415
Ο Τραμπ στο μήνυμά του που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Twitter του Λευκού Οίκου | The White House via Twitter/Handout via REUTERS

Ο Τραμπ υποδύεται τον ειρηνοποιό: «Ωρα να ηρεμήσουν τα πνεύματα»

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 07:09
Ο Τραμπ στο μήνυμά του που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Twitter του Λευκού Οίκου
|The White House via Twitter/Handout via REUTERS

Ο Τραμπ υποδύεται τον ειρηνοποιό: «Ωρα να ηρεμήσουν τα πνεύματα»

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 07:09

Ηταν ένας άλλος Ντόναλντ Τραμπ. Πιθανότατα υποκρινόμενος –δεν αλλάζει ο άνθρωπος έτσι εύκολα– τον «καλό» και τον «συνετό». Ενας Τραμπ που ξέχασε την εμπρηστική ρητορική, τη συνωμοσιολογία και τα κηρύγματα μίσους και κάλεσε αυτή τη φορά τους Αμερικανούς να μείνουν ενωμένοι.

Μία εβδομάδα πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ, μία εβδομάδα μετά τα αιματηρά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον και λίγη ώρα αφότου η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε να τον παραπέμψει σε δίκη για μία ακόμη φορά, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δημοσιοποίησε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, στο οποίο κάλεσε τους συμπολίτες του να «ξεπεράσουν τα πάθη της στιγμής και να ενωθούν ως ένας αμερικανικός λαός».

Στο μήνυμά του ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην παραπομπή του. Το μήνυμα δημοσιοποιήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter —ως γνωστόν, ο προσωπικός λογαριασμός του, που αριθμούσε άνω των 80 εκατ. ακολούθων, έχει παγώσει.

«Καταδικάζω απερίφραστα τη βία που είδαμε την περασμένη εβδομάδα», επέμεινε ο απερχόμενος πρόεδρος –μια όψιμη καταδίκη, καθώς εκείνες τις ώρες άλλα έλεγε. «Η βία και ο βανδαλισμός δεν έχουν απολύτως καμία θέση στη χώρα μας και καμία θέση στο κίνημά μας», συνέχισε. «Η βία του όχλου είναι ενάντια σε όλα όσα πιστεύω και σε όλα όσα αντιπροσωπεύει το κίνημά μας».

«Κανένας από τους αληθινούς υποστηρικτές μου δεν μπορεί να τάσσεται υπέρ της πολιτικής βίας», υποστήριξε ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ, μία εβδομάδα μετά την κατάληψη της έδρας του αμερικανικού Κογκρέσου από οπαδούς του, οι οποίοι παρακινήθηκαν από την ομιλία του λίγο νωρίτερα, ενώ ο ίδιος τους έπλεκε το εγκώμιο.

«Αν το κάνατε αυτό, δεν υποστηρίζετε το κίνημά μας, επιτίθεστε στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό», επέμεινε αναφερόμενος στην εισβολή στο εμβληματικό κτίριο.

«Τώρα, ζητώ από όλους όσοι πίστεψαν κάποτε στο πρόγραμμά μας να σκεφτούν τρόπους να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις, να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να προωθήσουμε την ειρήνη στη χώρα μας», συνέχισε.

Και κάλεσε να μην εκδηλωθεί «καθόλου βία, καμία παραβίαση του νόμου, κανένας βανδαλισμός οποιουδήποτε είδους», σε διαδηλώσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, ώστε η ορκωμοσία του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν να γίνει με τάξη και ασφάλεια.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αναγγείλει ότι δεν θα είναι παρών.

Ο ίδιος ο Τραμπ, έχοντας να αντιμετωπίσει μια δεύτερη παραπομπή και τώρα την κρίση της Γερουσίας, κάνει όπως φαίνεται ό,τι μπορεί για να ελαφρύνει τη θέση του. Στόχος του να αποφύγει μια απόφαση της Γερουσίας που θα του στερεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...