352
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης | Nick Paleologos / SOOC

Ο Βορίδης προτείνει… αντίποινα στον Ερντογάν: Να απαντήσουμε με το Μουσείο Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2020, 15:27
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης
|Nick Paleologos / SOOC

Ο Βορίδης προτείνει… αντίποινα στον Ερντογάν: Να απαντήσουμε με το Μουσείο Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2020, 15:27

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος είναι άθλια και  σηματοδοτεί αλλαγή πορείας και στάσης της Τουρκίας, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Ωστόσο ενώ χαρακτηρίζει «άθλια» την απόφαση του καθεστώτος Ερντογάν, προτείνει να προβούμε και εμείς σε… αθλιότητα με το Μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ, το οποίο, ως γνωστόν, εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, γενέτειρα πόλη του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται μάλιστα να ξεχνά ότι η κατοικία του Κεμάλ ανήκει στο τουρκικό κράτος…

Σε δηλώσεις του το Σάββατο στο ΜEGA σημείωσε πως η Τουρκία φερόταν διαφορετικά όσο είχε ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και προσανατολισμό. Πρόκειται για μια «άθλια απόφαση», καθώς φαίνεται ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πλέον να έχει καλές σχέσεις με οποιοδήποτε δυτικό κράτος και διεθνές σύστημα.

«Οργή, αγανάκτηση, στενοχώρια ειδικά στην Ελλάδα και αίσθηση βαθύτατης προσβολής. Η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, αλλά ένα παγκόσμιο χριστιανικό, ορθόδοξο σύμβολο» συμπλήρωσε.

Σε ερώτημα για το είδος των απαντήσεων που θα πρέπει να δοθούν από ελληνικής πλευράς, ο κ. Βορίδης σχολίασε πως ένα από αυτά που μπορούν να γίνουν άμεσα και θα ήταν μια κίνηση «εξόχως συμβολική», όπως είπε, έχει να κάνει με το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και τη μετατροπή του σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του Ελληνισμού.

«Θεωρώ ότι μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα» είπε χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί η πολιτική σε διεθνές επίπεδο των «ανοιχτών διαύλων» με την Τουρκία, πρόσθεσε. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Τουρκία αποτελεί κίνδυνο για τη διεθνή σταθερότητα και θα πρέπει να σταλούν μηνύματα από τη Δύση ακόμη και σε οικονομικό επίπεδο, ώστε να υποστεί τις συνέπειες της αναδιάταξής της, όπως υπογράμμισε.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στη Δύση ότι ο Ερντογάν καθίσταται απολύτως ανεξέλεγκτος και οι δυτικές χώρες θα το βρουν κάποια στιγμή μπροστά τους» είπε.

Τέλος, σε ερώτημα για το κατά πόσο οι αντεγκλήσεις για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις μπορεί να δημιουργούν εσωτερικά προβλήματα την ώρα που υπάρχουν εξελίξεις στην Τουρκία, απάντησε πως «η εθνική ενότητα δεν κλονίζεται και δεν αναιρείται από τα εσωτερικά πολιτικά θέματα». Συμπλήρωσε πως το θέμα με τις διαδηλώσεις χρειαζόταν να ρυθμιστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...