612
Ο Αλ. Τσίπρας στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά την επίσκεψή του στο «Θριάσιο». Δίπλα του ο Αν. Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας | Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Ο Τσίπρας επενδύει πολιτικά στην κόπωση των πολιτών από τα μέτρα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 13:15
Ο Αλ. Τσίπρας στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά την επίσκεψή του στο «Θριάσιο». Δίπλα του ο Αν. Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας
|Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Ο Τσίπρας επενδύει πολιτικά στην κόπωση των πολιτών από τα μέτρα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 13:15

Την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία της Αττικής εξαιτίας της έξαρσης της επιδημίας του κορονοϊού –λόγω και της επικράτησης της βρετανικής μετάλλαξης–, βρήκε ως ευκαιρία για αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας, επενδύοντας παράλληλα, πολιτικά, στην κόπωση των πολιτών από τα πολύμηνα περιοριστικά μέτρα, τα οποία κατά την εκτίμησή του δεν αποδίδουν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε την Παρασκευή το «Θριάσιο» νοσοκομείο και περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα, αποδίδοντάς την, φυσικά, στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε και για «ατελέσφορη» καραντίνα –το ότι οι επιστήμονες εξηγούν ότι χωρίς τα περιοριστικά μέτρα η κατάσταση θα ήταν απίστευτα χειρότερη, προφανώς το αγνοεί. Οπως και επιλέγει να αγνοήσει το γεγονός ότι η χώρα μας είναι 23η σε θανάτους ανά εκατομμύριο στην Ευρώπη των 27, και τρίτη στους εμβολιασμούς.

«Εναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και η κατάσταση στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα της Αττικής, είναι για άλλη μια φορά δραματική κι αυτή τη φορά δεν μπορούν να υπάρξουν δικαιολογίες για το γεγονός ότι δεν υπήρξε προετοιμασία και σχέδιο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση του νοσοκομείου και συνομίλησε με εργαζόμενους υγειονομικούς, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι από τις αρχές Ιανουαρίου, με επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε επισημάνει «τον κίνδυνο να γίνει και στην Αττική κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη, να φτάσουν δηλαδή τα νοσοκομεία της Αττικής στο κόκκινο» και είχε ζητήσει σύγκληση των πολιτικών αρχηγών «προκειμένου να υπάρξει σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου». «Αγνοήθηκα», είπε ο κ. Τσίπρας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι «για τρεις μήνες μας έβαλε σε μια νέα απολύτως αποτυχημένη και ατελέσφορη καραντίνα και δεν φρόντισε να έχει το παραμικρό σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ιδίως, αλλά και την ενίσχυση των νοσοκομείων που σήμερα για άλλη μια φορά όχι μόνο βρίσκονται στο κόκκινο, αλλά και με ένα έμψυχο δυναμικό που τα έχει δώσει όλα και είναι βαθύτατα κουρασμένο και απογοητευμένο».

Η έμφαση στην «αποτυχία» των μέτρων είναι εμφανής. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τρεις μήνες ατελέσφορης καραντίνας, 36 ώρες αφότου ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό ότι «έχει βάλει τη χώρα εδώ και τέσσερις μήνες στο πιο παρατεταμένο και πιο αποτυχημένο λοκντάουν της Ευρώπης». Είτε πρόκειται για τρεις είτε για τέσσερις, το θέμα είναι όντως ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει να κουράζονται κάτι που δείχνει και η τελευταία δημοσκόπηση της MRB: Το 52% αξιολογούν αρνητικά πλέον τη διαχείριση της πανδημίας έναντι 44,8% που την αξιολογούν θετικά.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε παράλληλα ότι «οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι γνωστές, όπως γνωστή σε όλους είναι και η ηρωική προσπάθεια που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι να κρατήσουν όρθιο το σύστημα». «Η κυβέρνηση όμως», είπε, «όχι μόνο δεν έχει φροντίσει να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν, αλλά ούτε έχει δώσει και μια ηθική στήριξη, μια ηθική ανταμοιβή και αναγνώριση αυτής της προσπάθειας».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συνομίλησε με γιατρούς που βρίσκονται μόνοι τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο διευθυντής της Πνευμονολογικής στο «Θριάσιο», 66 χρονών, είναι «μόνος του απέναντι σε 65 ασθενείς», «υπερβαίνει τις δυνάμεις του και το ίδιο συμβαίνει με τους νοσηλευτές που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες». Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι «τούτη την ώρα πρέπει να υπάρξει ένα σοβαρό και συγκροτημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο δεν μπορεί να υποτιμά ότι πέραν των περιστατικών Covid υπάρχουν και όλες οι υπόλοιπες ασθένειες». Επ’ αυτού είπε ειδικότερα, ότι η συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων στην Αθήνα έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία Covid και αυτό «γιατί ο υπουργός Υγείας και ο Πρωθυπουργός επιμένουν να μη θέλουν να ενοχλήσουν τους ιδιώτες ιδιοκτήτες μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτικών μονάδων». Δηλαδή, πρόσθεσε, «οι ιδιωτικές κλινικές μένουν Covid-free, δεν λερώνουν τα χέρια τους, ενώ η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή για να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη ανάγκη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News