920
O Aλέξης Τσίπρας στο στούντιο της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» | Youtube

Ο Τσίπρας το ομολογεί: Ψήφος εμπιστοσύνης στις παροχές η κάλπη της 26ης Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2019, 11:15
O Aλέξης Τσίπρας στο στούντιο της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα»
|Youtube

Ο Τσίπρας το ομολογεί: Ψήφος εμπιστοσύνης στις παροχές η κάλπη της 26ης Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2019, 11:15

«Δεν ήταν παροχές, αλλά μέτρα κοινωνικής στήριξης», έλεγε τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς να απαντά επί της ουσίας για τη συγκυρία της ανακοίνωσής τους, δηλ. λίγο πριν από την κάλπη.

Στη συνέντευξή του όμως στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης, ήταν όσο πιο σαφής μπορούσε για τον -εξόχως- προεκλογικό χαρακτήρα των μέτρων.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κάλπη της Κυριακής ψήφο εμπιστοσύνης ή αποδοκιμασίας στα μέτρα π ου ανακοίνωσε εσχάτως η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου να έρθει πριν τις εθνικές εκλογές.

Για το αφορολόγητο: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύσει η μείωσή του»

«Την Κυριακή έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές. Τα μέτρα αυτά είναι ‘ψήφος εμπιστοσύνης’. Αν το αποτέλεσμα της κάλπης δώσει στους Ευρωπαίους το δικαίωμα να αμφισβητήσουν τα μέτρα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης δεν εγγυάται ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα αυτά και ότι θα διατηρηθούν», σημείωσε στη σχετική αναφορά του ο κ. Τσίπρας.

«Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε αντιδράσεις από τους δανειστές»,  εξήγησε, «είναι ότι ξέρουν πως αν αντιδράσουν τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 50% στις εκλογές. Η κάλπη αυτή είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα αυτά ή ψήφος ακύρωσης τους. Είναι ξεκάθαρο αυτό, το δείχνουν και οι δηλώσεις του κ. Βέμπερ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εμμονικοί με την λιτότητα. Ο ελληνικός λαός έκανε θυσίες για να κρατήσει όρθια την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα, τόσο στην οικονομία, όσο και στο Προσφυγικό, που κρατάμε όρθια την Ευρώπη», υπογράμμισε και απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν για επιδόματα της τελευταίας στιγμής πριν την κάλπη, πρόσθεσε:

«Λένε ότι τα μέτρα είναι προεκλογικά. Τι προεκλογικά; Η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT τώρα έκαναν την εκτίμηση ότι υπάρχει ασφάλεια και χωρίς να διακινδυνεύσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, υπάρχει αυτό το περιθώριο του 1,2 δις. ευρώ, οπότε τώρα μπορούσαμε να πάρουμε αυτά τα μέτρα».

Για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών: «Θα ‘ρθει και αυτή η ώρα»

«Ξέρω ότι ενώ βγήκαμε από τα μνημόνια, οι δείκτες ευημερούν πια, τα επιτόκια των ομολόγων μας είναι χαμηλά. Εκατομμύρια συμπολίτες μας δεν έχουν δει αυτήν την ανάκαμψη στην ζωή τους και την καθημερινότητα τους. Δουλειά μας είναι τώρα να μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών, σε ευημερία των ανθρώπων. Αυτό θα γίνει σιγά-σιγά», ήταν μία ακόμη από τις υποσχέσεις στις οποίες αρέσκεται τελευταία ο Πρωθυπουργός, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι το κρίσιμο δίλημμα είναι πού θα δοθεί το περίσσευμα που δημιουργήθηκε:

«Θα μοιράσουμε στους πολλούς ή θα το δώσουμε στους λίγους και τους εκλεκτούς;»

Η άλλη πλευρά, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, έχει στο νου της την ευημερία των λίγων. «Εγώ δεν κρατώ κακία στον κ. Μητσοτάκη για την πολιτική του καταγωγή, αλλά για την πολιτική του», επανέλαβε και για μία ακόμη φορά επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ για τη δήλωσή του ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δοθεί 13η σύνταξη είναι ανέφικτη».

«Εγώ αντίθετα«, είπε, «πιστεύω ότι αυτό το 300άρι, το 400άρι ευρώ δεν θα πάει στον κουμπαρά, αλλά θα πάει στην αγορά, στην πραγματική οικονομία και έτσι θα ενισχυθεί η οικονομία».

Στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξάλλου «σπουδαία μεταρρύθμιση» τον «νόμο Κατρούγκαλου» για το Ασφαλιστικό . Προλαβαίνοντας μάλιστα όσους ενδεχομένως ήθελαν να του υπενθυμίσουν την αγανάκτηση των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι βρέθηκαν να δίνουν στο κράτος το 70% του εισοδήματός τους, συμπλήρωσε λέγοντας ότι  σταδιακά διορθώθηκε μια σημαντική αδικία, σε ό,τι αφορά τις υψηλές εισφορές τους.

Κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ο κ,. Τσίπρας αρκέστηκε να πει «Κυριακή κοντή γιορτή και θα δούμε το αποτέλεσμα», για να σημειώσει με νόημα ότι «ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις για την τετραετία τους, αλλά ευθύνη έχουν και οι πολίτες για την εντολή που θα δώσουν για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος».

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, «εγώ στον πόλεμο πάω για να τον κερδίσω και όχι για τον χάσω. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει, αυτός έχει και την ευθύνη. Η συζήτηση για τις εθνικές εκλογές δεν έχει σημασία. Το τέλος της τετραετίας είναι στις 20 Σεπτέμβρη. Ε, θα τις κάνουμε τις εκλογές μέσα στον Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτώβρη. Όλοι το γνωρίζουν και ο κ. Μητσοτάκη άλλωστε το έχει πει ότι “τώρα είναι το πρώτο ημίχρονο” και οι εθνικές εκλογές είναι το “δεύτερο ημίχρονο”».

«Οι αποφάσεις που θα πάρουμε έχουν μεγάλη σημασία για τα επόμενα χρόνια. Εμείς έχουμε συσσωρευμένη εμπειρία και ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε την κατάσταση», διαβεβαίωσε τους πολίτες.

“Είμαι νέο-δεινόσαυρος της πολιτικής”

Εντύπωση προκάλεσε επίσης ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε για τον εαυτό του: «Είμαι ένας νέο-δεινόσαυρος της πολιτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά καθώς όπως είπε, «έχω 11 χρόνια πιά ως αρχηγός κόμματος και 4,5 χρόνια ως Πρωθυπουργός. Αυτά τα χρόνια ως Πρωθυπουργός δεν τα έχει ζήσει κανένας άλλος συνάδελφος μου, ίσως ο Γιώργος Παπανδρέου, πρέπει να ήταν δύσκολα. Όλοι οι άλλοι είχαν να διαχειριστούν τεράστια ελλείμματα στον Προϋπολογισμό και ήταν εύκολα: πριν τις εκλογές έκαναν προσλήψεις, μοοίραζαν λεφτά, μοίραζαν επιδόματα» και «στην Αριστερά έλαχε να πάρει την διακυβέρνηση στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα».

«Με άλλαξε αυτή η περίοδος», παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι «ήταν πολύ διαφορετική η καθημερινότητα μου και η ζωή μου. Αυτή η κυβέρνηση όμως, που -αλίμονο, έχει κάνει και λάθη – ούτε μια στιγμή δεν ξέχασε ποιοι μας έφεραν σε αυτές τις θέσεις. Με το πιστόλι στον κρόταφο ήμασταν και φέραμε 300 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, με το πιστόλι στον κρόταφο ήμασταν και προσφέραμε ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους».

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός είπε «αυτές τις ημέρες νιώθω άλλος άνθρωπος και δεν κουράζομαι, γιατί βλέπω ανθρώπους των οποίων την ζωή έχει βελτιώσει η Κυβέρνηση μας», αναφέροντας μια σειρά μέτρων και παροχών, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης χάρη στο οποίο όπως είπε «βρήκαν ένα πιάτο φαγητό, μεταξύ άλλων, πολλοί Ρομά» ή το επίδομα ενοικίου, που όπως ανέφερε στηρίζει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...