439
O Τραμπ σε προεκλογική εκδήλωση στη Βόρεια Καρολίνα | REUTERS/Tom Brenner

Ο Τραμπ επιμένει: Ως το Σάββατο θα έχω ανακοινώσει τον διάδοχο της Γκίνσμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 17:36
O Τραμπ σε προεκλογική εκδήλωση στη Βόρεια Καρολίνα
| REUTERS/Tom Brenner

Ο Τραμπ επιμένει: Ως το Σάββατο θα έχω ανακοινώσει τον διάδοχο της Γκίνσμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 17:36

Παρά τις αντιδράσεις και στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος –τουλάχιστον δύο γερουσιαστές έχουν διαφωνήσει μαζί του– ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι έχει το δικαίωμα να προτείνει αυτός τον ή τη διάδοχο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Αρνούμενος ακόμα και την τελευταία επιθυμία της Γκίνσμπεργκ, η οποία είχε ζητήσει (εδώ) ο αντικαταστάτης της στο σώμα να επιλεγεί από όποιον νικήσει στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ έχει ήδη διορίσει δύο ανώτατους δικαστές, τον Νιλ Γκόρσατς (2017) και τον Μπρετ Κάβανο (2018), στρέφοντας το σώμα οριακά προς συντηρητικές θέσεις (5-4). Ομως τώρα, λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να υπολείπεται του Τζο Μπάιντεν, υποψηφίου των Δημοκρατικών, η επιμονή του να ορίσει έναν ακόμη, τον τρίτο της θητείας του, θεωρείται το λιγότερο πολιτικό φάουλ. Αν το κάνει, θα έχει αλλάξει το ένα τρίτο της σύνθεσης του δικαστηρίου, κάτι που είχε κάνει μόνο ο Ρόναλντ Ρίγκαν, αλλά σε οκτώ χρόνια θητείας, όχι σε τέσσερα.

«Ο αμερικανικός λαός θα διαλέξει τον πρόεδρο και ο πρόεδρος θα διαλέξει τον ανώτατο δικαστή» ήταν το μήνυμα του Μπάιντεν, ο οποίος κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας. «Η φωνή των ψηφοφόρων αυτής της χώρας πρέπει να ακουστεί… είναι εκείνοι για τους οποίους το Σύνταγμα προβλέπει ότι πρέπει να αποφασίσουν ποιος έχει την εξουσία να κάνει αυτόν τον διορισμό», είπε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ομως ο Τραμπ αδιαφορεί. Δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα, την Παρασκευή ή το Σάββατο, τον δικαστή που θα διαδεχθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ και ότι εξετάζει για τη θέση αυτή τέσσερις ή πέντε νομικούς.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξή του στο φιλικό Fox News ότι θέλει να περιμένει από σεβασμό προς την Γκίνσμπεργκ, τη φιλελεύθερη δικαστή που πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών. «Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να τελειώσουν οι τελετές για τη δικαστή Γκίνσμπεργκ», δήλωσε.

Ο θάνατος της φιλελεύθερης Γκίνσμπεργκ δίνει στον Τραμπ και το κόμμα του την ευκαιρία να ενισχύσουν την πλειοψηφία των συντηρητικών στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι αποφάσεις του οποίου επηρεάζουν πολλούς τομείς της ζωής των Αμερικανών, από την υγειονομική περίθαλψη, μέχρι το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και την πρόσβασή τους στην κάλπη.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η ψηφοφορία στη Γερουσία για τον υποψήφιο που θα ανακοινώσει για το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Κερδίσαμε τις εκλογές και έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε και έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας, πολύ χρόνο», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας στο Fox. «Η τελική ψηφοφορία θα πρέπει ειλικρινά να γίνει πριν από τις εκλογές. Εχουμε πολύ χρόνο για αυτό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...