691
Ο δήμαρχος Καλαμάτας (αριστερά) υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό στο γραφείο του | INTIMENEWS/ANDREA BONETTI

Ο Τσίπρας, τα εγκαίνια στην Καλαμάτα και η «οριακή έστω» ανάπτυξη

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2016, 14:52
Ο δήμαρχος Καλαμάτας (αριστερά) υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό στο γραφείο του | INTIMENEWS/ANDREA BONETTI

Ο Τσίπρας, τα εγκαίνια στην Καλαμάτα και η «οριακή έστω» ανάπτυξη

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2016, 14:52

Συνεχίζει τις επισκέψεις του στην περιφέρεια της χώρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Υστερα από την Κρήτη (και τις τσικουδιές) έφτασε στην Καλαμάτα, για να παραστεί στην τελετή εγκαινίων της Περιμετρικής Οδού Καλαμάτας στη γέφυρα του Νέδοντα, δηλαδή του αυτοκινητόδρομου Μορέα.

Βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για την επιστροφή στην ανάπτυξη, λέγοντας ότι «μπορεί κανείς, με επίμονη δουλειά και σχέδιο, ξαφνικά να περάσει από μία βαθιά ύφεση σε μία σταθεροποίηση και ανάπτυξη το 2017 και 2018». Επανήλθε στο ζήτημα του εφάπαξ βοηθήματος προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, τονίζοντας ότι είναι πολύ χαρούμενος που κατάφεραν να δώσουν από το περίσσευμα τη «13η συνταξη». Πρόσθεσε ότι αυτό που τον στεναχωρεί δεν είναι οι αντιδράσεις των έξω, τις οποίες και χαρακτήρισε αναμενόμενες, αλλά οι αντιδράσεις των μέσα. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κι επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα όπου συζήτησαν κυρίως για τον αυτοκινητόδρομο αλλά και για ζητήματα που απασχολούν την περιφέρεια. «Είναι ο πρώτος μεγάλος αυτοκινητόδρομος που παραδίδεται στο σύνολό του», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι αυτονόητο, καθώς «όταν αναλάβαμε ήταν για δύο χρόνια σταματημένα τα έργα, θα χάναμε τα κονδύλια και θα πληρώναμε πρόστιμο».

«Καταφέραμε με τη διυπουργική επιτροπή που συστήσαμε να εντάξουμε τον Μορέα στα ΕΣΠΑ», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο νέο δημαρχείο της πόλης, ευχαριστώντας για την επίτευξη αυτού του στόχου τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη -ο οποίος την ίδια μέρα εξήγγειλε έργα που θα ξεπερνούν τα 4 δισ.- και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η ένταξη του έργου στα ΕΣΠΑ δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι «η οριακή έστω επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016 και η συνέχιση στην ανάπτυξη το 2017 δεν είναι ένα κενό γράμμα, αλλά μία πραγματικότητα». Οπως χαρακτηριστικά είπε, «είμαστε σε μία κρίσιμη καμπή, βρισκόμαστε στο κατώφλι της ανάπτυξης και αυτό θα γίνει μέσω της αξιοποίησης των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας».

190229
Ο Πρωθυπουργός συνομιλεί με παιδιά στο 1ο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας (ANDREA BONETTI)

Από την πλευρά του, ο κ. Νίκας σημείωσε ότι με τον Μορέα αλλάζει η μορφή της πόλης, η οποία αποκτά μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση και καθίσταται μέσω του αυτοκινητοδρόμου κέντρο της νότιας Πελοποννήσου. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο δήμος Καλαμάτας είναι πλεονασματικός και ανέφερε τα προβλήματα της περιοχής που επλήγη από τις πλημμύρες και από τη ζημιά που προκάλεσε στην καλλιέργεια ελιάς ο δάκος. Τόνισε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί το αεροδρόμιο, κατέθεσε το αίτημα του δήμου για απόδοση σε αυτόν 49 στρεμμάτων του Δημοσίου που ανήκουν στην ΕΤΑΔ, μίλησε για την ανάγκη βελτίωσης του δρόμου Καλαμάτας – Μεθώνης και υπογράμμισε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας χρειάζεται τη στήριξη της πολιτείας.

190222
Περιτριγυρισμένος από παιδιά και εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, ο κ. Τσίπρας στο 1ο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας (INTIMENEWS/ANDREA BONETTI)

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το 1o Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας, όπου τα παιδιά τον περίμεναν με δώρα. «Αυτά τα δώρα είναι τα πιο ωραία και τα πιο ελπιδοφόρα, η μεγαλύτερη ικανοποίησή μας σε δύσκολες συνθήκες είναι να βλέπουμε αυτή τη ζεστασιά και αυτό το χαμόγελο. Σε αυτή τη ζωή όποιος δίνει, παίρνει», είπε ο Πρωθυπουργός.

Αντίδραση της ΝΔ: «Ο Τσίπρας μπέρδεψε τα Χριστούγεννα με την Πρωταπριλιά»

Με ένα ειρωνικό σχόλιο άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό η ΝΔ, με αφορμή την ομιλία του στην Καλαμάτα. «Ο κ. Τσίπρας μπέρδεψε τα Χριστούγεννα με την Πρωταπριλιά» σχολίασε κατηγορώντας τον ότι λέει ψέματα για την αξιολόγηση, για την ανάπτυξη, για τις συντάξεις. Οπως υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανακοίνωσή του, «ο κ. Τσίπρας καθυστερεί την αξιολόγηση, παγώνοντας την οικονομία, πετσοκόβει το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, αυξάνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, κηρύσσει πόλεμο στους άνεργους και εξοντώνει τους εργαζόμενους».

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ, Κώστας Αχ. Καραμανλής τόνισε ότι «ακόμη και τώρα, ο κ. Τσίπρας αντί να συμβάλει στον τομέα του σχεδιασμού και της υλοποίησης, αναλώνεται στο κόψιμο κορδελών». Υπενθύμισε ότι τα δημόσια έργα «δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανέναν υπουργό, σε κανένα κόμμα. Ανήκουν στους πολίτες. Γιατί απλούστατα, αυτά τα έργα άλλος τα σχεδιάζει, άλλος τα δημοπρατεί, άλλος υπογράφει τις συμβάσεις και άλλος κόβει τις κορδέλες».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...