456
Τσίπρας και Βαρουφάκης το καλοκαίρι του 2015, στην κορύφωση της συνεργασίας τους. Τώρα ο πρώην υπ. Οικονομικών δημιουργεί πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ | Nikos Libertas / SOOC

Ο Τσίπρας φοβάται τον Βαρουφάκη (που δηλώνει παρών στις εθνικές εκλογές)

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2019, 19:13
Τσίπρας και Βαρουφάκης το καλοκαίρι του 2015, στην κορύφωση της συνεργασίας τους. Τώρα ο πρώην υπ. Οικονομικών δημιουργεί πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ
|Nikos Libertas / SOOC

Ο Τσίπρας φοβάται τον Βαρουφάκη (που δηλώνει παρών στις εθνικές εκλογές)

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2019, 19:13

Ενα επιπλέον πρόβλημα που σίγουρα δεν είχαν υπολογίσει στον ΣΥΡΙΖΑ στους σχεδιασμούς του για τις εθνικές εκλογές έχει προκύψει. Και το όνομά του, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα γνώριμο στην Κουμουνδούρου: Γιάνης Βαρουφάκης. Διότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών όχι μόνο τους αφαίρεσε ποσοστά στις ευρωεκλογές, αλλά σκοπεύει να κάνει το ίδιο και στις βουλευτικές.

Μέχρι πρότινος, ο κ. Βαρουφάκης ήταν απλώς ένας τύπος που στον ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να ξεχάσουν και έκαναν πως δεν αναγνώριζαν πια. Το «asset» που έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας το 2015 ήταν απλώς μια υπενθύμιση των τραγελαφικών πραγμάτων που συνέβησαν στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα και οδήγησαν τη χώρα στα βράχια. Ο κ. Βαρουφάκης συνέχιζε βέβαια να μιλά όλα αυτά τα χρόνια κατά των δανειστών και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά στο μεταξύ ο κ. Τσίπρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι υπόλοιποι είχαν γίνει darlings των δανειστών –έτσι ο Γιάνης αντιμετωπιζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια φανταχτερή πολιτική φιγούρα, μια γνωριμία του παρελθόντος που πάει, πέρασε.

Ομως τώρα δηλώνει έτοιμος να κατέβει και στις εθνικές εκλογές, έστω και αν το κόμμα του, το ΜέΡΑ25, δεν κατάφερε τελικά να εκλέξει ευρωβουλευτή (εδώ), με ένα ποσοστό στο 2,99% και 166.000 ψήφους.

Αυτό το ποσοστό λείπει δραματικά από τους υπολογισμούς της Κουμουνδούρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα (εδώ): «Λάβαμε το μήνυμα της απογοήτευσης χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που βεβαίως δεν προσχώρησαν στην κάλπη της ΝΔ αλλά επέλεξαν μικρότερα κόμματα του δημοκρατικού χώρου». Εννοούσε πρωτίστως τους ψηφοφόρους του Γιάνη.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τον επαναπατρισμό αυτών των ψηφοφόρων ως όρο επιβίωσης για τις όποιες πιθανότητες του ΣΥΡΙΖΑ να αντέξει μετά το 9,5% της διαφοράς από την ΝΔ. Μίλησε και για την ανάγκη συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων με κοινό αντίπαλο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ομως, ο κ. Βαρουφάκης έδειξε όχι μόνο τη δυναμική και την απήχηση στο εκλογικό σώμα, αλλά και την πρόθεσή του να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, συμμετέχοντας στις εκλογές και συνεχίζοντας να κόβει χιλιάδες ψήφους από τον κ. Τσίπρα. Μάλιστα οι πληροφορίες τον θέλουν έτοιμο να συνεργαστεί με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, την «Πλεύση Ελευθερίας», που έλαβε 1,61% στις ευρωεκλογές και άλλες 89.000 ψήφους.

Η δημιουργία μιας τέτοιας συμμαχίας μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ δυναμικό κόμμα με ιδιαίτερη ακτινοβολία στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κ. Τσίπρα, η οποία θα ροκανίζει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ από τ’ Αριστερά και ενώ στην Κουμουνδούρου συνεχίζουν να επιμένουν στη στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία.

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα προχωρήσει και παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την Τετάρτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει περίπου 180.000 ψήφους από τις ευρωεκλογές του 2014 και κοντά 600.000 από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Ο κ. Βαρουφάκης φαίνεται να έχει προσελκύσει πολλές από αυτές. Και να μη θέλει να τις «επιστρέψει» στον πρώην συνοδοιπόρο του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...