317
Ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στις Βρυξέλλες για τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Κομισιόν | REUTERS/Piroschka van de Wouw

Ο Τσίπρας αποκάλυψε -μετά τις εκλογές- ποιον θέλει για την Κομισιόν: Θα στηρίξω Τίμερμανς

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2019, 19:27
Ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στις Βρυξέλλες για τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Κομισιόν
|REUTERS/Piroschka van de Wouw

Ο Τσίπρας αποκάλυψε -μετά τις εκλογές- ποιον θέλει για την Κομισιόν: Θα στηρίξω Τίμερμανς

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2019, 19:27

Επί έναν μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας αρνούνταν να πουν το αυτονόητο: ποιον θέλουν ή προτείνουν για επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –άλλωστε για αυτό δεν γίνονται οι ευρωεκλογές; Η λογική έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τον Νίκο Κούε, υποψήφιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αν δηλαδή τιμούσε τον ρόλο του ως μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ (που το 2014 είχε τον κ. Τσίπρα για υποψήφιο της Κομισιόν) θα διακήρυττε ότι θα ψηφίσει τον βέλγο υποψήφιο. Αλλά επιμελώς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είπαν τίποτα στους ψηφοφόρους τους.

Το αποτέλεσμα; Την Τρίτη, από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, ότι θα στηρίξει τον Φρανς Τίμερμανς, τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ώστε να αποκρουστεί ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια να επιλεγεί ένας μη δεξιός πρόεδρος.

Ο Ολλανδός Τίμερμανς βέβαια, ανήκει σε μια άλλη πολιτική οικογένεια από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, στο PES, και είναι προνομιακός συνομιλητής της Φώφης Γεννηματά, αλλά ο κ. Τσίπρας φαίνεται να επιμένει να ισορροπεί ανάμεσα σε δύο βάρκες: και να εμφανίζεται στην Ευρώπη ως αριστερός ριζοσπάστης, αλλά και να διεμβολίζει όπου και όποτε μπορεί τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής, σε μια προσπάθεια να επιβιώσει στην Ελλάδα ως κυρίαρχη δύναμη στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Νωρίτερα εξάλλου, ο κ. Τσίπρας είχε συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική συνάντηση του PES. Και στην παρέμβασή του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε τονίσει ότι η επιλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, δεν ενώνει την Ευρώπη και θα είναι μια αρνητική εξέλιξη. Είχε δε διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι είναι πρόθυμος να στηρίξει προοδευτικό υποψήφιο, δίνοντας στήριξη στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς, εφόσον είναι ο πρώτος στη διαδικασία, τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα πρόσωπα αλλά και το πρόγραμμα, δηλαδή, τέλος στη λιτότητα, κοινωνική Ευρώπη, κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...