635
Παύλος Πολάκης και Αλέξης Τσίπρας την εποχή που κυβερνούσαν τη χώρα. Τώρα ο τέως Πρωθυπουργός σπεύδει να υπερασπιστεί τον άνθρωπό του | SOOC

Ο Τσίπρας «παντρεύτηκε» οριστικά τον Πολάκη: σπεύδει στη Βουλή για να μην αρθεί η ασυλία του

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2019, 14:26
Παύλος Πολάκης και Αλέξης Τσίπρας την εποχή που κυβερνούσαν τη χώρα. Τώρα ο τέως Πρωθυπουργός σπεύδει να υπερασπιστεί τον άνθρωπό του
|SOOC

Ο Τσίπρας «παντρεύτηκε» οριστικά τον Πολάκη: σπεύδει στη Βουλή για να μην αρθεί η ασυλία του

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2019, 14:26

Οσοι περίμεναν ένα πολιτικά ήσυχο καλοκαίρι –μετά και τη συναίνεση που έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή του Προέδρου της Βουλής και τους χαμηλούς τόνους στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και στο φορολογικό νομοσχέδιο– διαψεύδονται. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέρχεται στο συγκρουσιακό του ρόλο, καθώς από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι ο τέως Πρωθυπουργός αναλαμβάνει προσωπικά στη Βουλή την Τετάρτη την υπεράσπιση του Παύλου Πολάκη, του οποίου η άρση της ασυλίας θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Ως γνωστόν την περασμένη Τετάρτη, η Επιτροπή Δεοντολογίας ψηφίσει (εδώ) υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του πρώην αν. υπουργού Υγείας, με φόντο δύο εκκρεμείς υποθέσεις: την καταγγελλόμενη από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, κρυφή καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας τους και τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση από τον πρώην πρόεδρο των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή. Οκτώ μέλη της Επιτροπής ψήφισαν υπέρ και δύο κατά, ενώ είχε αποχωρήσει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, διαμαρτυρόμενος για τη διαδικασία.

Τώρα, το θέμα Πολάκη έρχεται στην Ολομέλεια με μια ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη και προμηνύεται θυελλώδης. Σε αυτή τη συζήτηση θα παρέμβει, κατά πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, όπως ανέφερε το iefimerida.gr, θα καθυστερήσει τις διακοπές του για να πάρει το λόγο στην Ολομέλεια και να υπερασπιστεί τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, επιχειρηματολογώντας κατά της άρσης της ασυλίας του –μολονότι οι δύο υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται ο κ. Πολάκης είναι κραυγαλέες (ποτέ άλλοτε υπουργός δεν είχε απειλήσει κεντρικό τραπεζίτη, ηχογραφώντας παρανόμως συνομιλία τους).

Οπως αναφέρεται, στόχος του πρώην Πρωθυπουργού είναι να στείλει µήνυµα προς το Μαξίµου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί απέναντι στη στρατηγική «πολιτικών διώξεων», ιδίως όταν αυτές επιχειρούνται, όπως διαμαρτύρονται στην Κουμουνδούρου, με «παράκαμψη» του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Είναι και αυτό μια πολιτική παραδοξότητα, μια διπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ: εκεί όπου ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ κατήγγειλαν τόσα χρόνια τον συγκεκριμένο νόμο, τώρα τον επικαλούνται για να γλιτώσουν τον κ. Πολάκη. «Ο χειρισµός που επεφύλαξε η ΝΔ στην υπόθεση Πολάκη δείχνει πολιτικό ρεβανσισµό», είπε χαρακτηριστικά προ ημερών ο τοµεάρχης Οικονοµίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ισχυριζόμενος πως «ο Παύλος Πολάκης τα έβαλε µε τα µεγάλα συµφέροντα που λυµαίνονταν τον χώρο της Υγείας για χρόνια».

Τα περί ρεβανσισμού τα απορρίπτουν από τη ΝΔ. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραφε προ δεκαημέρου στο Twitter ότι «το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής θα είναι οι δύο φάροι της δράσης μας σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας». Από το Μαξίμου στέκονται στην εφαρμογή της νόμιμης διαδικασίας από τη Βουλή και συγκεκριμένα στο εισαγγελικό αίτημα που, όπως λένε, αφορά την εφαρμογή του άρθρου 62 για τη βουλευτική ασυλία και όχι του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.

Βέβαια η περίπτωση Πολάκη δεν είναι συνηθισμένη, ούτε συνηθισμένη είναι η αντιπαράθεση του πρώην αν. υπουργού Υγείας με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν έχουν περάσει παρά 12 εβδομάδες από την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ, τότε αξιωματική αντιπολίτευση, κατά του κ. Πολάκη, με τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει μάλιστα τότε για «ηθική υποχρέωση να επαναφέρουμε κάποιον ελάχιστο κώδικα αξιών στην πολιτική». Σε εκείνες τις θυελλώδεις στιγμές στη Βουλή, καθώς ο κ. Τσίπρας είχε μετατρέψει τη συζήτηση σε ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, είχε υπάρξει και επεισόδιο μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Πολάκη (εδώ).

Φαίνεται άλλωστε, ότι δεν είναι καθόλου συνηθισμένη και η πολιτική σχέση του κ. Τσίπρα με τον «αψύ Σφακιανό» όπως τον είχε χαρακτηρίσει προκειμένου να δικαιολογήσει την ανοίκεια επίθεση που είχε εξαπολύσει (εδώ) ο βουλευτής Χανίων κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ. Παρατηρητές σχολίασαν πως η πρόθεση του κ. Τσίπρα να υπερασπιστεί προσωπικά στο κοινοβούλιο τον κ. Πολάκη, είτε δίνοντας το συμβολικό παρών στη συζήτηση είτε -ακόμη περισσότερο- παίρνοντας τον λόγο, επισημοποιεί και τον πολιτικό γάμο του με τον κρητικό βουλευτή, του οποίου το ύφος και το δόγμα έχει πολλάκις υιοθετήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...