180
Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την άφιξη του με ελικόπτερο στον Λευκό Οίκο χαιρετά στρατιωτικό | REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ και από συνθήκη αμοιβαίας επιτήρησης με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2020, 16:06
Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την άφιξη του με ελικόπτερο στον Λευκό Οίκο χαιρετά στρατιωτικό
|REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ και από συνθήκη αμοιβαίας επιτήρησης με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2020, 16:06

Την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη συνθήκη Open Skies, την οποία έχουν συνυπογράψει 35 χώρες και η οποία επιτρέπει άοπλες πτήσεις εναέριας επιτήρησης στις χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτήν, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ με τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα παραβιάσει τους όρους της.

Αμερικανοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αποχώρηση από την Συνθήκη θα πραγματοποιηθεί επίσημα σε έξι μήνες, σύμφωνα με τους προβλεπόμενους όρους αποχώρησης.

Πρόκειται για την δεύτερη αποχώρηση επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ από μια σημαντική διεθνή Συνθήκη, έπειτα από αυτή που αφορούσε τα βαλλιστικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF).

Μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει την Open Skies είναι ακόμη η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, αλλά ακόμη η Ελλάδα και η Τουρκία.

Οι πτήσεις αποσκοπούν στη συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις στρατευμάτων και για στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ανέφεραν οι Times του Λονδίνου.

Από την πλευρά της η Ρωσία, καταδίκασε μάλλον χλιαρά  το «πλήγμα» στην ευρωπαϊκή ασφάλεια μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον. Παράλληλα τόνισε πως δεν παραβίασε τη συνθήκη, σημειώνοντας πως τίποτε δεν εμποδίζει τη συνέχιση των συζητήσεων επί τεχνικών ζητημάτων που η Ουάσινγκτον αναφέρει ως παραβιάσεις της ρωσικής πλευράς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...