1035
O Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Μ. Τετάρτης στο Kontra και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη | YouTube/Αλέξης Τσίπρας

Ο Τσίπρας απαξιώνει την επιτυχία της Ελλάδας: Στην Αλβανία έχουν λιγότερους νεκρούς

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2020, 09:58
O Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Μ. Τετάρτης στο Kontra και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη
|YouTube/Αλέξης Τσίπρας

Ο Τσίπρας απαξιώνει την επιτυχία της Ελλάδας: Στην Αλβανία έχουν λιγότερους νεκρούς

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2020, 09:58

Ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε την αντιπολίτευση στον κορονοϊό. Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να μην έχει τόση αξία που η χώρα μας μετρά ίσως τα λιγότερα θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι εξυμνούν την ελληνική αντίδραση στην πανδημία της Covid-19 όλα τα διεθνή ΜΜΕ –στην Αλβανία του Ράμα έχουν λιγότερους νεκρούς, παρατήρησε. Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστώνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη το γεγονός ότι πήρε εγκαίρως μέτρα –τα πήραμε λίγο μετά την Ιταλία και μαζί με τα υπόλοιπα Βαλκάνια, σημείωσε. Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τόση σημασία που ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στις 2 Απριλίου (εδώ) για να μιλήσει στη Βουλή για την επιδημία της Covid-19 – τον κατηγόρησε ότι δεν δίνει εξηγήσεις στη Βουλή!

Γενικά ήταν μια συνέντευξη, στο πάντα φιλόξενο Kontra και στον Γιώργο Μελιγγώνη, που μας θύμισε τον παλιό κ. Τσίπρα. Ισως βέβαια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αντιλήφθηκε ότι εν μέσω μιας πανδημίας που περιορίζει τον θόρυβο και τις αερολογίες και αναδεικνύει τα σημαντικά, κινδυνεύει να χάσει το όποιο πολιτικό οξυγόνο του έχει απομείνει μετά την τριπλή ήττα του πέρυσι και με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις –με τελευταία αυτή της Marc που έδωσε θεωρητικό προβάδισμα στη ΝΔ 23,3% (εδώ)– είναι αποκαρδιωτικές για την Κουμουνδούρου, πρέπει να πει κάτι για να συσπειρώσει τους οπαδούς του.

Ετσι το βράδυ της Μ. Τετάρτης επέλεξε να υιοθετήσει εμμέσως πλην σαφώς το σύνθημα #μετά_θα_λογαριαστούμε και να εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση κυρίως για τους χειρισμούς της στην οικονομία. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «πηγαίνει “βλέποντας και κάνοντας”», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ προανήγγειλε ότι μετά το Πάσχα θα ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή «προκειμένου η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το πώς και πού ξοδεύει τα χρήματα του ελληνικού λαού».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις και για την ενίσχυση στους νέους επιστήμονες με το voucher των 600 ευρώ μέσω κατάρτισης καθώς, όπως είπε, με την επιλογή της κυβέρνησης χρηματοδοτούνται με 80 εκατομμύρια οι ιδιοκτήτες ΚΕΚ. «Είναι αδιανόητη η επιλογή να πάρουν τα χρήματα με την διαδικασία των voucher που είναι μειωτική για τους επιστήμονες. Θα μπορούσαν τα χρήματα να πάνε στους επιστήμονες και όχι να δοθούν 80 εκατομμύρια στους ιδιοκτήτες ΚΕΚ. Το θέμα θα τεθεί και θα ζητήσουμε απαντήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην δημοκρατία οι κυβερνήσεις δεν είναι ανεξέλεγκτες είπε ο κ. Τσίπρας. Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι δεν δίνει εξηγήσεις στην Βουλή και ότι δεν συγκάλεσε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Είναι η τρίτη φορά που ζητάει κάτι τέτοιο, ο κ. Τσίπρας, σε τέσσερις μήνες! Τον Ιανουάριο ζητούσε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο μάλιστα, για τα Ελληνοτουρκικά, τον Μάρτιο το ζητούσε για το Προσφυγικό και την κρίση στον Εβρο και τώρα για τον κορονοϊό…

Κατά τα άλλα, ερωτηθείς για «πληροφορίες» ότι η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει χρήση από τις αρχές Απριλίου του «μαξιλαριού» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Σε ποιο μαξιλάρι αναφέρονται; Στο μαξιλάρι που λέγανε ότι είναι αχρείαστο; Σε εκείνο που έλεγε ο κ. Σκυλακάκης στην Βουλή ότι είναι η μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της οικονομικής επιστήμης; Ή για εκείνο που όταν ζητήσαμε να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης μάς κατηγόρησε ο Πρωθυπουργός ότι πλειοδοτούμε σε παροχές;». Ακολούθως είπε ότι άκουσε με επιφύλαξη τις διαρροές γιατί ξέρει ότι «το μαξιλάρι μάς προσφέρει την δυνατότητα να σταθούμε όρθιοι… Αν δεν υπήρχε, μπορεί να είχαμε χρεοκοπήσει και να μην το ξέραμε».

Εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφωνεί με τη χρησιμοποίηση του μαξιλαριού, αλλά με την αδιαφάνεια με την οποία χρησιμοποιεί τα χρήματα η κυβέρνηση.

Σε ερώτηση πάντως για το πώς αποτιμά τη μέχρι στιγμής αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε:

«Αν κριθεί κανείς από τα αποτελέσματα, πρέπει να πούμε ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε λίγο κάτω από το μέσο όρο όσον αφορά τους θανάτους. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ένας από αυτούς είναι ότι σχετικά έγκαιρα πήραμε μέτρα». Απέδωσε δε τα εύσημα στον Ηλία Μόσιαλο που εγκαίρως προειδοποίησε και τον Πρωθυπουργό.

Επίσης ανέφερε: «Είχαμε την τύχη να έχουμε δίπλα μας την Ιταλία. Επιπλέον η επιδημία χτύπησε την χώρα σε μία περίοδο που δεν υπήρχαν έντονες μετακινήσεις, όπως π.χ. το καλοκαίρι… Κατατασσόμαστε στις χώρες της Βαλκανικής όσον αφορά τους θανάτους και όχι στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αυτοί είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στο να έχουμε μικρό αριθμό θανάτων συγκριτικά με άλλες χώρες… Είμαστε σε καλύτερο σημείο, ωστόσο η μάχη είναι μπροστά μας, δεν έχει τελειώσει ακόμη. Oσο δεν έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο ή η θεραπεία θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση»..

Σε ερώτηση για το πώς κρίνει τις αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη για τα μέτρα, είπε: «Δεν είναι μια απόφαση την οποία την παίρνεις μόνος σου στην προκειμένη περίπτωση διότι αυτό συμβαίνει μόνο στη χώρα σου. Ήταν μια απόφαση την οποία εκλήθησαν να πάρουν σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο με διαφορά ολίγων ημερών. Η απόφαση για να κλείσουν τα σχολεία στην Ελλάδα πάρθηκε αφότου είχε παρθεί η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία, ή να μπει σε οριστικό λουκέτο η γειτονική Ιταλία. Και σχεδόν ταυτόχρονα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στις υπόλοιπες χώρες της γειτονιάς μας, πλην της Τουρκίας που καθυστέρησε περισσότερο και πλην της Μεγάλης Βρετανίας και της Σουηδίας. Η Σουηδία έχει υιοθετήσει ένα διαφορετικό μοντέλο. Η Μεγάλη Βρετανία είχε υιοθετήσει ένα διαφορετικό μοντέλο στην αρχή, στην πορεία αναγκάστηκαν και ευτυχώς να αλλάξουν αντίληψη και να φύγουν από αυτή την απαράδεκτη λογική της ανοσίας αγέλης, μια λογική που την πλήρωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι καλό είναι να μην προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ούτε αρνητικές εντυπώσεις. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό και σταθήκαμε με ευθύνη, με υπευθυνότητα ως αντιπολίτευση, γιατί λάθη και παραλείψεις υπήρξαν. Αλλά δεν τις επισημάναμε με πρόθεση να κάνουμε αντιπολίτευση πάνω στην κρίση την υγειονομική. Αλλά ούτε να πηγαίνει και η κυβέρνηση στο άλλο άκρο και να επιχαίρει ότι τα έκανε και όλα σωστά και είναι και η τελειότερη στον κόσμο…»

Εφερε δε ο κ. Τσίπρας ως παράδειγμα ότι η Αλβανία έχει 25 μόνο θανάτους!

…«Διότι εάν είναι (η Ελλάδα) η τελειότερη στον κόσμο, τι να πούνε οι γείτονές μας, γιατί δεν είναι μόνο η Ιταλία γειτονική χώρα. Δηλαδή ο Ράμα που έχει μόνο 25 θανάτους είναι θεός. Ή ο Μπορίσοφ που έχει 35 είναι και αυτός ημίθεος. Δεν είναι έτσι τα πράγματα», είπε επί λέξει ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...