1039
Νίκος Βούτσης και Σπύρος Δανέλλης σε παλαιότερη φωτογραφία στο προεδρείο της Βουλής | φωτ. αρχείου

Μαυρωτάς και Δανέλλης μετά από κλήρωση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2019, 14:04
Νίκος Βούτσης και Σπύρος Δανέλλης σε παλαιότερη φωτογραφία στο προεδρείο της Βουλής
|φωτ. αρχείου

Μαυρωτάς και Δανέλλης μετά από κλήρωση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2019, 14:04

Οι Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Δανέλλης -οι οποίοι αμφότεροι έχουν ταχθεί με δηλώσεις τους υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών- αναδείχθηκαν τελικά μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής μετά από κλήρωση που έγινε.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής είχε επιχειρήσει να ορίσει εσπευσμένα μέλος της Επιτροπής τον κ. Δανέλλη, απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο κ. Βούτσης υποχρεώθηκε να ανακαλέσει και τελικά έγινε κλήρωση μεταξύ των κ.κ. Δανέλλη, Ψαριανού και Μαυρωτά.

Η αρχική απόφαση του κ. Βούτση για τον ορισμό του διαγραφέντος από το Ποτάμι βουλευτή ως μέλους της κοινοβουλευτικής επιτροπής καταγγέλθηκε αμέσως ότι εξυπηρετεί τον σκοπό της κυβέρνησης να διαμορφωθεί ευνοϊκή για την ίδια πλειοψηφία και στην επιτροπή, προκειμένου να περάσει χωρίς περιπέτειες η συμφωνία προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εξωτερικών & Αμυνας διαθέτει συνολικά 55 βουλευτές εκ των οποίων, σύμφωνα με την τελευταία σύνθεσή της, οι 27 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 14 από τη ΝΔ, τέσσερις από τη ΔΗΣΥ, από τρεις σε Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ και από έναν η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ, συν έναν ανεξάρτητο.

Με την κλήρωση των κ.κ. Μαυρωτά και Δανέλλη είναι προφανές ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει άνετα και χωρίς απροόπτα την επιδιωκώμενη πλειοψηφία.

Την Πέμπτη η ψηφοφορία

Η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη οπότε θα γίνει και η σχετική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η συμφωνία θα συζητηθεί Δευτέρα και Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και την Τετάρτη – Πέμπτη στην Ολομέλεια, με τις συνεδριάσεις να ξεκινούν στις 10:00 το πρωί και να κλείνουν στις 02:00 τα ξημερώματα.

Για «άνετη συζήτηση» μίλησε ο Νίκος Βούτσης

Η πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για τη Συμφωνία των Πρεσπών, άρχισε στις 17.00.

«Ουδείς θέλει οποιονδήποτε περιορισμό στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και συζήτησής της» δήλωσε μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων, ο Πρόεδρος της Βουλής.

Όπως είπε, «η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε ότι θα υπάρξουν δύο ημέρες συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, θα ακολουθήσει υποβολή έκθεσης της Επιτροπής και την Τετάρτη και Πέμπτη θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα ξεκινάει στις 10 το πρωί και θα προχωρά όσο χρειαστεί. Θα είναι μια διαδικασία τεσσάρων ημερών και με τρόπο που θα δώσει την ευχέρεια να μιλήσουν όσοι βουλευτές εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών».

Τι θα γίνει με Θεοχαρόπουλο

Αναφορικά με τη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το προεδρείο αναμένει την ολοκλήρωση της ΚΟ της ΔΗΣΥ και αν θα υπάρξει και επισήμως διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Ειδικά για τη ΔΗΣΥ και το ενδεχόμενο διαγραφής του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ,  ο κ. Βούτσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως η ΔΗΣΥ δικαούτο 4 βουλευτές στην Επιτροπή και αν διαγραφεί ο κ. Θεοχαρόπουλος, θα δικαιούται τρεις βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θα περιμένει το σύνολο των εξελίξεων στη ΔΗΣΥ…».

Παρών στη συνεδρίαση ο Πάνος Καμμένος

Οπως εξάλλου έγινε γνωστό, την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ στην Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, θα εκπροσωπήσει ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, σε αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Κατσίκη.

Η αντικατάσταση γίνεται σε εφαρμογή του άρθρου 35 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι «1. Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ παραιτoύνται από αυτές αντικαθίστανται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας. 2. Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ απoυσιάζoυν ή κωλύoνται για oπoιoνδήπoτε λόγo να ασκήσoυν τα καθήκoντά τoυς αναπληρώνoνται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας. 3. Tις αντικαταστάσεις και τις αναπληρώσεις των μελών των διαρκών επιτρoπών ενεργεί o Πρόεδρoς της Boυλής με απoφάσεις πoυ εκδίδει ύστερα από πρόταση τoυ πρoέδρoυ της oικείας Koινoβoυλευτικής Oμάδας ή τoυ εξoυσιoδoτημένoυ αναπληρωτή τoυ».

Αντίστοιχα η συμμετοχή του Σπύρου Δανέλλη αποφασίστηκε από τον πρόεδρο της Βουλής βάσει του άρθρου 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής σε συνδυασμό με το άρθρο 29 παρ.5 του Κανονισμού.

Σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής, «ο πρόεδρoς της Boυλής συγκρoτεί τις επιτρoπές, ανάλoγα με τη δύναμη των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και των ανεξαρτήτων, με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων τoυ άρθρoυ 29 παρ. 5 τoυ Kανoνισμoύ» και ότι «για να εξασφαλίζεται η συμμετoχή όλων των βoυλευτών και να διατηρείται η κατ’ αναλoγία εκπρoσώπηση όλων των Koινoβoυλευτικών Oμάδων στις επιτρoπές μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».

Ο ορισμός Δανέλλη προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, αφού έκανε λόγο για αντιδημοκρατική και πραξικοπηματική απόφαση, ζήτησε να μετέχει στην Επιτροπή ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές ( Ν. Νικολόπουλος, Γ. Λαζαρίδης και εσχάτως Γ. Αμυράς), διαφορετικά να γίνει κλήρωση.

Η επιστολή του κ. Παναγούλη:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ορίσατε τον Ανεξάρτητο Βουλευτή κ. Σ. Δανέλλη. Επειδή δεν ερωτήθηκα και επειδή η πράξη σας είναι όχι μόνο αντιδημοκρατική αλλά και πραξικοπηματική, που θυμίζει εποχές του αποφασίζουμε και διατάζουμε, επειδή μαζί με τον συνάδελφο Ν. Νικολόπουλο είμαστε ανεξάρτητοι βουλευτές από το Νοέμβριο του 2015, σας ζητώ όπως ανακαλέσετε την απόφασή σας αυτή και χωρίς να προτείνω τη συμμετοχή μου σε αυτή την επιτροπή, παρακαλώ να επιλέξετε ανάμεσα στους συναδέλφους κ.κ. Ν. Νικολόπουλο, Γ. Λαζαρίδη και Γ. Αμυρά. Διαφορετικά, παρακαλώ να προβείτε σε κλήρωση. Με τιμή, Ευστάθιος Παναγούλης-Ανεξάρτητος βουλευτής Β’ Αθηνών».

ΝΔ: «Κοινοβουλευτική εκτροπή»

Νωρίτερα ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας ζήτησε να γίνει κλήρωση και για τον Σπύρο Δανέλλη, αλλά και για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, υπογραμμίζοντας πως οτιδήποτε άλλο θα είναι κοινοβουλευτική εκτροπή.

«Ενόψει του ενδιαφέροντος που έχει η συζήτηση της συμφωνίας δεν μπορεί να ακολουθούνται διαδικασίες που εγείρουν ερωτηματικά και σκοπιμότητες. Επιμένουμε ότι πρέπει να γίνει κλήρωση. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση είναι κοινοβουλευτική εκτροπή», δήλωσε ο κ. Τσιάρας.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή της στην απόφαση του Προέδρου της Βουλής, κ. Βούτση, να πληρώσει τη θέση των ανεξάρτητων βουλευτών στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με τον κ. Δανέλλη.

Για ένα ζήτημα το οποίο εγείρει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης δεν γίνεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο να αποφασίζει δημιουργώντας πολλά ερωτήματα. Τυχόν  εμμονή του Προέδρου της Βουλής στον ορισμό του κ. Δανέλλη σε αυτή τη θέση, θα συνιστά μια πρωτοφανή κοινοβουλευτική εκτροπή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...