658
Ο νέος πρόεδρος, στο Οβάλ Γραφείο, επιδεικνύει όλο καμάρι την υπογραφή του για την άμεση αποχώρηση των ΗΠΑ από την TPP | REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Τραμπ υπογράφει το ένα διάταγμα μετά το άλλο και «ξηλώνει» το κράτος Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2017, 20:26
Ο νέος πρόεδρος, στο Οβάλ Γραφείο, επιδεικνύει όλο καμάρι την υπογραφή του για την άμεση αποχώρηση των ΗΠΑ από την TPP
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Τραμπ υπογράφει το ένα διάταγμα μετά το άλλο και «ξηλώνει» το κράτος Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2017, 20:26

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έπιασε δουλειά, υπογράφοντας το ένα προεδρικό διάταγμα μετά το άλλο. Κατά μία έννοια, κάνει πράξη όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά. Το εάν είναι σωστά όλα αυτά που υπογράφει, αποτελεί μια άλλη, πολύ μεγάλη συζήτηση.

Το πρώτο προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε, λίγο μετά τη λήξη της παρέλασης ορκωμοσίας, ήταν για την άμεση κατάργηση του Obamacare. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων που συνδέονται με το πρόγραμμα του απερχόμενου Μπαράκ Ομπάμα. Ο Τραμπ, επίσης, υπέγραψε τους διορισμούς του υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις και του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι, οι διορισμοί των οποίων επικυρώθηκαν από τη Γερουσία.

Η επόμενη απόφαση που υπέγραψε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αμέσως μετά την ορκωμοσία του, αφορούσε στην άμεση αποχώρηση των ΗΠΑ από την TPP (Trans-Pacific Partnership), την εμπορική Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), στην οποία μετέχουν 12 χώρες. Στόχος του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η προστασία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ορκωμοσία του, αναφερόταν ότι οι ΗΠΑ «θα πατάξουν αυτές τις χώρες που παραβιάζουν τις εμπορικές συμφωνίες και βλάπτουν τους αμερικανούς εργαζομένους» με τον τρόπο αυτό, ενώ επαναλαμβανόταν ότι ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί μια άλλη εμπορική συμφωνία, τη NAFTA (Σύμφωνο Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής, που υπέγραψαν το 1994 οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς). Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος αναμένεται να έχει σύντομα κατ’ ιδίαν συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο του Μεξικού, όσο και με τον πρωθυπουργό του Καναδά. «Μόλις κάναμε κάτι σπουδαίο για τον αμερικανό εργαζόμενο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο οποίος φωτογραφήθηκε κρατώντας στα χέρια του το διάταγμα το οποίο υπέγραψε.

Η υπογραφή του σχετικού διατάγματος αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη κίνηση Τραμπ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Αναμφίβολα έστειλε μήνυμα, τόσο εντός, όσο και στο εξωτερικό, ότι είχε έρθει η στιγμή της υλοποίησης των προεκλογικών του εξαγγελιών.

Αμέσως μετά υπέγραψε το διάταγμα εκείνο που επιβάλλει «πάγωμα» προσλήψεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο και καθυστερεί την εφαρμογή κανονισμού του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος υποχρεώνει οικονομικούς συμβούλους που παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιώτες για τις συντάξεις να θέτουν τα συμφέροντα των πελατών τους πάνω απ’ όλα. Η άποψή του είναι ότι οι άνθρωποι που εργάζονται για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι αρκετοί και ο ίδιος επιθυμεί να συρρικνωθεί ο αριθμός τους.

Επίσης, υπέγραψε εντολή να «παγώσει» η χρηματοδότηση και η πρόσληψη για το πρόγραμμα παροχής ομοσπονδιακού χρήματος σε εταιρείες που προωθούν την άμβλωση, ιδίως σε πόλεις του Μεξικού. Πρόκειται για οδηγία που απαγορεύει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σε διεθνείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων. Η απόφαση αναμένεται ότι θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αμερικανικών οργανώσεων οικογενειακού προγραμματισμού και εκείνων που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών. Στην κυβέρνηση του κ. Τραμπ πολλοί αξιωματούχοι έχουν ταχθεί ανοιχτά εναντίον του δικαιώματος στην άμβλωση. Παρόμοιους περιορισμούς είχε επιβάλει για πρώτη φορά ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, τη δεκαετία του ’80. Ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον ήρε τον περιορισμό στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, όμως η απόφασή του ακυρώθηκε κατόπιν από τον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους τον νεότερο. Με τη σειρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε την ακύρωση του κ. Μπους.

Στο μεταξύ, συνάντηση με εκπροσώπους επιχειρήσεων είχε τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως υπάρχει σχεδιασμός σύμφωνα με τον οποίο θα υπάρξει μείωση της τάξης του 75% στους οικονομικούς και γραφειοκρατικούς περιορισμούς που υπάρχουν σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τραμπ σημείωσε «θα υπάρξει άμεσα μείωση στους οικονομικούς περιορισμούς που υπάρχουν σήμερα και μάλιστα στο 75% ίσως και περισσότερο από αυτό στο άμεσο μέλλον. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως εάν αποφασίσετε να επενδύσετε εντός της χώρας οι εγκρίσεις για τα έργα σας θα έρχονται πραγματικά γρήγορα». Λογικά, θα υπογράψει κάποιο σχετικό διάταγμα.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα

Οι συνεργάτες του Τραμπ έχουν θεωρήσει πάνω από 200 προεδρικά διατάγματα προς υπογραφή, σε θέματα που αφορούν στην περίθαλψη, στην κλιματική αλλαγή, στη μετανάστευση, στην ενέργεια και σε πολλά άλλα.

Το οποίο σημαίνει ότι έχουμε να δούμε ακόμα πολλά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...