534
Εικόνα υψηλής ανάλυσης (4Κ) της πλώρης του «Τιτανικού» που κατέγραψε η νέα ερευνητική αποστολή | Atlantic Productions

Ο δεύτερος «θάνατος» του Τιτανικού

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2019, 13:04
Εικόνα υψηλής ανάλυσης (4Κ) της πλώρης του «Τιτανικού» που κατέγραψε η νέα ερευνητική αποστολή
|Atlantic Productions

Ο δεύτερος «θάνατος» του Τιτανικού

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2019, 13:04

Απέπλευσε από το Σαουθάμπτον την 10η Απριλίου 1912, σταμάτησε στο Χερβούργο στη Γαλλία και στο Κουίνσταουν (σήμερα Κοβ) στην Ιρλανδία, προτού κατευθυνθεί δυτικά προς τη Νέα Υόρκη. Ηταν ο «Τιτανικός», ένα υπέροχο βρετανικό επιβατηγό υπερωκεάνιο και το μεγαλύτερο πλοίο στον πλανήτη. Το πλοίο συνδύαζε το τεράστιο μέγεθος με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ενώ τα επίπεδα της πολυτέλειας στους εσωτερικούς του χώρους έχουν λάβει μυθικές διαστάσεις.

Η ύπαρξη του σηματοδοτούσε την έναρξη μιας νέας εποχής στην ναυσιπλοΐα με πολλές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις σε πολλά επίπεδα. Το παρθενικό του ταξίδι θεωρήθηκε ιστορικό και για αυτό ανάμεσα στους 2.224 επιβάτες του (συν το πλήρωμα) υπήρχαν πολλοί επώνυμοι αλλά και μεγιστάνες της εποχής.

Όμως τέσσερις μέρες μετά την έναρξη του ταξιδιού, 20 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα και ενώ ο «Τιτανικός» βρισκόταν 600 χλμ. νότια της Νέας Γης, στον Καναδά, συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο με αποτέλεσμα να υποστεί τεράστιες ζημιές. Ο συνδυασμός του πανικού και του κακού συντονισμού στην διαδικασία διάσωσης είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τελικά την ζωή τους περισσότερα από 1.500 άτομα. Βέβαια οι σωστικές λέμβοι του πλοίου είχαν χωρητικότητα μόνο για τους μισούς επιβάτες οπότε ακόμη και αν όλα είχαν γίνει όπως έπρεπε και πάλι οι απώλειες θα ήταν τεράστιες.

Το ναυάγιο σε εικονογράφηση βρετανικής εφημερίδας της εποχής

Ο «Τιτανικός» έγινε το διασημότερο ναυάγιο στον κόσμο με πλήθος αναφορών, βιβλίων, ταινιών, τραγουδιών κλπ. Το 1985, ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον διάσημο αμερικανό ωκεανολόγο και υποθαλάσσιο αρχαιολόγο Ρόμπερτ Μπάλαρντ, εντόπισε σε βάθος περίπου 4 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας το ναυάγιο. Το πλοίο έχει σπάσει σε δύο μέρη τα οποία βρίσκονται σε απόσταση περίπου 600 μέτρων το ένα από το άλλο.

Εκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές αποστολές εξερεύνησης από τις οποίες έχουν ανασυρθεί πολλά αντικείμενα ενώ κάθε φορά γίνεται εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ναυάγιο.

Η κατάρρευση

Διεθνής ερευνητική ομάδα επέστρεψε στο ναυάγιο μετά από περίπου 15 χρόνια από την τελευταία ερευνητική επίσκεψη σε αυτό. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC η ερευνητική ομάδα τράβηξε τις πιο λεπτομερείς και υψηλότερης ποιότητας εικόνες του ναυαγίου μέχρι σήμερα οι οποίες θα μεταδοθούν στο πλαίσιο ενός νέου ντοκιμαντέρ για τον «Τιτανικό».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αυτό που γνωρίζαμε από τις προηγούμενες αποστολές, ότι δηλαδή το ναυάγιο μετατράπηκε σε μια συμβιωτική αποικία για πολλές μορφές ζωής (καβούρια, γαρίδες, ανεμώνες κ.α) της αβύσσου. Η διατήρηση αυτής της αποικίας, προέρχεται από την οξείδωση του ατσάλινου κουφαριού του πλοίου από βακτήρια. Η οξείδωση αυτή σε συνδυασμό με την καταστροφή του κουφαριού από το αλάτι της θάλασσας επιταχύνει το σάπισμα και την σταδιακή κατάρρευση του ναυαγίου. Το πλοίο στην ουσία διαλύεται και τα υλικά του, που γίνονται κυριολεκτικά σκόνη, παρασύρονται τελικά από τα ωκεάνια ρεύματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς μέσα στα επόμενα 20 έτη δεν θα έχει μείνει πλέον τίποτε από το κουφάρι του πλοίου.

Η νέα ερευνητική αποστολή ανακάλυψε ότι η πλευρά όπου βρίσκονταν οι καμπίνες των αξιωματικών του πλοίου έχει πλέον διαβρωθεί πλήρως. Η καμπίνα του καπετάνιου και η περίφημη μπανιέρα που υπήρχε εκεί και αποτελούσε ένα από τα… trademarks του ναυαγίου δεν υπάρχει πλέον. «Ο Τιτανικός επιστρέφει στην φύση» δηλώνει ο Παρκς Στίβενσον, ένας από τους πιο γνωστούς ιστορικούς του  μοιραίου υπερωκεανείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...