722
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έξω από την εξώπορτα της κατοικίας του, κρατώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, μιλάει στους ρεπόρτερ | REUTERS/Blair Gable

Ο Τριντό στην καραντίνα ασχολείται και με τα οικιακά!

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2020, 19:10
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έξω από την εξώπορτα της κατοικίας του, κρατώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, μιλάει στους ρεπόρτερ
|REUTERS/Blair Gable

Ο Τριντό στην καραντίνα ασχολείται και με τα οικιακά!

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2020, 19:10

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό βρίσκεται πάντα απομονωμένος στο σπίτι του στην Οτάβα. Οπως ίσως θυμάστε, τη ζημιά τού την έκανε η γυναίκα του, η οποία προσεβλήθη από τον κορονοϊό, όμως ο ίδιος ακόμη δεν έχει αρπάξει την ίωση, είναι υγιέστατος, ωστόσο σε υποχρεωτική καραντίνα.

Ετσι ο Τριντό αναγκάζεται να κάνει τα πάντα: και τις δουλειές του σπιτιού (στην κουζίνα και στη λάτρα), και τη δουλειά του πατέρα (στα τρία παιδιά του) και τη δουλειά του επικεφαλής της κυβέρνησης (στις τηλεπικοινωνίες και στις τηλεδιασκέψεις). Οι φανατικοί της πολιτικής ορθότητας οι οποίοι τον έβριζαν πριν από μερικούς μήνες με αφορμή τις νεανικές του πλάκες με τα «νέγρικα μασκαρέματα», τώρα ας τον συμπονέσουν (για να αποδείξουν κιόλας στους εαυτούς τους ότι είναι μεγαλόθυμοι).

Από τις 12 Μαρτίου η καθημερινή ρουτίνα του Τριντό οργανώθηκε ξανά από τον ίδιο και εξαιτίας της νέας κατάστασης. Κουράζεται μεν στην εκπλήρωση του πλάνου του, όμως παρηγορείται στην ιδέα ότι είναι ο πρώτος των πρώτων του κόσμου μας που μπήκε στην καραντίνα σαν οποιοσδήποτε κοινός πολίτης. Αυτή την πρωτιά του τη χρωστάει στην αγαπημένη του σύζυγο, στη Σοφί Γκρεγκουάρ Τριντό, η οποία δικαίωσε απολύτως την παροιμιώδη κοινοτοπία «πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα…» και τα λοιπά. Δεν δικαιούται, λοιπόν, ο σύζυγος και πρωθυπουργός να είναι αχάριστος. Εξάλλου να προηγείσαι της Μέρκελ –στην καραντίνα, έστω– είναι παράσημο και από τα βαριά. Ή όχι;

Πάντως οι New York Times ψιθυρίζουν στον Τριντό να δώσει στη γερμανίδα καγκελάριο και καμία συμβουλή για την περίσταση. Πώς τα καταφέρνει κάποιος (από τους μεγάλους) χωρίς βοήθεια (από τους μικρούς) στα οικιακά, στα νταντέματα και στα λοιπά παρακατιανά του βίου. Δεν θα της είναι εντελώς άχρηστη κάθε πληροφορία, αν και η Ανγκελα έχει παρελθόν στη «Λαοκρατική» και πρέπει να έχει κολλήσει ένσημα στο χαμαλίκι και στις αγγαρείες – τέτοια πράγματα δεν τα γλίτωνες εύκολα εκεί, εκτός αν ήσουν πρωταθλήτρια του στίβου, τουτέστιν πειραματόζωο.

Ο Τζάστιν Τριντό στο γραφείο του κατά την περίοδο της καραντίνας του. Ολες οι συνεννοήσεις με τους υπουργούς του έγιναν και γίνονται από τηλεφώνου (Twitter)

Πάντως ο καναδός πρωθυπουργός έχει γίνει πρότυπο συμμορφωμένου με τα έκτακτα μέτρα ανθρώπου, κάποιου που με τη στάση του αποδεικνύει πόσο νοιάζεται για την ανάσχεση της πανδημίας.

«Ακολουθούμε τις υγειονομικές οδηγίες, όπως όλοι οι Καναδοί» είπε στις κάμερες και στους ρεπόρτερ που έχουν στηθεί έξω από την πόρτα του σπιτιού του, σε απόσταση ασφαλείας βέβαια. Αυτές οι ενημερώσεις είναι και η μοναδική περίπτωση που η στεγανοποίηση της καραντίνας του σπάει. Δηλώνει ότι είναι καλά, κανένα σύμπτωμα δεν έχει. Μακάρι έτσι να μείνει.

Από το ηλικίας 153 χρόνων σπίτι όπου βρίσκεται, ο Τζάστιν Τριντό αποκλειστικώς μέσω τηλεφώνου επικοινωνεί με τους υπουργούς του. Από τηλεφώνου έκανε και σπουδαίες επαφές με ομολόγους του όπως ο Βρετανός Μπόρις Τζόνσον, ομοίως και με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Σε αυτό το κτίριο έλαβε και τις αποφάσεις τόσο για το κλείσιμο των καναδο-αμερικανικών συνόρων, από κοινού με τον Τραμπ, όσο και για την έκτακτη βοήθεια εξαιτίας της πανδημίας. Εκεί έκανε και μία τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της G7.

Οσον αφορά τον κορονοϊό. ο Τζάστιν Τριντό απέφυγε να χρησιμοποιήσει πρωθυπουργικά προνόμια και στερήθηκε ακόμη και το τεστ για την ίωση επειδή δεν είχε ούτε έχει συμπτώματα (REUTERS/Blair Gable)

Μαγειρέματα, λοιπόν, καθαρίσματα, πλυσίματα: με μια λέξη, οικιακά. Μπράβο του Τριντό, είναι πρωθυπουργός αλλά είναι και παλικάρι. Τα παιδιά του δεν είναι μωρά, αλλά από 6 μέχρι 12 ετών, ωστόσο σαν παιδιά που είναι θέλουν την καθημερινή φροντίδα τους. Το κάνει και αυτό. Στο διάλειμμα, εννοείται, των πολιτικών επαφών του μέσω τηλεφώνου. Υστερα βλέπουν όλοι μαζί ταινίες. Χαρά στο κουράγιο του.

Η δημοτικότητα του καναδού πρωθυπουργού, όπως έδειξαν οι εκλογές του περασμένου φθινοπώρου, έχει μειωθεί. Ωστόσο οι περισσότεροι Καναδοί είναι ικανοποιημένοι με τους χειρισμούς του στην πανδημία, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο Τριντό δεν υποβλήθηκε σε τεστ κορονοϊού επειδή δεν έχει κανένα σύμπτωμα και στο Οντάριο έλεγχοι διενεργούνται μόνο σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα. Θέλησε έτσι να συμμορφωθεί προς την ισχύουσα για τον κάθε πολίτη νομοθεσία, να μην τύχει προνομιακής μεταχείρισης, κάτι που θα εξόργιζε και τους Καναδούς. Πολιτική σοφία ή μικροπολιτική σκοπιμότητα, το ορθόν έπραξε ο άνθρωπος. Δεν είναι έτσι;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...