμία από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων για την επαναφορά στη δημοκρατική ομαλότητα», ανέφερε.

Και σε άλλο σημείο παρατήρησε: «Κάθε νόμιμη προσπάθεια της Αστυνομίας να αποκαταστήσει, με μέτρο και συνέπεια, τη στοιχειώδη νομιμότητα στους καταλαμβανόμενους δρόμους και στις ασυλούχες πλατείες ή Ιδρύματα, αντιμετωπίζεται συστηματικά με αναπόδεικτους καταγγελτικούς μονολόγους για κρατικό αυταρχισμό και αστυνομική βία».

Και συνέχισε: «Η πανδημία, όσο πρωτόγνωρη, όσο τρομακτική και αν είναι, δεν άλλαξε δυστυχώς τη στάση αυτών των πολιτικών ομάδων και δυνάμεων. Ούτε στο Πολυτεχνείο, όπου όλες οι παθογένειες του συστήματος αναδείχθηκαν. Συγκεκριμένα: στη συζήτηση που προηγήθηκε – με τη δήθεν αντισυνταγματικότητα της απαγόρευσης συναθροίσεων -, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν – με την παρανομία του “θεσμικού” ΚΚΕ -, στη συζήτηση που ακολούθησε – με την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να μην υστερήσει σε εχθροπαθή καταγγελτικό λόγο για ανύπαρκτη βία και αυταρχισμό  – επαναλήφθηκαν “με άλλα μέσα” το άγονο σκηνικό, ο αναχρονισμός, η αμηχανία και η δυσκολία προσαρμογής της Αριστεράς  σε καιρούς και πραγματικότητες.

»Το χειρότερο, σε συνθήκες πανδημίας, αυτή η πολιτική αδιαλλαξία μεταλλάσσεται, γίνεται αντικοινωνική συμπεριφορά.

Ομως υπήρξαν και τα θετικά βήματα κι αξίζει να τα αναδείξουμε. Η προσφυγή του ΜέΡα25 στο ΣτΕ, η συμμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκδήλωση στο Πάρκο Ελευθερίας, η αστυνομική διαχείριση χωρίς να νεκρωθεί η πόλη. Και φυσικά ότι η πόλη δεν κάηκε, πρώτη φορά δεν είχαμε συμπλοκές με αντιεξουσιαστές και αναρχικούς.

Το μείζον, οι ευκαιρίες διάδοσης του κορονοϊού μηδενίστηκαν γιατί πορεία δεν έγινε!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...