397
Ο Τζούλιαν Ασάνζ σε βρετανικό δικαστήριο στα μέσα Ιανουαρίου του 2020 | REUTERS/Simon Dawson/File Photo

Ο Τραμπ πρόσφερε χάρη στον Ασάνζ αν συγκάλυπτε την ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 21:25
Ο Τζούλιαν Ασάνζ σε βρετανικό δικαστήριο στα μέσα Ιανουαρίου του 2020
|REUTERS/Simon Dawson/File Photo

Ο Τραμπ πρόσφερε χάρη στον Ασάνζ αν συγκάλυπτε την ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 21:25

Μια προσφορά που μοιάζει – το λιγότερο που θα έλεγε κανένας – εντυπωσιακή φέρεται να έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Τζούλιαν Ασάνζ, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη κατά την προκαταρκτική ακρόαση της δίκης του αυστραλού ακτιβιστή στο Λονδίνο.

Αν ο ιδρυτής του Wikileaks συγκάλυπτε την ανάμειξη της Ρωσίας στη διαρροή των email των Δημοκρατικών, που δημοσιεύτηκαν από το Wikileaks το 2016, ο Τραμπ θα του έδινε χάρη για τα βαριά αδικήματα για τα οποία κατηγορείται στις ΗΠΑ.

Η αποκάλυψη έγινε από τους δικηγόρους του Ασάνζ.

Το μήνυμα-προσφορά του Λευκού Οίκου είχε κομιστή τον πρώην βουλευτή των Ρεπουμπλικανών Ντάνα Ροουραμπάκερ.

Ο βουλευτής είχε συναντήσει τον Ασάνζ το καλοκαίρι του 2017, όταν ακόμη ζούσε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Επειτα από σχετικές οδηγίες που είχε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, του είπε ότι ο Λευκός Οίκος θα του έδινε χάρη (pardon) ή κάποια «οδό διαφυγής», δηλαδή τρόπο να πέσει στα μαλακά. Αρκεί ο Ασάνζ να έλεγε ότι η Ρωσία δεν σχετίζεται με τη διαρροή των email από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (DNC).

Πρόκειται για χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα από το εσωτερικό δίκτυο της DNC τα οποία δημοσιεύτηκαν στο Wikileaks εν μέσω της προεκλογικής περιόδου το 2016. Για τη διαρροή πολλοί έχουν δείξει προς την πλευρά της Μόσχας. Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση έφερε σε δύσκολη θέση την Χίλαρι Κλίντον κάτι που – βέβαια – το εκμεταλλεύτηκε δεόντως ο Τραμπ. Εκ των υστέρων φαίνεται ότι ήταν ένας από τους λόγους που έδωσε τη νίκη στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία.

Η δίκη στο Λονδίνο αφορά την πιθανότητα έκδοσης του αυστραλού ακτιβιστή στις ΗΠΑ. Οι δικηγόροι του τονίζουν ότι η υπόθεση είναι πολιτική και όχι ποινική και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να εκδοθεί στις αμερικανικές Αρχές.

Η δικαστής που προεδρεύει στη διαδικασία έκρινε ότι η αποκάλυψη είναι κάτι που θα λάβει υπόψη του το δικαστήριο όταν θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα η αίτηση έκδοσης του Ασάνζ.

Στις ΗΠΑ ο αυστραλός ακτιβιστής κατηγορείται με 18 αδικήματα (μεταξύ τους την συνωμοσία για την παραβίαση υπολογιστικών συστημάτων). Η κάθειρξη και για τα 18 αδικήματα μπορεί να φτάσει τα 175 χρόνια.

Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος

«Ο πρόεδρος ούτε καν γνωρίζει τον Ντάνα Ροουραμπάκερ εκτός του ότι είναι πρώην βουλευτής», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Όπως πρόσθεσε, ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν έχει μιλήσει ποτέ μαζί του για αυτό το θέμα ούτε για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα. Είναι εντελώς μύθευμα και ένα απόλυτο ψέμα. Αυτό είναι πιθανώς μια απάτη (hoax) και ένα απόλυτο ψέμα από το Δημοκρατικό Κόμμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...