336
O Mεβλούτ Τσαβούσογλου αναπτύσσει τα νεοθωμανικά όνειρα του καθεστώτος Ερντογάν σε εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ | Twitter/ AK Gençlik Battalgazi

Ο Τσαβούσογλου κουνάει το δάχτυλο στο ΝΑΤΟ: «Πού ήσασταν όταν η κακομαθημένη Ελλάδα εμπόδιζε την ένταξη της “Μακεδονίας”;»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 14:01
O Mεβλούτ Τσαβούσογλου αναπτύσσει τα νεοθωμανικά όνειρα του καθεστώτος Ερντογάν σε εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ
|Twitter/ AK Gençlik Battalgazi

Ο Τσαβούσογλου κουνάει το δάχτυλο στο ΝΑΤΟ: «Πού ήσασταν όταν η κακομαθημένη Ελλάδα εμπόδιζε την ένταξη της “Μακεδονίας”;»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 14:01

Ανυποχώρητη δείχνει λίγες μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Τουρκία στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία και σε μία προσπάθεια να αποκρούσει τις πιέσεις που της ασκούνταιι για να άρει το βέτο της, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  βγήκε να χρησημοποιήσει ως επιχείρημα το 12ετές ελληνικό βέτο γαι την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας εξαιτίας του ονοματολογικού.

«Εμείς -παρατήρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ- δεν λέμε σε κάποιες χώρες να αλλάξουν το όνομα τους, όπως έκανε η Ελλάδα στη “Μακεδονία’”».

«Ξέρετε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι μια χώρα να αλλάζει το όνομα της, για έναν λαό πόσο δύσκολο είναι. Πού ήσασταν όταν η Ελλάδα ήταν τόσο κακομαθημένη και για 12 χρόνια εμπόδιζε την ένταξη της “Μακεδονίας”;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας, σε μία προσπάθεια να δικαιολόγησει το τουρκικό «όχι» στην εισδοχή Σουηδίας και Φινλανδίας.

«Οταν μία χώρα εφαρμόζει σε βάρος της Τουρκίας εμπάργκο, δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Είναι τόσο απλό», ξεκαθάρισε σε μία δήλωση που δείχνει ότι παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες, ο τουρκικός εκβιασμός θα συνεχιστεί και η άρνηση της Αγκυρας δεν θα καμφθεί.

«Αν θέλεις να γίνεις σύμμαχος μας την Τουρκία δεν μπορείς να την βλέπεις ως εχθρική χώρα, δεν μπορείς να της εφαρμόζεις εμπάργκο λόγω του αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας. Αν πεις πως θα εφαρμόζω αυτά, τότε δεν μπορείς να ενταχθείς στο ΝΑΤΟ, είναι τόσο απλό», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Κατά την ομιλία του, τέλος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεφύλαξε και μία «προσαρμογή» της θεωρίας του ζωτικού χώρου στις τουρκικές επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Η Τουρκία, δήλωσε ευθαρσώς, δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα σύνορά της γιατί «υπάρχει μία μεγαλύτερη Τουρκία» από τα γεωγραφικά όριά της.

«Εχουμε ευθύνη απέναντι στην Ιστορία μας, όπως και για το μέλλον μας. Διότι υπάρχει μια Τουρκία η οποία είναι μεγαλύτερη  από την Τουρκία [από τα σύνορά της] γι’ αυτό και  δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορα μας», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε ένα από τα γνωστά πια παραληρήματα αναθεωρητισμού του καθεστώτος Ερντογάν.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...