680
Το σκληρό βλέμμα του Τραμπ, δεξιά, μπροστά στον Πούτιν μάλλον ήταν για τα μάτια των δημοσιογράφων | EPA/RUSSIAN PRES. PRESS OFFICE / HANDOUT

Ο Τραμπ ήθελε να παραστήσει τον σκληρό μπροστά στον Πούτιν – αλλά μόνο για τις κάμερες

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 18:25
Το σκληρό βλέμμα του Τραμπ, δεξιά, μπροστά στον Πούτιν μάλλον ήταν για τα μάτια των δημοσιογράφων
|EPA/RUSSIAN PRES. PRESS OFFICE / HANDOUT

Ο Τραμπ ήθελε να παραστήσει τον σκληρό μπροστά στον Πούτιν – αλλά μόνο για τις κάμερες

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 18:25

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα παραστήσει τον σκληρό, μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, υποστηρίζει η πρώην εκπρόσωπος Τύπου Στέφανι Γκρίσαμ σε αποκαλυπτικό βιβλίο της για τα παρασκήνια της προεδρίας.

Το περιστατικό συνέβη το 2019, κατά τη διάρκεια της G20. Ο Τραμπ είπε στον Πούτιν: «Κοίτα, θα είμαι λίγο πιο σκληρός μαζί σου για λίγα λεπτά. Είναι όμως για τις κάμερες και, μόλις φύγουν, θα συζητήσουμε, καταλαβαίνεις».

Αναφέρει ακόμη ότι ο Πούτιν, που είναι γνωστό ότι του αρέσει να παίζει με τις αδυναμίες των συνομιλητών του (θυμόμαστε πώς είχε φέρει το μεγαλόσωμο σκυλί του μπροστά στην έντρομη Μέρκελ), είχε φέρει μια όμορφη διερμηνέα. Κορυφαία σύμβουλος του Λευκού Οίκου πίστευε, όπως γράφει η Γκρίσαμ, ότι η διερμηνέας ήταν εκεί μόνο και μόνο για να αποσπά την προσοχή του Τραμπ. Στο ίδιο ψυχολογικό παιχνίδι εντασσόταν και ο επίμονος βήχας του Πούτιν μπροστά στον αρρωστοφοβικό Τραμπ.

Στο βιβλίο υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα -αν όχι και πικάντικα- περιστατικά από τη τετραετία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Οπως όταν κάλεσε τη σύζυγό του Μελάνια στο Οβάλ Γραφείο για να την κατσαδιάσει ή το πώς ο Τραμπ κοίταζε επίμονα μια νεαρή βοηθό από το επιτελείο της συζύγου του, την οποία η Γκρίσαμ φρόντιζε να κρατά μακριά. Αλλά και πώς θα καλούσε ένα βοηθό να του παίξει τα τραγούδια, όπως το «Memory» από το μιούζικαλ «Cats» για να του περάσουν τα νεύρα.

Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι το βιβλίο της είναι γεμάτο «άσχημα και ψεύτικα πράγματα».

Μπρίφινγκ με εξόριστους δημοσιογράφους

Η 45χρονη Γκρίσαμ επί πέντε έτη ήταν στον στενό κύκλο των συνεργατών του Τραμπ, παραιτήθηκε όμως την ημέρα της εισβολής των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου. Λίγο πολύ, γράφει η Γκρίσαμ, όλους τους βαριόταν ο Τραμπ, «ήμασταν γάλατα με ημερομηνία λήξης».

Όπως μας υπενθυμίζουν οι Times, η Γκρίσαμ έχει ένα μοναδικό όσο και ασυνήθιστο ρεκόρ: είναι η μοναδική εκπρόσωπος που δεν έκανε ποτέ ένα μπρίφινγκ!

Οι επαφές του Τραμπ με ηγέτες που δεν φημίζονται και για την φιλελεύθερα αισθήματά τους, όπως είναι ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, του έδωσαν την ιδέα, όπως ισχυρίζεται η Γκρίσαμ, να… εξορίσει οριστικά τους δημοσιογράφους από την αίθουσα Τύπου. Σκέφτηκε διάφορα άλλα σημεία που θα μπορούσε να τους στείλει, αλλά τελικά τα σχέδια έμειναν απλώς σχέδια.

H «Ραπουνζέλ» Μελάνια

Η Γκρίσαμ ήταν αρχικά στο επιτελείο της Μελάνια Τραμπ πριν περάσει σε αυτό του προέδρου. Οπως γράφει δεν κατάφερε να εμποδίσει την Μελάνια από το να φορέσει το περιβόητο τζάκετ που έγραφε «Ούτε που νοιάζομαι, εσύ;» όταν επισκέφτηκε στρατόπεδο με προσφυγόπουλα στο Τέξας. Η Πρώτη Κυρία το είχε παραγγείλει χωρίς να σκεφτεί τα σχόλια που θα προκαλούνταν – και όντως προκλήθηκαν.

Μετά το περιστατικό ο Τραμπ κάλεσε τη σύζυγό του και την Γκρίσαμ στο Οβάλ Γραφείο: «Τι διάβολο σκεφτόσασταν;» ρώτησε έξαλλος και σχεδόν τους επέβαλε να γράψουν ένα tweet ότι το προκλητικό ερώτημα δήθεν προοριζόταν για τα ΜΜΕ.

Το βιβλίο περιγράφει πώς η Μελάνια Τραμπ (που η Μυστική Υπηρεσία αποκαλούσε «Ραπουνζέλ» γιατί σπάνια έβγαινε από τον Λευκό Οίκο) από τη μία δεν πίστευε τις δικαιολογίες του Τραμπ αλλά και έβρισκε τρόπους να τον φέρνει σε δύσκολη θέση. Ειδικά την ιστορία με την πορονοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και τις άλλες γυναίκες εξόργισε την Μελάνια. Και για να πάρει εκδίκηση για όσα ακούγονταν μπήκε στην αίθουσα όπου ο Τραμπ έδινε τον Λόγο για την Κατάσταση του Εθνους α λα μπρατσέτα με έναν όμορφο αξιωματικό.

Ακόμη, η Γκρίσαμ φωτίζει ένα μυστηριώδες περιστατικό που συνέβη το 2019 όταν ο Τραμπ εισήχθη στο στρατιωτικό νοσοκομείο Γουόλτερ Ριντ, όπου συνήθως νοσηλεύονται οι πρόεδροι, χωρίς να γίνει γνωστό για ποιον λόγο. Η πρώην εκπρόσωπος λέει εμμέσως ότι ο πρόεδρος υποβλήθηκε σε κολονοσκόπηση, αλλά δεν μεταβίβασε τις εξουσίες στον αντιπρόεδρο Πενς για τη λίγη ώρα που θα ήταν σε ολική νάρκωση. Δεν ήθελε εξάλλου να τον κοροϊδεύουν στα τοκ σόου.

Το επιτελείο του Τραμπ, προσθέτει η πρώην εκπρόσωπος, του απέκρυψε τις λεπτομέρειες για το πώς έδωσαν τιμητικά το Air Force One για να μεταφέρει τη σορό του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου στην Ουάσινγκτον για την κηδεία μαζί με την οικογένειά του. Κάθε τι που είχε σχέση με αρρώστιες, πτώματα και θανάτους τρόμαζε τον Τραμπ.  Η μεγαλομανία του, παρατηρεί η Γκρίσαμ, τον έκανε να νομίζει ότι είναι ανίκητος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...