543
Ο Αλ. Τσίπρας στην περιοδεία του στη Λαμία | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓΤ ΣΥΡΙΖΑ/Andrea Bonetti

Ο Τσίπρας υπόσχεται μια κυβέρνηση γεμάτη εκπλήξεις

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2023, 20:01
Ο Αλ. Τσίπρας στην περιοδεία του στη Λαμία
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓΤ ΣΥΡΙΖΑ/Andrea Bonetti

Ο Τσίπρας υπόσχεται μια κυβέρνηση γεμάτη εκπλήξεις

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2023, 20:01

Στην ελπίδα ότι ο κόσμος θα αποφασίσει κατά τη διάρκεαι της προεκλογικής περιόδου τι θα ψηφίσει στάθηκε την Τρίτη, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής εκλογών στις 21 Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στη Λαμία, στο Συνέδριο «StarForum», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε συγκεκριμένα πως «όλες οι μετρήσεις, οι ποιοτικές λένε ότι ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων λένε ότι αποφασίζει τι θα ψηφίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό ότι γνωρίζουμε την ημερομηνία των εκλογών», παρότι, όπως είπε, δεν υπήρχαν άλλα χρονικά περιθώρια.

Προσπερνώντας τον τοξικό λόγο των στελεχών του κόμματός του –διότι δεν είναι μόνο ο Παύλος Πολάκης ο «αψύς»– ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να πείσει το ακροατήριό του ότι ο ίδιος πιστεύει πως «αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός λαός και οι έλληνες πολίτες είναι να ακούσουν προγραμματικές θέσεις, να ακούσουν αλήθειες», σημειώνοντας πως «εμείς είμαστε εδώ, για να ενώσουμε και όχι για να διχάσουμε τους Έλληνες». Υπό αυτό το πρίσμα εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θέτει «διχαστικά διλήμματα».

«Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αφήσει τα διχαστικά διλήμματα και τις κορώνες και θα έρθει να συζητήσουμε» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος πως «εγώ θέλω να μιλήσουμε για την πολιτική ουσία», για τα πολιτικά προβλήματα που έχει ο τόπος και το πως αυτά θα συγκριθούν.

Ως προς τις δυνητικές συνεργασίες και στο κεντρικό και στο αυτοδιοικητικό επίπεδο, «είναι πολύ ωραία η καινούργια ποδοσφαιρική στολή της Πορτογαλίας» σχολίασε με νόημα ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ακόμη πως «υπάρχει και το πράσινο της οικολογίας βέβαια, το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε». Σε κάθε περίπτωση, «αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια κυβέρνηση που θα είναι πολύχρωμη γιατί θα αντανακλά την πολυχρωμία της κοινωνικής πλειοψηφίας» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, «βασισμένη σε ένα σαφές προγραμματικό πλαίσιο, προοδευτικό». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος έκανε λόγο για μια κυβέρνηση που «θα εκπλήσσει μέσα από τη σύνθεσή της», με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων και πολλών γυναικών.

Επιπλέον, «θα κυβερνήσουμε με τον ελληνικό λαό, με την στήριξη του ελληνικού λαού και τη θέληση του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ δεν απέφυγε το κακό χιούμορ: αναφερόμενος στον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, «ελπίζω να ζητήσετε από τον κ. Κουτσούμπα να σας μιλήσει και γαλλικά γιατί έχει πολύ καλή προφορά», όπως είπε.

Στον αντίποδα, απέκλεισε κατηγορηματικά μια κυβέρνηση αποτελούμενη από τα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν γίνονται με βάση την προσωπική σχέση την συμπάθεια ή την αντιπάθεια των προσώπων που ηγούνται στα κόμματα αλλά στη βάση επί των προγραμματικών θέσεων», όπως παρατήρησε, δηλώνοντας προβληματισμένος για τη στάση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη. «Με ξενίζει ότι το μόνο πρόβλημα του κ. Ανδρουλάκη για να συνεργαστεί το κόμμα του με τη δεξιά είναι μόνο ένα πρόσωπο, ο κ. Μητσοτάκης» τόνισε ο κ. Τσίπρας, αντιπαραβάλλοντας τις «πολιτικές του κ. Μητσοτάκη».

Ακόμη, «είμαι εγώ που εμπνεύστηκα την απλή αναλογική» υπογράμμισε, λέγοντας πως στην Ελλάδα «δεν έχουμε την εμπειρία και την κουλτούρα» συμμαχικών κυβερνήσεων, όταν «στην σε όλες τις χώρες οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι προγραμματικής συνεργασίας», όπως εξήγησε. «Δεν βγάζει σταθερές κυβερνήσεις η Γερμανία;» διερωτήθηκε και συνέχισε, λέγοντας πως «πολύ σπάνια είναι κυβερνήσεις των δύο αντίθετων πόλων του πολιτικού συστήματος» οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεργασίας. «Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή απέναντι στις φιλελεύθερες απόψεις» ανέφερε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...