494
O Νόβακ Τζόκοβιτς κερδίζει την πρεμιέρα του στο Ρολάν Γκαρός και στέλνει ένα μήνυμα για το Κόσοβο προκαλώντας αντιδράσεις... | Jean Catuffe / Contributor

Ο Τζόκοβιτς έφερε το ζήτημα του Κοσόβου και στο Ρολάν Γκαρός

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 19:23
O Νόβακ Τζόκοβιτς κερδίζει την πρεμιέρα του στο Ρολάν Γκαρός και στέλνει ένα μήνυμα για το Κόσοβο προκαλώντας αντιδράσεις...
|Jean Catuffe / Contributor

Ο Τζόκοβιτς έφερε το ζήτημα του Κοσόβου και στο Ρολάν Γκαρός

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 19:23

Εχει περάσει καιρός από την εποχή που ο σπουδαίος κατά τα άλλα τενίστας μας απασχολούσε μόνο για τις επιδόσεις του εντός των κορτ. Ετσι, μετά από ένα μεγάλο διάστημα που ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε επιλέξει να συνδεθεί με το αντιεμβολιαστικό κίνημα, τώρα αποφάσισε να ασχοληθεί και με γεωπολιτικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η αφιέρωση του Σέρβου στην κάμερα μετά τη νίκη του επί του Αλεξάνταρ Κοβάσεβιτς στην πρεμιέρα του στο εφετινό Ρολάν Γκαρός. Ο τενίστας έγραψε: «Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας. Σταματήστε τη βία», αναφερόμενος στα όσα γίνονται στο Κόσοβο και στις συγκρούσεις των Σέρβων με τους Αλβανόφωνους.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο τενίστας εμφανίστηκε ξεκάθαρος για όσα έγραψε τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι πολιτικός και δεν έχω καμία πρόθεση να μπω σε πολιτικές συζητήσεις. Ως Σέρβος, με πονάει πολύ αυτό που συμβαίνει στο Κόσοβο καθώς οι συμπατριώτες μου εκδιώκονται από τους δήμους. Το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω είναι αυτό. Ως δημόσιο πρόσωπο και ως γιος ενός ανθρώπου που γεννήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο, αισθάνομαι την ανάγκη να δείξω υποστήριξη σε όλη τη Σερβία. Δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον σερβικό λαό και το Κοσσυφοπέδιο, αλλά είναι απαραίτητο να δείξουμε υποστήριξη.

»Γνωρίζω ότι υπήρξαν ενστάσεις από διεθνείς δημοσιογράφους. Δεν ξέρω τι θα συμβεί, αν θα με τιμωρήσουν, αλλά δεν έχω καμία επιφύλαξη και θα το έκανα ξανά. Είμαι κατά των πολέμων και οποιασδήποτε σύγκρουσης, αυτό το έχω εκφράσει πάντα δημόσια. Αυτή η κατάσταση με το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί προηγούμενο σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Λυπάμαι πολύ που βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Το Κοσσυφοπέδιο είναι το προπύργιό μας, εκεί δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη στην ιστορία μας, εκεί βρίσκονται τα πιο σημαντικά μας μοναστήρια. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα το έκανα ξανά, αλλά κυρίως γιατί αυτή είναι η αλήθεια».

Ο Τζόκοβιτς και το 2008 είχε τοποθετηθεί, και μάλιστα με σκληρό ύφος, για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, λέγοντας πως είναι η χειρότερη στιγμή στη Ιστορία της Σερβίας και πως το «Κόσοβο είναι η Σερβία».

Οι Σέρβοι όπως ήταν αναμενόμενο τον αποθέωσαν, ωστόσο πολίτες από το Κόσοβο διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν τον αποκλεισμό του από το τουρνουά.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τένις του Κοσόβου κάλεσε την διοργανώτρια Αρχή να τιμωρήσει τον τενίστα μετά την κίνησή του.

Η αλήθεια είναι πως ούτε στους διοργανωτές του Ρολάν Γκαρός φαίνεται πως άρεσε η κίνηση του Τζόκοβιτς, καθώς θεωρούν πως είναι καλό να αποφεύγονται οι πολιτικές τοποθετήσεις και τα σχόλια.

Την Τρίτη πάντως, η Γαλλική Ομοσπονδία Τένις σημείωσε ότι δεν πρόκειται να ανακοινώσει καμία ποινή κατά του Σέρβου καθώς «δεν υπάρχει επίσημος κανόνας που να καθορίζει τι μπορούν και τι δεν μπορούν να πουν οι αθλητές».

Η γαλλίδα υπουργός αθλητισμού δήλωσε ότι πρέπει να τηρείται «η αρχή της ουδετερότητας για τον αγωνιστικό χώρο».

Η Αμελί Ουντεά-Καστερά είπε ότι έκανε μία εξαίρεση για τα μηνύματα υποστήριξης της Ουκρανίας απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι δεν θα έβαζε το Κόσοβο και την Ουκρανία «στο ίδιο επίπεδο».

Είπε επίσης ότι οι ενέργειες του Σέρβου ήταν «ακατάλληλες» και δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...