1084
Ο Νίκος Χαρδαλιάς σε μία από τηλε-μεταδιδόμενες ενημερώσεις των 6 μ.μ. | Intime

Ο Χαρδαλιάς επιστρέφει (στους δέκτες σας)

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2020, 13:00
Ο Νίκος Χαρδαλιάς σε μία από τηλε-μεταδιδόμενες ενημερώσεις των 6 μ.μ.
|Intime

Ο Χαρδαλιάς επιστρέφει (στους δέκτες σας)

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2020, 13:00

Ηταν 26 Μαΐου όταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ολοκλήρωνε την τελευταία του τακτική ενημέρωση για την κατάσταση με τον κορονοϊό. «Καλύτερα να μην μας ξαναδείτε εδώ» (σ.σ. μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα), είχε πει τότε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα μας δεν θα είναι τέτοια ώστε να κριθεί αναγκαία η επανέναρξη της τηλεοπτικής ενημέρωσης των πολιτών.

«Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει  ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει» και πάλι [με τον κορονοϊό], είχε αναφέρει συγκεκριμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, απευχόμενος ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Τα φαινόμενα χαλάρωσης όμως που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό, σε συνδυασμό με τα εισαγόμενα κρούσματα και την επανεμφάνιση των λεγόμενων «ορφανών» κρουσμάτων σε αρκετές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η επιστροφή Χαρδαλιά στις τηλεοπτικές μας οθόνες και μάλιστα από την επόμενη εβδομάδα:

Η ενημέρωση ξαναρχίζει την Τρίτη, πάντα στις 6 μμ. και θα γίνεται από το νέο Συντονιστικό Κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Ο Νίκος Χαρδαλιάς θα μας ενημερώνει τόσο για τα κρούσματα, όσο και για την πορεία των ελέγχων που γίνονται σε ολοκληρη τη χώρα, ενώ θα περιγράφει αναλυτικά το βαθμό τήρησης-εφαρμογής των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού.

Οπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η ενημέρωση Χαρδαλιά θα αφορά αποκλειστικά επιχειρησιακά ζητήματα.

Χωρίς Τσιόδρα

Σε πρώτη φάση, στη νέα αυτή φάση της τακτικής ενημέρωσης δεν θα συμμετέχει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας θα επανέλθει στις τηλεοπτικές οθόνες, μόνο σε περίπτωση που υπάρξει απειλή της δημόσιας υγείας και χρειαστεί η κυβέρνηση να κινητοποιήσει τους πολίτες ή να επισημάνει εκ νέου την εφαρμογή των μέτρων ή να επιβάλει και αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Ερωτηθείς αν (και πότε) θα συμμετάσχει στην εβδομαδιαία ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει «σε αυτή τη φάση κρίνεται σκόπιμο να παραμείνουμε στα επιχειρησιακά δεδομένα, στα οποία θα υπάρχει ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά, και μόνο». «Αν κριθεί αναγκαίο στην πορεία να υπάρξει ευρύτερη ενημέρωση, θα το εξετάσουμε», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Ο εκπροσωπος της κυβέρνησης σημείωσε πάντως ότι η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παραμένει πολύ καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι μία συγκράτηση του βασικού επιδημιολογικού δείκτης Rt, κάτω από τη μονάδα, κάτω από το 1, ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας. Σύμφωνα με την ένατη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, για το διάστημα 8-15 Ιουλίου, παρατηρείται ότι ο βασικός επιδημιολογικός δείκτης Rt παρέμεινε σταθερά χαμηλός, και διαμορφώθηκε στο 0,4 αυτή την εβδομάδα.

Κατά συνέπεια, τόνισε ο κ. Πέτσας, μέχρι στιγμής, και παρά τις αφίξεις από το εξωτερικό, η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των επαφών. Ωστόσο, η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας, συνυπάρχει με αυξημένο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Για αυτό, επανέλαβε, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, δεδομένου ότι παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση.

Σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Από τις πύλες εισόδου, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών δειγμάτων, εντοπίζονται στον Προμαχώνα. Για αυτό, με δεδομένη την επιδείνωση του επιδημιολογικού προφίλ των βαλκανικών χωρών, αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα να γίνεται αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR). Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε επίσης, αύξηση κρουσμάτων που πάντως παραμένουν χαμηλά, μεστοσταθμικά, στα οκτώ κρούσματα ανά ημέρα.

Παράλληλα όμως αυξήθηκε σημαντικά και ο αριθμό των τέστ. Μεσοσταθμικά, διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα, όπως ανέφερε ο κ.Πέτσας.

Συμπερασματικά, στο υγειονομικό σκέλος, διαπιστώνεται αύξηση κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και στην εσωτερική χαλάρωση. Το γεγονός αυτό, οδήγησε σε αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας, που παραμένουν πάντως σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και το κυριότερο, δεν οδηγούν σε απώλειες. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλιου είχαμε 449 κρούσματα, αλλά μόνο μια απώλεια ζωής.

Η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε ο Στέλιος Πέτσας, αξιολογεί καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας. Εντείνει τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά επιμένει στην καταπολέμηση του κυριότερου «εχθρού» που είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση η οποία οδηγεί στα απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού.

Οπως ειπε, οι αρμόδιες Αρχές έχουν ήδη εντείνει τους ελέγχους και θα τους πυκνώσουν ακόμη περισσότερο.

Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε την ανάγκη να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα -αυτό που έξεπεμψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την Τετάρτη μετά τη σύσκεψη του Μαξίμου: ότι για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι, με ένα δεύτερο κύμα, είναι επιτακτική ανάγκη, να τηρούνται αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα να σταλεί παντού το μήνημα ότι οι έλεγχοι γίνονται όπου χρειάζεται και επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει η Νομοθεσία. Το πλαίσιο  που υπάρχει είναι επαρκές, αλλά απαιτείται πιστή εφαρμογή του, τόνισε επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Πρωθυπουργού.

Για το σκοπό αυτό, δόθηκε εντολή αυστηροποίησης των ελέγχων και εφαρμογής των προβλεπόμενων χωρίς εκπτώσεις. Ιδίως, στους τομείς που αφορούν στην τήρηση των κανόνων υγιεινής από τους εργαζόμενους και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στο όργανο αυτό εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην ελεγκτική διαδικασία, (Αστυνομία, Λιμενικό, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή). Και επειδή στην προσπάθεια αυτή δεν μετέχει μόνο ο κεντρικός μηχανισμός, αλλά και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, θα προστεθεί στο συντονιστικό και ένας εκπρόσωπος από κάθε Περιφέρεια και από τους μεγάλους και τουριστικούς Δήμους, ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός των ελέγχων και καλύτερη κατανομή των δυνάμεων με μόνο ένα στόχο: Τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Ενδεικτικά ενημέρωσε ότι στις 14 Ιουλίου πραγματοποιήθηκεαν υπό τις οδηγίες του συντονιστικού οργάνου, έλεγχοι σε 69 δήμους σε όλη την επικράτεια. Ελέγχθηκαν συνολικά 569 σημεία και στα 39 από αυτά βεβαιώθηκαν 51 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 13.350 ευρώ, ενώ σε δύο καταστήματα επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για 15ημέρες. Οι παραβάσεις αφορούσαν κυρίως τη μη χρήση μάσκας από το προσωπικό εργασίας, καθώς και υπέρβαση της αναλογίας ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι έλεγχοι θα ενταθούν, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όχι με τιμωρητική διάθεση -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- αλλά γιατί «είναι ανάγκη να μπεί φρένο στην χαλάρωση που θα φέρει μόνο τα χειρότερα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...