235
Και στο Ρολάν Γκαρός ο Τζόκοβιτς διακήρυξε το πιστεύω του για το Κόσοβο: «Είναι σερβικό» | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ο Τζόκοβιτς τραγουδάει για το δικό του Κόσοβο

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 13:10
Και στο Ρολάν Γκαρός ο Τζόκοβιτς διακήρυξε το πιστεύω του για το Κόσοβο: «Είναι σερβικό»
|REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ο Τζόκοβιτς τραγουδάει για το δικό του Κόσοβο

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 13:10

Σε ανταπόκρισή της από το Κόσοβο, η Corriere della Sera γράφει ότι ο διάσημος σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ένθερμος υποστηρικτής της «σερβικότητας» της περιοχής. Επισκέπταται συχνά το Κόσοβο και πιάνει το τραγούδι στα καφενεία. «Ολοι οι Σέρβοι φωνάζουν: ‘‘Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το Κόσοβο». Ηταν πάντα δικό μας, έμεινε δικό μας στους αιώνες. Ω Κόσοβο! Κόσοβο, αγαπημένη μου γη!»

Τέλος Ιανουαρίου 2021. Ο Τζόκοβιτς αναπαύεται στην Μπούντβα του Μαυροβουνίου, μια λουτρόπολη σερβοφώνων κυρίως, η οποία μόλις του απένειμε την τιμητική υπηκοότητα. Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου που τον φιλοξενεί είχε πολλά να σκεφτεί. Μόλις είχε βγει από μια περιπέτεια: στην Αυστραλία φυλακίστηκε και δικάστηκε ως ανεμβολίαστος. Δεν είχε δεχθεί να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Ο τενίστας τραγουδάει το λαϊκό τραγούδι που περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ενσαρκώνει το σερβικό αίσθημα για το Κόσοβο. Κάθε φορά που το πρόβλημα φουντώνει στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, μια τοιχογραφία του Νόβακ Τζόκοβιτς μουντζουρώνεται με μπογιές από κάποιο διανυκτερεύον αλβανικό χέρι.

Ο πατέρας του γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σβέτσαν, στην πόλη όπου αυτές τις ημέρες παρατηρούνται οι βίαιες συγκρούσεις των Σέρβων με τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. Είναι επίτιμος δημότης εκεί. Για αυτόν τον λόγο, οι δηλώσεις του στο Ρολάν Γκαρός, με τις οποίες επανέλαβε ότι «το Κόσοβο είναι η σερβική πατρίδα» προκαλούν σκάνδαλο. Πάντως, δεν εκπλήσσουν.

«Το πιστεύει πραγματικά ο Τζόκοβιτς. Και είναι υπερήφανος που ο ίδιος είναι ζωντανό σύμβολο του πιο ακραίου σερβικού εθνικισμού. Και το υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία» καταλήγει το μιλανέζικο μέσο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...