333
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Leah Millis

Ο Τραμπ έταξε 100 εκατ. δόσεις εμβολίου φέτος – «Αδειασε» τον ειδικό που το διέψευδε

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 09:31
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Leah Millis

Ο Τραμπ έταξε 100 εκατ. δόσεις εμβολίου φέτος – «Αδειασε» τον ειδικό που το διέψευδε

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 09:31

Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊου μπορούν να διανεμηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το τέλος του 2020, με τις πρώτες παραδόσεις να γίνονται τον Οκτώβριο, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή η πρόβλεψη, που αν όντως υλοποιηθεί θα έλθει πολύ βολικά πριν από τις εκλογές, ήλθε σε αντίθεση με όσα υποστήριξε ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ. Ο Ντόναλντ Τράμπ φρόντισε μάλιστα να «αδειάσει» τον ανώτατο αξιωματούχο, λέγοντας ότι αυτός «μπερδεύτηκε».

«Είμαστε σε πορεία προς την παράδοση και τη διανομή του εμβολίου με ιδιαίτερα ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο», είπε την Τετάρτη ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου.

«Μόλις η FDA (η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) εγκρίνει το εμβόλιο, θα είμαστε σε θέση να διανείμουμε 100 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2020 και μεγάλο μέρος αυτών πολύ νωρίτερα», τόνισε και επισήμανε ότι πρώτες διανομές μπορεί να ξεκινήσουν κάποια στιγμή τον Οκτώβριο.

Η πρόβλεψή του έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση του Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, που νωρίτερα την Τετάρτη σε ακρόασή του σε επιτροπή της Γερουσίας υπογράμμισε ότι η ευρεία διαθεσιμότητα ενός εμβολίου κατά της Covid-19 θα είναι εφικτή «από το τέλος του δεύτερου τριμήνου ή τρίτου τριμήνου του 2021».

Ενα εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο το νωρίτερο αυτόν τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, ανέφερε ο Ρέντφιλντ, σημειώνοντας ότι περιορισμένες πρώτες δόσεις θα μπορούσαν να διανεμηθούν στις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Αλλά «για να εμβολιαστούμε αρκετοί από εμάς ώστε να έχουμε ανοσία, νομίζω ότι θα χρειαστούν έξι έως εννέα μήνες», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ, που είχε δηλώσει προ ημερών ότι προέχει η γνώμη των επιστημόνων για το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο, είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος υγείας έκανε λάθος.

«Οχι, νομίζω ότι έσφαλε όταν το δήλωσε αυτό», είπε ο Τραμπ, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι επικοινώνησε με τον Ρέντφιλντ. «Αυτό είναι λάθος πληροφορία. Πιστεύω ότι μπερδεύτηκε. Θαρρώ πως πιθανώς παρερμήνευσε την ερώτηση που του έγινε».

Παράλληλα, ο Τραμπ δήλωσε ότι ένα μέλος του προσωπικού του Λευκού Οίκου διαγνώστηκε θετικό στην Covid-19, αλλά το άτομο αυτό δεν βρέθηκε κοντά του, ούτε σχετίστηκε μαζί του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...