273
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ | REUTERS/Yuri Gripas

Ο Τραμπ διέταξε πλήγματα κατά του Ιράν – αλλά τα ακύρωσε την τελευταία στιγμή

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2019, 08:51
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ
|REUTERS/Yuri Gripas

Ο Τραμπ διέταξε πλήγματα κατά του Ιράν – αλλά τα ακύρωσε την τελευταία στιγμή

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2019, 08:51

Μια κίνηση που κλιμάκωνε κατακόρυφα την ένταση στον Περσικό και θα ενέπλακε τις ΗΠΑ σε μια ευθεία αντιπαράθεση με το Ιράν ήταν έτοιμος να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενέκρινε την διεξαγωγή πληγμάτων εναντίον του Ιράν, αλλά ακύρωσε τη διαταγή ελάχιστα πριν εκτελεστεί πριν από τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, γράφουν οι New York Times, που επικαλούνται κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Δεν είναι γνωστό εάν η ακύρωση των επιδρομών οφείλεται στο ότι ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή στο ότι η κυβέρνηση είχε επιφυλάξεις που αφορούσαν την υλοποίηση της στρατιωτικής επιχείρησης.

Το αποκαλυπτικό άρθρο αναφέρει ότι θα επρόκειτο για επιθέσεις εναντίον στόχων στην επικράτεια του Ιράν, κυρίως ραντάρ και συστοιχιών πυραύλων. Τα πλήγματα επρόκειτο να γίνουν σήμερα Παρασκευή, λίγο πριν από τα ξημερώματα (τοπική ώρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Ελλάδα), ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των θυμάτων στις τάξεις των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων αλλά και μεταξύ των αμάχων.

Θα ήταν μια απάντηση στην κατάρριψη από το Ιράν ενός (πανάκριβου) αμερικανικού drone το οποίο, κατά τις  ΗΠΑ, πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο.

Στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν ήδη απογειωθεί και πλοία είχαν λάβει θέσεις, αλλά δεν είχε εκτοξευθεί κανένας πύραυλος όταν ανακλήθηκε η προεδρική διαταγή, τονίζει η εφημερίδα.

Η ξαφνική ανάκληση της διαταγής φρέναρε αυτή που θα ήταν η κατά σειρά τρίτη ανάληψη αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή με διαταγές του Τραμπ. Στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις, το 2017 και το 2018, επλήγησαν στόχοι στη Συρία σε αντίποινα για επιθέσεις με χημικά όπλα για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Δαμασκό, κάτι που διέψευσε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε κάθε περίπτωση η ανάκληση δεν απομακρύνει το ενδεχόμενο να γίνουν στο μέλλον αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...