405
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ παρουσιάζει μία αντιπολεμική σειρά με πρωτοφανή σεβασμό στους γυναικείους ρόλους | Hulu

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ φέρνει στην τηλεόραση το «Catch-22» χωρίς μισογυνισμό

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2019, 17:35
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ παρουσιάζει μία αντιπολεμική σειρά με πρωτοφανή σεβασμό στους γυναικείους ρόλους
|Hulu

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ φέρνει στην τηλεόραση το «Catch-22» χωρίς μισογυνισμό

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2019, 17:35

Το «Catch-22» θα αρχίσει να προβάλλεται μέσω Hulu στις 17 Μαΐου 2019 και βασίζεται στο ομώνυμο έργο του αμερικανού συγγραφέα Τζόζεφ Χέλερ, ένα αριστουργηματικό αντιπολεμικό κοινωνικό μυθιστόρημα, μία δυνατή σάτιρα κατά του πολέμου (και όχι μόνο) που έχει ήδη μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη (το 1970 σε σκηνοθεσία του Μάικ Νίκολς) και θεωρείται από πολλούς κριτικούς ένα από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά κείμενα του 20ού αιώνα. Διαβάζοντάς το ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί κάποιος να μην σταθεί με κριτική ματιά απέναντι στον τρόπο με τον οποίο αποδίδονται οι γυναικείοι ρόλοι.

Ενώ λοιπόν η ιστορία βασίζεται στις ζωές ένστολων ανδρών, στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος, που ο Κλούνεϊ έμελλε να την αναλάβει με τριπλή ιδιότητα (ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός) στην μετά-MeToo εποχή, οι γυναικείοι ρόλοι κερδίζουν αισίως την προσοχή και τον σεβασμό που τους αξίζει.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph, 57χρονος σταρ, έχοντας πάντα το θάρρος της γνώμης του, δήλωσε ότι βρήκε «φριχτή» την απεικόνιση των γυναικών στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα, με αναφορές του τύπου «η πόρνη του τάδε» ή «η μικρή αδερφή της πόρνης του τάδε». Ο ίδιος διευκρίνησε ότι συμφώνησε να ασχοληθεί με το πρότζεκτ, ακριβώς επειδή το νέο σενάριο διαφοροποιήθηκε από τον τρόπο με τον οποίο χειριζόταν αρχικά τις γυναίκες το βιβλίο.

Και κάπως έτσι, οι γυναικείοι ρόλοι, σε αυτή την τηλεοπτική μεταφορά που θα μεταδοθεί από την αμερικανική πλατφόρμα, αποκτούν μεγαλύτερο βάθος και δεν αντιμετωπίζονται σαν καρικατούρες.

Ενας τέτοιος ρόλος, είναι αυτός της νοσοκόμας Ντάκετ οποία έχει ερωτικό δεσμό με τον κεντρικό πρωταγωνιστή και αντι-ήρωα, Τζον Γιοσάριαν. Ο ρόλος αυτός θα εμπλουτιστεί και τη συγκεκριμένη γυναίκα θα υποδυθεί η ηθοποιός Τέσα Φέρερ.

Η Τέσα Φέρερ, γνωστή από τον ρόλο της στη σειρά «Grey’s Anatomy», δεν θα απαρνηθεί ούτε στο «Catch-22» το περιβάλλον νοσοκομείου, καθώς θα υποδυθεί τη νοσοκόμα Ντάκετ (ABC)

«Θεωρήσαμε χρέος μας να απεικονίσουμε τις γυναίκες ως πιο ενδιαφέρουσες, με μεγαλύτερο βάθος. Οχι επειδή πιστεύουμε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει, όχι επειδή κάποιες αόρατες δυνάμεις μας το υπαγορεύουν, αλλά επειδή ο τρόπος με τον οποίο αποδίδονται οι γυναίκες στο μυθιστόρημα είναι τόσο απαίσιος, που μας έκανε να ανατριχιάσουμε» εξηγεί ένας από τους σεναριογράφους, ο Λουκ Ντέιβις.

Η ίση μεταχείριση όμως, δεν σταματά μπροστά από τις κάμερες, αλλά εξαπλώνεται και στους δημιουργούς που δουλεύουν πίσω από αυτές. Ο Κλούνεϊ έκανε για άλλη μία φορά το θαύμα του, αναθέτοντας στην Ελεν Κούρας, μία έμπειρη κινηματογραφίστρια του Χόλιγουντ να σκηνοθετήσει τα 2 από τα 6 επεισόδια της πολυαναμενόμενης μίνι σειράς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...