509
|

Χαρίλαος Ταλιαδώρος, όταν σίγησε η μεγάλη φωνή της ψαλτικής τέχνης

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 11:26

Χαρίλαος Ταλιαδώρος, όταν σίγησε η μεγάλη φωνή της ψαλτικής τέχνης

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 11:26

Θα μπορούσε να είναι μια ακόμα στατιστική στις απώλειες του κορονοϊού –χιλιάδες συμπολίτες μας δυστυχώς νικήθηκαν από την Covid-19 και πολλοί εξακολουθούν να χάνουν τη μάχη καθημερινά. Η περίπτωση όμως του Χαρίλαου Ταλιαδώρου, που έφυγε από τη ζωή στα 94 του έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία στο 424 Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, είναι μοναδική. Οχι λόγω του ιού, αλλά λόγω του μεγέθους της απώλειας. Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος, Αρχων Πρωτοψάλτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, ήταν μια μορφή της Ορθοδοξίας και βεβαίως της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το vimaorthodoxias.gr, ο σπουδαίος δάσκαλος της ψαλτικής τέχνης είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του υπέστη ιλεώ, που του επέφερε πολυοργανική ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα να καταλήξει.

Η εξόδιος ακολουθία, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και πρωτοκόλλων της Covid-19, θα ψαλεί στα νέα κοιμητήρια Θεσσαλονίκης.

Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος γεννήθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη. Hταν πτυχιούχος Νομικών και Oικονομικών Επιστημών. Μαθητής του πρωτοψάλτη Χριστόφορου Κουτσουράδη και απόφοιτος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Καθοριστική, για την ψαλτική του εξέλιξη, υπήρξε η συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη (1945) με τον Άρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνο Πρίγγο. Ψάλτης, από νεαρή ηλικία, σε γνωστούς ναούς της Θεσσαλονίκης: Αγ. Θεράποντα Κάτω Τούμπας (1942-1944), Αγ. Φανουρίου και Τιμίου Προδρόμου (1944-1952) και, περίπου εξήντα χρόνια, πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας (1952-έως σήμερα 2012). Φέρει το οφίκιο του «Αρχοντος πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως».

Δίδαξε στη Βυζαντινή Μουσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1964-1967), στο Μακεδονικό Ωδείο και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Από τους πιο γνωστούς, και πιο δραστικούς, σύγχρονους ψάλτες του Ελλαδικού χώρου (με πλουσιότατη ψαλτική δράση σε εσωτερικό και εξωτερικό).

Σε σχετική ανάρτησή της η κόρη του Εύη σημείωσε: «Σας ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον που δείξατε για την απώλεια του πολυαγαπημένου μας πατέρα Χαρίλαου Ταλιαδώρου. Η προσφορά του στον χώρο της Βυζαντινής Μουσικής είναι αδιαμφισβήτητη και είναι αναμενόμενη η επιθυμία μεγάλου αριθμού ανθρώπων να παρευρεθούν στην εξόδιο ακολουθία. Δυστυχώς, δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας και των απαγορευτικών μέτρων που ισχύουν, η κηδεία θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο (επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα), χωρίς επικηδείους και άλλες εκδηλώσεις. Παρακαλούμε σεβαστείτε την επιθυμία μας τις δύσκολες αυτές στιγμές. Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα υπάρξει δυνατότητα να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα με συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού παρευρισκομένων. Επιθυμία του εκλιπόντος θα ήταν να μη δημιουργηθούν συνθήκες συνωστισμού και να μη θέσουμε σε κίνδυνο ζωές συνανθρώπων μας».

Σε δήλωσή του για τον θάνατο του Χαρίλαου Ταλιαδώρου, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, ανέφερε τα εξής:

«Εφυγε για το ουράνιο αναλόγιο ο άρχων πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, επί εξήντα χρόνια πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας της Θεσσαλονίκης, Χαρίλαος Ταλιαδώρος. Εμβληματική φυσιογνωμία της ψαλτικής παράδοσης της Θεσσαλονίκης, «ενσωματωμένος» στην ατμόσφαιρα της Αγίας Σοφίας. Πραγματικός δάσκαλος που έφτιαξε σχολή. Αυστηρός και χαρισματικός μάστορας. Άρχων οφικιάλιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κυρίως όμως αυθεντικά αρχοντικός άνθρωπος. Σεβαστός φίλος και φύλακας όλων των αναμνήσεών μας από τους μαθητικούς εκκλησιασμούς του 41ου δημοτικού σχολείου και του Β’ γυμνασίου αρρένων Θεσσαλονίκης. Τον αποχαιρετώ με αγάπη και ευγνωμοσύνη. Συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...