313
Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι | REUTERS/Carlos Barria

Ο Τραμπ ακύρωσε ταξίδι της Πελόζι με κρατικό αεροσκάφος λόγω shutdown

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2019, 09:20
Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι
|REUTERS/Carlos Barria

Ο Τραμπ ακύρωσε ταξίδι της Πελόζι με κρατικό αεροσκάφος λόγω shutdown

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2019, 09:20

Μια μέρα αφότου η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, ζήτησε από τον αμερικανό πρόεδρο να μεταθέσει την ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους, λόγω του shutdown, ο Ντόναλντ Τραμπ ανταπέδωσε, ενημερώνοντας την Πελόζι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το στρατιωτικό αεροσκάφος για ταξίδι που προγραμμάτιζε στο εξωτερικό.

«Εξαιτίας του shutdown, με λύπη μου σας πληροφορώ ότι το ταξίδι σας στις Βρυξέλλες, την Αίγυπτο και το Αφγανιστάν αναβάλλεται», ανέφερε ο Τραμπ σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής και την πληροφορεί ότι μπορεί να μεταβεί στον προορισμό της με αεροσκάφος της γραμμής.

«Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε ότι η αναβολή αυτής της εκδήλωσης δημοσίων σχέσεων είναι απολύτως ενδεδειγμένη», υπογράμμισε ακόμη και προσέθεσε, όχι χωρίς ειρωνεία: «Θα επαναπρογραμματίσουμε αυτή την επταήμερη εκδρομή σας όταν το shutdown τελειώσει».

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο της πολιτικής διαμάχης των δύο πλευρών με επίκεντρο το αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό, που έχει αποτέλεσμα εδώ και 27 μέρες 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι να έχουν τεθεί σε αργία ή να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται.

Νωρίτερα, η Πελόζι επικαλούμενη ανησυχίες ασφαλείας από την υπολειτουργία των υπηρεσιών, είχε ζητήσει από τον Τραμπ να μεταθέσει την καθιερωμένη ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους (State of the Union), που πρόκειται να εκφωνήσει στις 29 Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ ο αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να ακυρώσει τη μετάβαση την προσεχή εβδομάδα αντιπροσωπείας κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Φόρουμ του Νταβός, εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους. Ο Λευκός Οίκος δικαιολόγησε μάλιστα την απόφαση μιλώντας για «ένδειξη σεβασμού» προς τους υπαλλήλους που είναι σε αργία.

Την περασμένη εβδομάδα και ο ίδιος ο Τραμπ είχε αποφασίσει να μην παραστεί στο Φόρουμ. Αντ’ αυτού, θα μετέβαινε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον υπουργό Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος και επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούντσιν.

Απόντες από το Νταβός, για διαφορετικούς λόγους, θα είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...