441
O Βαγγέλης Βενιζέλος προσερχόμενος στον Αρειο Πάγο για να καταθέσει στους εισαγγελείς | SOOC

Ο Βενιζέλος κατέθεσε για τη σκευωρία της Novartis: «Υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων»

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 12:40
O Βαγγέλης Βενιζέλος προσερχόμενος στον Αρειο Πάγο για να καταθέσει στους εισαγγελείς
|SOOC

Ο Βενιζέλος κατέθεσε για τη σκευωρία της Novartis: «Υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων»

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 12:40

Ενας ακόμη από τους πολιτικούς που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σπεύσει να εμπλέξει στην υπόθεση Novartis, για να δει τελικά να της γυρίζει η όλη επιχείρηση στοχοποίησης μπούμερανγκ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, κατέθεσε το πρωί της Τετάρτης στον Αρειο Πάγο.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη ως μάρτυρας στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για τη λεγόμενη «σκευωρία» της Novartis, μετά τις καταγγελίες του πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή για πολιτικές παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις στην αρχική έρευνα για υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Τον Φεβρουάριο του 2018, ο κ. Βενιζέλος είχε καταθέσει μήνυση 22 σελίδων σε βάρος του ανώνυμου-προστατευόμενου μάρτυρα με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης».

Εως τώρα στους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου έχουν καταθέσει ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να καταθέσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αγγελής.

Εξερχόμενος του δικαστικού μεγάρου, ο κ. Βενιζέλος είπε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν:

«Κοιτάζουμε προς το μέλλον μόνο όταν προστατεύουμε τους θεσμούς. Προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η “υπόθεση Novartis”, κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης. Αυτό όλο είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος και δικαστικά και κοινοβουλευτικά.

»Το ζήτημα, όπως ξέρετε, δεν με αφορά προσωπικά, ούτε είμαι από αυτούς που επιδιώκουν ρεβάνς ή εκδίκηση. Υπάρχει, όμως, το δημοκρατικό καθήκον που μας επιβάλει να προστατεύσουμε το Κράτος Δικαίου και να διερευνήσουμε την αλήθεια».

Στην ερώτηση αν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων καθώς μόλις την Τρίτη ο κ. Σαμαράς (εδώ) είχε κατονομάσει ως «Ρασπούτιν» τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά και τον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως ενορχηστρωτή της όλης επιχείρησης χειραγώγησης της δικαστικής έρευνας για τη Novartis, o κ. Βενιζέλος απάντησε:

«Ευθύνες πολιτικών προσώπων με την έννοια των μελών της προηγούμενης κυβέρνησης προφανώς και υπάρχουν και αυτό το ζήτημα έχει τεθεί ήδη από τον προηγούμενο χρόνο ,από την άνοιξη του 2018, με τις μηνύσεις μας. Τώρα αναφέρθηκα σε συμπληρωματικά στοιχεία γιατί υπάρχει αυτό που λέμε επίταση του δόλου».

Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε πάντως να αναφέρει αν στους εισαγγελείς κατέθεσε για συγκεκριμένα πρόσωπα.

«Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί δεν πρέπει να παραβιάσουμε τη μυστικότητα της προδικασίας, αλλά είναι γνωστό ότι έχει διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, ότι υπάρχει ζήτημα ποινικών και όχι μόνον πολιτικών ευθυνών, πολιτικών προσώπων για την σκευωρία. Από κει και πέρα υπάρχει το ζήτημα των λεγομένων «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», ξέρετε ποια είναι η κατάσταση και η εξέλιξη. Και βέβαια το ζήτημα των εισαγγελικών λειτουργών το οποίο διερευνάται και ούτως ή άλλως πρέπει να διερευνηθεί και αυτεπαγγέλτως. Δεν θέλω να προσθέσω τίποτα άλλο, θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα πούμε» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...