405
Ο Τραμπ παρουσιάζει το ειρηνευτικό πρόγραμμά του για την περιοχή, με τον Νετανιάχου να χειροκροτεί | Reuters

Ο Τραμπ προτείνει Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα στην Ανατ. Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 20:00
Ο Τραμπ παρουσιάζει το ειρηνευτικό πρόγραμμά του για την περιοχή, με τον Νετανιάχου να χειροκροτεί
|Reuters

Ο Τραμπ προτείνει Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα στην Ανατ. Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 20:00

Τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ, παρόντος του Μπενιαμίν Νετανιάχο, στον Λευκό Οίκο, ενώπιον του οποίου παρουσίασε το ειρηνευτικό πρόγραμμά του για την περιοχή, με στόχο να τερματίσει την πολυετή σύγκρουση των δύο πλευρών.

Η αυτοδιοίκηση του Παλαιστινιακού κράτους, με βάση το πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των Παλαιστινίων.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι με βάση το σχέδιο ειρήνευσης του Τραμπ, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ως αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα μπορούσε να δεχτεί τετραετές πάγωμα της οικιστικής δραστηριότητας όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με την παλαιστινιακή κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις μεταξύ Ισραηλινών – Παλαιστινίων διακόπηκαν το 2014 και άγνωστο παραμένει εάν το σχέδιο Τραμπ θα τις επαναφέρει.

Το σχέδιο αναλύεται σε περίπου 80 σελίδες.

Οι 50 εξ αυτών αφορούν το πολιτικό σχέδιο και 30 το οικονομικό σχέδιο που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, που προβλέπει οικονομική ενίσχυση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους Παλαιστίνιους, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Με βάση τον προτεινόμενο χάρτη, το Παλαιστινιακό κράτος θα μπορούσε να είναι διπλάσιο σε έκταση από το έδαφος που κατέχουν σήμερα οι Παλαιστίνιοι, ενώ θα μπορούσε να συνδεθεί με δρόμους, γέφυρες και τούνελ.

O χάρτης που προτείνει το σχέδιο Τραμπ

Σύμφωνα με τον Guardian (που χαρακτηρίζει κάποια από τα σημεία ως «αντικρουόμενα») το σχέδιο προβλέπει:

-Την Ιερουσαλήμ ως την «αδιαίρετη πρωτεύουσα» του Ισραήλ, αλλά δυνητικά και παλαιστινιακή πρωτεύουσα στους ανατολικούς τομείς της πόλης.

-Πορεία προς μία παλαιστινιακή κρατική υπόσταση που θα «διπλασιάζει τα παλαιστινιακά εδάφη» – χωρίς να διευκρινίζει σε ποια εδάφη αναφέρεται.

-Δημιουργία «ενός εκατομμυρίου» νέων θέσεων εργασίας για τους Παλαιστινίους

-Την αναγνώριση των ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη» τόνισε ο Τραμπ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας «δεν εξελέγην για να κάνω μικρά πράγματα ή να αποφεύγω τα μεγάλα προβλήματα».

«Οι Παλαιστίνιοι ζουν στη φτώχεια και τη βία. Τους εκμεταλλεύονται εκείνοι που τους χρησιμοποιούν ως πιόνια για να προάγουν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό. Αξίζουν μία μακράν καλύτερη ζωή» πρόσθεσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι οι Παλαιστίνιοι θα σταματήσουν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το σχέδιο και θα συμφωνήσουν σε διαπραγματεύσεις.

Ήδη, οι Παλαιστίνιοι ηγέτες, παρόλο που προσκλήθηκαν, απείχαν από τις σχετικές αναγγελίες, έχοντας προ πολλού ανακοινώσει εκ των προτέρων πως δεν θα αποδεχτούν κανένα σχέδιο Τραμπ, τον οποίο θεωρούν πως παίρνει ξεκάθαρα την πλευρά του Ισραήλ στην διένεξη αυτή.