286
Ο Λαμπέρ Γουιλσόν υποδύεται τον στρατηγό Ντε Γκωλ στην ταινία | acru.fr

Ο «τρυφερός Ντε Γκωλ» δίχασε τους Γάλλους

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2020, 16:16
Ο Λαμπέρ Γουιλσόν υποδύεται τον στρατηγό Ντε Γκωλ στην ταινία
|acru.fr

Ο «τρυφερός Ντε Γκωλ» δίχασε τους Γάλλους

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2020, 16:16

Είναι πολύ δύσκολο για τους Γάλλους να μην έχουν στο μυαλό τους τις μεγάλες, ηρωικές στιγμές του στρατηγού και μετέπειτα προέδρου Σαρλ Ντε Γκωλ. Οπως αυτή το 1944, όταν περπατούσε στο ελεύθερο πια από τους Ναζί Παρίσι.

Για αυτό και προκάλεσε – το λιγότερο που θα έλεγε κανένας – αίσθηση η εικόνα του Ντε Γκωλ σε μια νέα βιογραφική ταινία που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα στη Γαλλία.

Η ταινία έρχεται σε μια ιστορικά φορτισμένη χρονιά, 130 χρόνια από τη γέννηση, 50 χρόνια από τον θάνατο και 80 από την ιστορική έκκληση από το BBC για τη νίκη κατά των Ναζί.

Ο σκηνοθέτης Γκαμπριέλ Λε Μπομάν αρχίζει με μια ερωτική σκηνή, γράφουν οι Times. Ο στρατηγός και η σύζυγός του Ιβόν κάνουν έρωτα ένα πρωινό λίγες ημέρες μετά την εισβολή των Ναζί το 1940.

 

Η απεικόνιση σόκαρε πολλούς, που πιστεύουν ότι η ταινία κατεβάζει πολύ στα μάτια των Γάλλων τον στρατηγό, ο οποίος μισό αιώνα από τον θάνατό του εξακολουθεί να αφήνει βαθιά σημάδια στην γαλλική πολιτική σκηνή.

Αλλοι, όπως η συγγραφέας Κριστίν Κλερκ που έχει γράψει τέσσερα βιβλία για τον στρατηγό, βρίσκουν ενδιαφέρουσα την ιδέα. Τη συνέκρινε δε με τη σειρά του Netflix «The Crown» που παρουσιάζει την ανθρώπινη πλευρά της ζωής της Ελισάβετ Β’.

Η ταινία, με τον Λαμπέρ Γουιλσόν και την Ισαμπέλ Καρέ στους ρόλους του Ντε Γκωλ και της συζύγου του, είναι, κατά την Κλερκ, ιστορικά ακριβής. Πράγματι το ζευγάρι αντάλλασσε επιστολές όλο τρυφερότητα και αγάπη, ενώ παρουσιάζεται και η κόρη τους που έπασχε από σύνδρομο Ντάουν.

Για τους γκωλιστές όμως, «ήταν ένα σοκ» να δουν τον πρόεδρο στο κρεβάτι. Ο Ντε Γκωλ πίστευε εξάλλου ότι οι ηγέτες πρέπει να παραμένουν απόμακροι και να κρατούν την προσωπική τους ζωή μακριά από τα φώτα ακριβώς για να εμπνέουν τον σεβασμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...