771
Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται ήδη εισηγήσεις για σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα (φωτογραφία από πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησής του τον Ιανουάριο του 2015) | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τσίπρας αλλάζει πρόσωπα για να αλλάξει το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2018, 12:50
Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται ήδη εισηγήσεις για σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα (φωτογραφία από πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησής του τον Ιανουάριο του 2015)
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τσίπρας αλλάζει πρόσωπα για να αλλάξει το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2018, 12:50

Η απρόσμενη είδηση της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών από τον Ερντογάν φούσκωσε για λίγο τα ταλαιπωρημένα πανιά της κυβέρνησης, ωστόσο έκδηλη είναι η ανάγκη να σηματοδοτηθεί η έναρξη μίας νέας περιόδου «ελπίδας» την επομένη της τυπικής εξόδου από τα μνημόνια.

Καθώς η φονική  καταστροφή στο Μάτι δεν αφήνει περιθώρια για (τους πολυπόθητους στο στρατόπεδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) πανηγυρισμούς και με το επικοινωνιακό μομέντουμ από την επιτυχία της επιστροφής των δύο αξιωματικών στην πατρίδα να διατηρείται με νύχια και με δόντια, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για τις ανακοινώσεις των αλλαγών προσώπων και ρόλων στην κυβέρνησή του, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, θα προηγηθούν εκείνων των προεκλογικών εξαγγελιών περί φοροελαφρύνσεων και «μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα».

Προς το παρόν σαφής εικόνα για τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει, καθώς επιδίωξή του είναι να διατηρήσει το στοιχείο της έκπληξης αλλά και το προφίλ του αρχηγού που θέλει και μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ανατροπές.

Κατά πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», πάντως, ήδη έχει γίνει αποδέκτης εισηγήσεων ακόμα και για σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με προφανείς πολιτικές και επικοινωνιακές στοχεύσεις.

Το σίγουρο είναι ότι ο ανασχηματισμός έρχεται και, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων Σαββατοκύριακο»,  ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μέσα στα επόμενα 24ωρα, πολύ κοντά στο κλείσιμο του μνημονιακού κύκλου.

Για την αντικατάσταση των «κουρασμένων» υπουργών που, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο φορτίο φθοράς από τα τελευταία γεγονότα που ταλαιπώρησαν την κυβέρνηση (βλ. πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία οδήγησε στην παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα), ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί νέα, άφθαρτα -στο μέτρο του δυνατού – πρόσωπα που αφενός θα δώσουν με την παρουσία τους και μόνο αέρα ανανέωσης και νέου ξεκινήματος και αφετέρου θα λειτουργήσουν επιτελικά στην τελική ευθεία για την κρίσιμη εκλογική μάχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο Πρωθυπουργός θα ήθελε την αντικατάσταση τουλάχιστον δέκα προσώπων -με σαφή πρόθεση για νέα σε ηλικία πρόσωπα, καθώς και άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, με επιλογές προσώπων όπως πχ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή ο Γιάννης Ραγκούσης.

Αμετακίνητοι θα πρέπει να θεωρούνται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεδομένου ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών που πίνουν νερό στο όνομά του και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που έχει βγάλει ασπροπρόσωπη την κυβέρνηση σε μία σειρά από δοκιμασίες όπως αυτή με την κράτηση των αξιωματικών Μητρετώδη και Κούκλατζη, τη συμφωνία των Πρεσπών κ.α.

Ερώτημα παραμένει η τύχη του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου που από την θέση του υπουργού Αμυνας έχει προκαλέσει ουκ ολίγα προβλήματα με την Αγκυρα την ώρα που έσπευσε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την επιστροφή των δύο στρατιωτικών. Η υποδοχή ηρώων που έστησε στο αεροδρόμιο και η γενικότερη αξιοποίηση του θέματος και για λόγους προσωπικής προβολής φέρεται να προκάλεσε την ενόχληση πολλών στην Κουμουνδούρου, ενώ δεν πρέπει να λησμονείται η στάση του αρχηγού των ΑΝΕΛ στο θέμα της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Βέβαιη κατά πολλούς θα πρέπει να θεωρείται η μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη από το υπουργείο Εσωτερικών. Σενάρια τον φέρνουν να αναλαμβάνει νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένη και την πίεση που δέχθηκε και δέχεται για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Ισχυρό ενδεχόμενο είναι επίσης αυτό της μετακίνησης στο ΥΠΕΣ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά,  ή του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.

Ως το απόλυτο αουτσάιντερ εμφανίζεται τέλος ο πρώην υπουργός Εσωτερικών επί κυβερνήσεων Γ.Παπανδρέου, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικό άλλωστε ήταν το πανηγυρικό tweet του κ. Ραγκούση για την πολυδιαφημισμένη έξοδο:

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το περιβόητο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, εγχείρημα που όμως, σύμφωνα με την Realnews, έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες, με αποτέλεσμα το πιθανότερο σενάριο στον επικείμενο ανασχηματισμό να είναι να δούμε αποσπασματικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με πιο πιθανή απ’ όλες αυτή της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Το ίδιο πιθανή με τη μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη εμφανίζεται η παύση του Δημήτρη Τζανακόπουλου από τη θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης (μετά τις ατυχείς δηλώσεις του κατά τη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι ή τις βιαστικές δηλώσεις που είχε κάνει τα πρωτα 24ωρα της σύλληψης των Μητρετώδη και Κούκλατζη στην ελληνοτουρκική μεθόριο/ σ.σ.  ότι απελευθέρωσή τους ήταν ζήτημα ωρών κτλ).

Σύμφωνα εξάλλου με το κυριακάτικο  «Πρώτο Θέμα», υπουργοί που αναμένεται να κινδυνεύσουν στη ρουλέτα των αλλαγών είναι πρωτίστως η Λυδία Κονιόρδου, ο Κώστας Γαβρόγλου και πιθανώς ο Βαγγέλης Αποστόλου ενώ ο κύκλος είναι ακόμα πιο ευρύς στους υφυπουργούς.

Ορισμένοι ωστόσο μπορεί να τύχουν αναβάθμισης στο εσωτερικό της κυβέρνησης όπως για παράδειγμα ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Θάνος Ηλιόπουλος.

Στα νέα πρόσωπα που αναμένεται να ενταχθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνονται οι Κώστας Ζαχαριάδης και Ράνια Σβίγγου, καθώς επίσης οι βουλευτές Θέμης Μουμουλίδης για το υπουργείο Πολιτισμού, Κώστας Δουζίνας και στελέχη όπως ο Χρήστος Στάικος, για το υπουργείο Οικονομίας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...