648
Ο Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο διάλογός τους δεν κράτησε πάνω από τέσσερα λεπτά | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

O Τσίπρας ζήτησε από τον Παυλόπουλο την προκήρυξη εκλογών [video]

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2019, 18:40
Ο Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο διάλογός τους δεν κράτησε πάνω από τέσσερα λεπτά
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

O Τσίπρας ζήτησε από τον Παυλόπουλο την προκήρυξη εκλογών [video]

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2019, 18:40

Είχε προαναγγελθεί, αλλά έπρεπε να γίνει για να το πιστέψουμε. Είχε ειπωθεί ότι στις 6.30 μ.μ. ο Αλέξης Τσίπρας θα έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου για να βαδίσει μερικά μέτρα ως το γειτονικό Προεδρικό και να γίνει δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο –και όντως ο Πρωθυπουργός μπήκε στις 6.33 μ.μ. στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο λόγος ήταν η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κάτι που εκκρεμούσε από το βράδυ της 2ας Ιουνίου.

Αυτή η ενέργεια του κ. Τσίπρα ήταν τρόπον τινά μια ιστορική στιγμή, τριάμισι χρόνια μετά τη νίκη του στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015. Με αυτή του την πράξη, ο Πρωθυπουργός δρομολόγησε –υπό το βάρος της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου– εθνικές εκλογές, εγκαταλείποντας τη στρατηγική και την πάγια θέση του για κάλπες στο τέλος της τετραετίας.

Ο κ. Τσίπρας βέβαια δεν παραιτήθηκε ακριβώς, δεν οδήγησε τη χώρα σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Επικαλέστηκε εθνικό θέμα, σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 2 του Συντάγματος, για τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές.

Ως λόγο για την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε το γεγονός ότι μετά τις ευρωεκλογές έχει διαμορφωθεί μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου τεσσάρων μηνών, η οποία μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ελληνική οικονομία. Ο κ. Παυλόπουλος το αποδέχτηκε αυτό ως λόγο επαρκή για να διαλύσει τη Βουλή και όντως να πάμε σε πρόωρες εκλογές.

O Αλ. Τσίπρας επιστρέφοντας στο Μαξίμου μετά την επίσκεψή του στο Προεδρικό. Δεν έκανε δηλώσεις… (INTIMENEWS)

Η ημερομηνία της 7ης Ιουλίου δεν αναφέρθηκε ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Ο διάλογος ήταν ο εξής:

«Oπως γνωρίζετε έχω προαναγγείλει ότι προτίθεμαι να ζητήσω την διάλυση της Βουλής. Από την ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών διαμορφώθηκε μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου περίπου τεσσάρων μηνών, πράγμα το οποίο έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της εθνικής οικονομίας. Δεδομένου δε, ότι έχουμε μπει σε ένα ενάρετο κύκλο, δεν πρέπει επ’ ουδενί να διαταραχθεί, διότι αυτό θα σήμαινε πως οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα διακινδύνευαν (sic)», είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Παυλόπουλο.

«Με βάση αυτά τα δεδομένα και έχοντας πλήρη την αίσθηση αυτής της ευθύνης, σας ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα – και την ανανέωση της λαϊκής εντολής», συνέχισε.

«Κύριε Πρωθυπουργέ, αποδέχομαι την πρόταση της κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος, όπως έχει παγίως ερμηνευθεί και εφαρμοστεί σύμφωνα με την κοινοβουλευτική μας παράδοση και την αντίστοιχη πρακτική», του απάντησε ο κ. Παυλόπουλος.

Σε αυτό το προδιαγεγραμμένο θεσμικό τανγκό απέμεινε απλώς η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για να θυροκολληθεί στο Κοινοβούλιο το αργότερα ως το απόγευμα της Τρίτης 11 Ιουνίου.

Με βάση τον εκλογικό νόμο, μόνο δύο υπουργοί θα αντικατασταθούν: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Ηδη πάντως ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα καθώς όρισε για το βράδυ της Δευτέρας ομιλία στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής για να παρουσιάσει ένα συνολικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, για την επόμενη τετραετία, έως το 2023. Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως κοστολογημένο, τεκμηριωμένο και εναρμονισμένο με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις. Είναι και αυτό μια πρωτοτυπία αν σκεφτείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία με το περίφημο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

ΝΔ: Ο ελληνικός λαός ανάγκασε τον Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές

Ο ελληνικός λαός ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αναφέρει η ΝΔ σχολιάζοντας την επίσκεψη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την διάλυση της Βουλής.

Οπως επισημαίνει το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο:

«Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις 26 Μαΐου ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Στις 7 Ιουλίου, και πάλι με την ψήφο του, θα ολοκληρώσει την πολιτική αλλαγή που τόσο χρειάζεται η χώρα, για να έρθει επιτέλους η ανάπτυξη και η ευημερία σε όλους τους Έλληνες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...