333
Ο Νίκολας Μπερνς σε παλαιότερη ομιλία του | EPA/Sergio Barrenechea

Μπερνς: «Ο Τραμπ βλάπτει τις ΗΠΑ περισσότερο απ’ ό,τι Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Β. Κορέα»

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 17:31
Ο Νίκολας Μπερνς σε παλαιότερη ομιλία του
|EPA/Sergio Barrenechea

Μπερνς: «Ο Τραμπ βλάπτει τις ΗΠΑ περισσότερο απ’ ό,τι Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Β. Κορέα»

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 17:31

Η άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να παραδεχθεί την ήττα του και οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του για νοθεία στις αμερικανικές εκλογές, κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στην αξιοπιστία των ΗΠΑ από ό,τι οι εχθροί της, επισημαίνει ο Νίκολας Μπερνς.

Πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ -ανάμεσα σε πολλές άλλες θέσεις που κατείχε επί προεδρίας Ρέιγκαν, Μπους, Κλίντον και Μπους-  και σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, ο Μπερνς τονίζει ότι ο Τραμπ βλάπτει περισσότερο τη χώρα του από ό,τι όλες οι κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

«Είναι η μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική δημοκρατία στη διάρκεια της ζωής μου», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Χάρβαρντ, μιλώντας στο Axios.com.

Ο Μπερνς συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής των υπουργών της κυβέρνησης Μπάιντεν, ως σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, που ένας ξεκάθαρα ηττημένος υποψήφιος αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του και να φροντίσει για μία ειρηνική και οργανωμένη μεταβίβαση της εξουσίας. Αυτός είναι ο πυρήνας της δημοκρατικής μας εμπειρίας στην Αμερική, ότι έχουμε ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας. Οι απίστευτοι και ανεύθυνοι ισχυρισμοί του χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα σε ένα ήδη διχασμένο έθνος», συνέχισε ο Μπερνς.

«Οι απίστευτοι και ανεύθυνοι ισχυρισμοί του χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα σε ένα ήδη διχασμένο έθνος»

Ως αποτέλεσμα, το 77% των υποστηρικτών του Τραμπ, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, πιστεύουν ότι έκλεψαν τις εκλογές οι Δημοκρατικοί και το πιθανότερο είναι ότι θα θεωρήσουν τον Μπάιντεν παράνομο πρόεδρο.

Ο Μπερνς, όπως και άλλοι ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, ανησύχησαν ιδιαίτερα από τη δημοσκόπηση και τις πιθανές επιπτώσεις, όχι μόνο για την εθνική συνοχή στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και για την ισχύ της χώρας στο εξωτερικό.

«Ο Τραμπ κάνει πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον επόμενο πρόεδρο γιατί ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής ισχύος στο εξωτερικό είναι αποτέλεσμα της αξιοπιστίας μας ως δημοκρατικό έθνος, το ότι είμαστε μοντέλο και παράδειγμα για άλλες χώρες. Και ο Τραμπ καταστρέφει αυτό ακριβώς και μας διχάζει ακόμα περισσότερο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...