337
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ο Τσακαλώτος υπερηφανεύεται: Κάναμε τον καπιταλισμό λιγότερο άδικο

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 20:00
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ο Τσακαλώτος υπερηφανεύεται: Κάναμε τον καπιταλισμό λιγότερο άδικο

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 20:00

Περί Καρλ Μαρξ και θεωριών περί καπιταλισμού ήρθαν σε αντιπαράθεση στη Βουλή ο τέως υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με το ΚΚΕ και τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη.

– Τσακαλωτος: «Προσπαθήσαμε με όσα μέσα είχαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανισότητας. Μήπως έχει δίκιο ο Τσόμσκι που λέει ότι οι νεοφιλελεύθεροι δεν είναι ούτε νέοι ούτε φιλελεύθεροι; Αλλά και το ΚΚΕ από την μια λέει κατά του καπιταλισμού αλλά την ίδια ώρα δεν δέχεται ότι ο καπιταλισμός μπορεί να διορθωθεί.
– Παφίλης: «Ο κ. Τσακαλώτος επικαλείται τον Μαρξ, χρειάζεται λίγη αυτοσυγκράτηση τώρα δεν είστε στην αντιπολίτευση τώρα έχετε δοκιμαστεί ως κυβέρνηση. Λέει ο κ. Τσακαλώτος ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για το θέμα της διαφθοράς που ζείτε;
– Τσακαλώτος: «Βεβαίως εμείς είμαστε ενάντια στην διαφθορά, αυτό θα το παλέψουμε αλλά εσείς φτάνετε σε ένα σημείο μετά το παίρνετε πίσω. Λέτε ότι το καπιταλιστικό σύστημα είναι ένα, δεν αλλάζει, είναι πάντα άδικο, άρα δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις σε αυτό. Όμως υπάρχει ένας καπιταλισμός που με παρεμβάσεις και με ρυθμίσεις μπορείς να τον κάνεις λιγότερο άδικο».
– Παφίλης: Ο κ. Τσακαλώτος μας λέει ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ένα δίκαιο σύστημα, με γεια σας με χαρά σας να τα πείτε στον κόσμο αυτά. Να πείτε στον κόσμο σας ότι εσείς θα τον κάνετε πιο δίκιο όπως τον κάνατε τέσσερα χρόνια που γδάρατε τον κόσμο».

Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αντίθετος με την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που επαναφέρει τον σημαιοφόρο ως επιβράβευση του καλύτερου μαθητή και καταργεί την κλήρωση.

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ρύθμιση όχι σημείο αξιοκρατίας αλλά ελιτισμό.

«Είναι οπισθοδρόμηση να προσπαθούμε να βρούμε ποιος μαθητής έχει 9,9 για να σηκώσει τη σημαία αυτό δεν είναι πρόοδος είναι οπισθοδρόμηση. Εμείς θα επιμένουμε γι’ αυτό είμαστε εδώ, γιατί μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια, γιατί έχουμε καταλάβει πως φτάσαμε στην κρίση. Στην κρίση μπήκαμε λόγω των τεράστιων ανισοτήτων που προώθησαν άνθρωποι με τις δικές σας ιδέες, αυτές οι ιδέες δημιούργησαν την κρίση. Πολύ σύντομα θα έχετε τα προβλήματα που είχαν στην Ευρώπη οι δεξιές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...