418
Ο Τραμπ ονειρεύεται προεδρικές υπερεξουσίες σε μία δεύτερη θητεία | REUTERS/Sarah Silbiger

Ο Τραμπ θέλει «ειδικές εξουσίες» αν και εφ’ όσον επανεκλεγεί το… 2024

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2022, 18:21
Ο Τραμπ ονειρεύεται προεδρικές υπερεξουσίες σε μία δεύτερη θητεία
|REUTERS/Sarah Silbiger

Ο Τραμπ θέλει «ειδικές εξουσίες» αν και εφ’ όσον επανεκλεγεί το… 2024

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2022, 18:21

Αν και δεν έγιναν καν οι λεγόμενες μεσοπρόθεσμες εκλογές στις ΗΠΑ, από τις οποίες θα κριθεί η ισορροπία ή η ανισορροπία δυνάμεων στη Βουλή και στη Γερουσία, ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στη Νέα Υόρκη, ο Μάσιμο Γκάτζι, ασχολήθηκε με τις προεδρικές εκλογές, για τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι αντίπαλοι. Τέλος πάντων, ασχολήθηκε με τον Τραμπ.

Και έγραψε ότι έτσι και επιστρέψει στον Λευκό Οίκο (εφ’ όσον πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και αν επικρατήσει στις προεδρικές), ο Τραμπ θα ζητήσει από το Κογκρέσο πλήρεις εξουσίες για να επανασχεδιάσει την κυβέρνηση κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν του. Δηλαδή τι θα κάνει; Θα φορούν άπαντες κόκκινη γραβάτα; Οχι ακριβώς.

Ο Τραμπ θα εκδιώξει δεκάδες χιλιάδες κρατικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων δικαστών. Το αμερικανικό σύστημα επιτρέπει στον πρόεδρο τον διορισμό 4.000 ανωτέρων στελεχών. Και ο Τραμπ στοχεύει να πετάξει έξω από τη διοίκηση 50.000 άτομα. Οι αντικαταστάτες τους θα είναι πιστοί οπαδοί του, άτομα που ευθυγραμμίζονται με την ατζέντα του σλόγκαν «Πρώτα η Αμερική».

Το ότι όλοι αυτοί θα πιστεύουν πως οι εκλογές του 2020 νοθεύτηκαν θα δείχνει και την εμμονή του ιδίου του Τραμπ στην ιδέα ότι η δεύτερη θητεία του είναι κυρίως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για εκδίκηση έγραψε ο Γκάτζι. Και συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι τα τέσσερα χρόνια εξουσίας του Τραμπ δοκίμασαν σκληρά την αμερικανική δημοκρατία και έβλαψαν τους θεσμικούς πυλώνες της. Η ζημιά, ωστόσο, περιορίστηκε από την απειρία του ιδίου.

Επί προεδρίας του οι συνεργάτες του, αν και ριζοσπάστες συντηρητικοί, συχνά δεν υποστήριζαν τις κινήσεις του όταν πρότεινε μέτρα ασύμβατα με το Σύνταγμα. Τώρα ο Τραμπ, πεπεισμένος ότι αναχαιτίστηκε από αυτό που αποκαλεί «βαθύ κράτος», είναι αποφασισμένος να αποφύγει όλους τους περιορισμούς. Επανασχεδίασε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σύμφωνα με τις γραμμές της ωμής ιδεολογίας του και στόχευσε στην αντικατάσταση των θεσμικών Ρεπουμπλικανών με τραμπιστές, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία.

Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, λοιπόν, ο πρώην πρόεδρος αφιέρωσε τους τελευταίους μήνες στην επιλογή μιας ομάδας αφοσιωμένων σε αυτόν ατόμων οι οποίοι προορίζονται να αναλάβουν ως «τραμπική γραφειοκρατία» υποβοηθητικό έργο στην κυβέρνηση του 2024. Οι ίδιοι θα αντικαταστήσουν τον προσεχή Ιανουάριο τους βοηθούς των Ρεπουμπλικανών βουλευτών. Μα, είναι βέβαια όλ’ αυτά;

Φήμες και υποθέσεις είναι, έγραψε ο Γκάτζι, στις οποίες όμως έδωσε ουσία ο ίδιος ο Τραμπ με πρόσφατη ομιλία του στην Ουάσιγκτον. Ζήτησε τη θανατική ποινή για τους εμπόρους ναρκωτικών και επαίνεσε το κινεζικό δικαστικό σύστημα «που καταδικάζει σε θάνατο μέσα σε δύο ώρες». Είπε και ότι το Κογκρέσο πρέπει να δώσει στον αμερικανό πρόεδρο ειδικές εξουσίες ώστε να «διώξει τους διεφθαρμένους, ανίκανους ή περιττούς δημοσίους υπαλλήλους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...